Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilastokärki Holtby uransa kovimmassa paikassa – pitäisi nujertaa "kuningas Henrik"

Urheilu
 
Patrick Smith AFP
Washingtonin Braden Holtby on noussut tällä kaudella NHL-maalivahtien tähtikaartiin.
Washingtonin Braden Holtby on noussut tällä kaudella NHL-maalivahtien tähtikaartiin. Kuva: Patrick Smith AFP

Kuluneen jääkiekkokliseen mukaan tasaväkisessä ottelussa paremman maalivahdin joukkue voittaa. Pitkissä pudotuspelisarjoissa maalivahdin merkitys korostuu entisestään, mikä on näkynyt NHL:n pudotuspeleissä.

Minnesota voitti tasaisen sarjan ensimmäisellä kierroksella, koska Devan Dubnyk oli St. Louisin Jake Allenia parempi. Toisella kierroksella Chicagon Corey Crawford kukisti Dubnykin kaksintaistelussa selvästi, kun Chicago eteni jatkoon voitoin 4–0. Nashville saattaisi jatkaa kauttaan yhä, mikäli Pekka Rinne olisi yltänyt kevään peleissä parhaimpaansa.

Tilastojen valossa nykymaalivahdeista paras saldo pudotuspeleissä on Washington Capitalsin Braden Holtbylla. Yli 20 playoff-ottelua pelanneista vahdeista Holtbyn torjuntaprosentti 93,5 on kaikkien aikojen paras ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,92 aktiiveista paras.

Holtbyn Capitals kohtaa Suomen aikaa torstain vastaisena yönä toisen kierroksen sarjan seitsemännessä ottelussa New York Rangersin, jonka maalia vartioi 2000-luvun parhaisiin vahteihin kuuluva Henrik Lundqvist. Pelin henki on selvä. Voittaja etenee konferenssifinaaleihin, häviäjällä alkaa kesäloma.

Jos tilastoista puhutaan, Pohjois-Amerikassa tuijotetaan maalivahtien kohdalla aivan toista saraketta kuin torjuntaprosenttia – voittotilastoa. Kuningas Henrik -lempinimelle tunnettu Lundqvist on ottanut pudotuspeleissä nykyvahdeista toiseksi eniten voittoja.

Vielä tärkeämpää on, missä tilanteissa voitot ovat tulleet. Lundqvist on pelannut NHL-urallaan kuusi kertaa ottelusarjan seitsemännessä ottelussa ja poistunut voittajana viidesti. Holtby on vastaavassa tilanteessa voittanut kahdesti. Tappioita hänellä on niin ikään kaksi – molemmat Rangersia ja Lundqvistia vastaan.

Neljättä täyttä NHL-kauttaan pelaava Holtby, 25, on torstaiyönä uransa kenties kovimmassa paikassa. Aiempina vuosina Holtby on ollut tavallaan nuoren haastajan asemassa, mutta tällä kaudella hän on noussut NHL:n tähtikaartiin.

Viimeistään nyt Holtbyn odotetaan lunastavan lupaukset ja johdattavan Capitalsin konferenssifinaaleihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1998. Tehtävä ei ole helppo, kun vastustajan maalilla seisoo kokenut Lundqvist, 33, joka on yleensä parhaimmillaan tiukassa paikassa. Olkoonkin, ettei ruotsalaisvahdin ansioluettelosta löydy NHL:n mestaruutta.

Holtbyn henkinen kantti on koetuksella, sillä sarjan seitsemännen ottelun voittaa joukkue, jonka maalivahti onnistuu kuolemanpelissä paremmin.

Jos veikata täytyy, rahat kannattaa sijoittaa Rangersille. Lundqvistin kokemuksen lisäksi Rangersin voittoa puoltavat kotietu ja erikoistilannepelaaminen.

Capitals ei ole tehnyt ylivoimamaalia sarjan avausottelun jälkeen, mikä on yllättävää, kun joukkueessa pelaa Aleksander Ovetškinin kaltainen supertähti. Rangers on pitänyt alivoimalla jatkuvasti yhden miehen Ovetškinin lähettyvillä. Venäläishyökkääjä ei ole päässyt käyttämään tulista laukaustaan tarpeeksi usein.

Rangers saa etua myös itseluottamuksesta, joukkue on noussut 1–3-tappioasemasta tasatilanteeseen.

Rangers on voittanut viisi viime kertaa pelatessaan pudotuspelisarjan seitsemännessä ottelussa. Toisaalta edellinen tappio tuli juuri Capitalsia vastaan vuonna 2009.

Joska Saarinen
hs.urheilu@hs.fi
Urheilutoimitus pui jääkiekon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?