Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleksander Barkov, 19, on Leijonien juniori – ja sielu

Barkov, 19, vastaa ketjunsa kanssa Suomen tehoista ja hyökkäyspelistä, kun Leijonat kohtaa Tšekin MM-kisojen puolivälierässä

Urheilu
 
Jussi Nukari lehtikuva
Aleksander Barkovin ketju on koonnut seitsemässä ottelussa mukavasti 22 pistettä.
Aleksander Barkovin ketju on koonnut seitsemässä ottelussa mukavasti 22 pistettä. Kuva: Jussi Nukari lehtikuva

Tuntuu aika kovalta sanoa, että Suomen jääkiekkomaajoukkueen menestys lepää 19-vuotiaan nuorukaisen harteilla. Aleksander Barkovin pelin ansiosta Leijonat joko jatkaa MM-turnauksessa tai matkaa kotiin.

On maalivahti Pekka Rinteelläkin osuutensa, mutta jokunen maali olisi tehtävä.

Puolivälierä Tšekkiä vastaan Prahan täydessä O2-areenassa vaatii Barkovilta paljon. Silloin suomalaiskatsojan toivelistalla lukee pisteitä, maaleja ja hyviä syöttöjä.

Raakaa. Julmaa. Jopa epäinhimillistä voisi joku sanoa, mutta sitä urheilu usein on.

Huipputaitava Barkov on rakentanut tilanteensa itse. Hän ja hänen ketjunsa on ainoa, joka hyrrää kaikilla sylintereillään nikottelematta.

Kolmikko Jussi Jokinen –Barkov –Joonas Donskoi pystyy pelaamaan molempiin suuntiin, luomaan tilanteita, tekemään maaleja ja olemaan vaarallinen.

Kaikki kolme muuta ketjua yrittävät, mutta pelote jää vähäiseksi.

Barkov on Leijonien pelin sielu.

Petri Kontiolan kolmikko joutuu puolustamaan, koska hyökkääminen sujuu vajavaisesti. Jarkko Immonen on nykyään luontainen puolustava sentteri, ja Joonas Kemppainen johtaa troikkaansa tasaisesti, mutta käy tekemässä pisteensä ylivoimalla maalin edestä.

Katsotaan Barkovin perään. Kolmikko jauhaa kiekon vastustajan päätyyn tasaviisikoin, ja ylivoimapelissä tehot lisääntyvät.

Joutuuko teidän ketjunne kantamaan koko joukkuetta?

"Ei ole sellaista tunnetta", Barkov sanoi Prahan NHL-tason hallissa, kun pelaajat saapuivat katselemaan kirkkaita valoja ja korkeaa kattoa.

"Kun meidän kenttämme menee jäälle, on ajatuksena, että yritetään pelata vastustajan päädyssä ja käyttää siellä meidän vahvuuksiame", Barkov sanoi.

Barkov on mielenkiintoinen pelaaja. Kaukalossa hän tekee vaihto vaihdon jälkeen oikeita ratkaisuja: pitää kiekkoa, osaa luopua siitä oikeaan aikaan, antaa täydellisesti ajoitettuja syöttöjä ja liikkuu ilman kiekkoa sinne minne pitääkin. Hän hakeutuu aina vapaaksi ja pelattavaksi.

Kaukalon ulkopuolella hän hoitaa haastattelun kuin kokenut NHL-pelaaja, ei yhtä tylsästi ja ulkoa opetellusti, vaan rauhallisen kokeneesti. Hetkittäin hän jopa keventää lausuntojaan, mutta jättää nyt vitsailun vähemmälle turnauksen tärkeimmän ottelun alla.

Leijonien alkusarjan 22 maalista Barkovin ketju mätti peräti 10. Pisteitä he keräsivät 22. Kovia lukemia, kun muu joukkue teki maaleja säästöliekki lepattaen.

Onko sellainen tunne, että teidän pelinne on mennyt eteenpäin turnauksen aikana?

"On, kun tottuu ketjukavereihin. Ei tarvitse niin paljon puhua, mutta totta kai se puhekin auttaa", Barkov sanoi kuvioista, jotka tulevat vaistomaisesti.

"Mekin pystymme tekemään tulosta ja parantamaan peliä."

NHL-seura Florida Panthers varasi Barkovin toissa kesänä ensimmäisellä kierroksella. Seuran ajatuksena oli poimia Euroopasta pelaaja, joka pystyy heti hyppäämään pantterinuttuun.

Seura kuului liigan kylmäkellariin ja kaipasi kiireesti profiilipelaajaa, joka voisi nostaa kiekkoa eläkeläisten osavaltiossa.

Sunriseen Floridaan matkasi 18-vuotias poikanen, joka alkoi pelata ilta illan jälkeen Jaromir Jagria, Sidney Crosbya, Patrick Kanea ja muita tähtiä vastaan.

Hyvään vauhtiin ehtinyt avauskausi päättyi loukkaantumiseen Sotšin olympialaisissa. Se oli seuralle kova isku, mutta myös Barkoville kasvun paikka.

Nyt toisella kaudellaan hän on vielä näitä NHL:n suuria herroja perässä, mutta ei niin paljon kuin ikä antaisi olettaa.

Jagr siirtyi sittemmin samaan seuraan Barkovin kanssa. Hän pelaa nuorukaista vastaan torstai-iltana Prahassa, kun ratkaistaan, kumman joukkueen turnaus jatkuu ja kumman päättyy.

"Ihan samanlainen peli kuin muutkin. Tietenkin se on pudotuspeli. Eli jos hävitään, ei päästä jatkoon", Barkov sanoi ja lisäsi, että tarkoitus on pelata kolme ottelua Prahassa.

Puolivälierässä yksi on varmaa. Halli tulee viimeistä paikkaa myöten täyteen, ja kannustus keskittyy kotijoukkueeseen.

Nuorta Barkovia kihelmöi tilanne, johon törmää ani harvoin NHL:ssä.

"On se aika nättiä, että 18 000 ihmistä huutaa Tšekkiä. Vielä nätimpää olisi, jos huutaisi Suomea. Siitä saa itseluottamusta ja latausta. Yritetään vain hiljentää se katsomo", Barkov sanoi.

Heikki Miettinen HS
Praha

Michal Cizek afp
Venäjää vastaan Aleksander Barkov teki Suomen ensimmäisen maalin alkulohkossa.
Venäjää vastaan Aleksander Barkov teki Suomen ensimmäisen maalin alkulohkossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!