Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseina keho ja mieli

Vapaaottelija Aleksi Nurminen aikoo osoittaa tänään, miksi hänestä tulee kaikkien aikojen paras

Urheilu
 
Markus Jokela HS
Aleksi Nurminen poseerasi kuvaajalle torstaina. Hänellä oli edessään vielä kuuden kilon painonpudotus punnitusta varten. "Luvassa on kiroilua ja valittamista", Nurminen ennusti.
Aleksi Nurminen poseerasi kuvaajalle torstaina. Hänellä oli edessään vielä kuuden kilon painonpudotus punnitusta varten. "Luvassa on kiroilua ja valittamista", Nurminen ennusti. Kuva: Markus Jokela HS

Tanskalaisella vapaaottelijalla Søren Bakilla tulee tänään tukalat paikat Cage 30 -ammattilaisvapaaottelutapahtumassa Kulttuuritalolla, jos on uskomista hänen vastustajansa Aleksi Nurmisen puheisiin.

"Bak voi mennä takaisin sinne, mistä on tullutkin. Ajattelin lyödä upparilla [kohokoukulla] kaverin pään kiertoradalle. Ekan erän tyrmäysvoitto", 22-vuotias Nurminen tokaisi Ilta-Sanomille 20. huhtikuuta.

Kuka

Aleksi Nurminen

 Syntynyt 7. elokuuta 1992, kotipaikka Riihimäki.

 Pituus 184 cm, painoluokka 70,3 kiloa.

 Amatöörien MM- sekä SM-kulta vuodelta 2014.

 Voittanut kaikki 8 amatööriotteluaan, ammattilaisuralla yksi tappio ja neljä voittoa.

 Haaveili teini-ikäisenä asianajajan ammatista: "Kaverini sanoi, että hänen asianajajallaan on Porsche 911."

 Harrastaa lukemista. Nyt luvussa Adam Grantin Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success.

Itseensä uskova nuorukainen on yksi Suomen vapaaottelun huippulupauksista, jolla on suunta selvä. Nurminen haluaa lajinsa huipulle eli UFC-promoottorin leipiin jo tänä vuonna. Voittamaton Bak (5–0–0) on vain yksi este, joka pitää raivata unelman tieltä.

Tuoreimman uhkauksensa tanskalaiselle Nurminen esitteli facebookissaan toukokuussa. Nurminen julkaisi kuvamanipulaation, jossa Bakin mestattu pää roikkuu hänen kädessään.

Hyvinkäällä sijaitseva RNC-sali on helatorstaina kuolemanhiljainen. Salilla treenava UFC-ammattilainen Tina Lähdemäki luuttuaa salin tatamia.

"Tällaista luksusta ammattilaisottelijan arki on", kotisalinsa sohvalla istuva Nurminen naurahtaa. Tässä salissa hän treenaa kymmenen kertaa viikossa – ja tulosta on tullut.

Nurminen voitti viime vuonna amatöörien maailmanmestaruuden ja Suomen mestaruuden. Ammattilaisurallaan Nurminen hävisi ensimmäisen ottelunsa mutta on sittemmin voittanut neljä seuraavaa selvästi.

Tanskalainen Bak onkin uran tähän mennessä kovin koetinkivi. Kun puhe kääntyy Bakista tehtyyn kuvamanipulaatioon, Nurmista alkaa naurattaa.

"Fani oli tehnyt sen ja lähetti minulle. Pakkohan se oli jakaa. Se on vain viihdettä, joka saa ihmiset kiinnostumaan. En minä oikeasti halua ketään loukata."

Kiinnostusta Nurminen aiheuttaa. Urheilija, jonka matkassa kulkee bussilastillinen äänekkäitä faneja. Urheilija, jonka lempinimi on "Kaikkien aikojen paras". Nimi mukailee Nurmisen sisääntulobiisiä, Fintelligensin samannimistä kappaletta.

"Lempinimestä on tullut juttuni. Sain siitä aluksi kuittailua, mutta en enää, mikäon jopa vähän tylsää. Muiden epäilykset ovat polttoainetta."

Nurminen myös aikoo olla se kaikkien aikojen paras.

"Muille ei saa heittää, mitä sattuu, vaan kaiken on lähdettävä sydämestä. Kesti kauan, ennen kuin uskalsin sanoa ääneen tavoitteeni."

Nurminen tietää, mitä unelman realisoituminen vaatii. UFC-kehissä merkitsevät osaamisen lisäksi myös viihde ja bisnes. Ottelijan markkina-arvon on oltava kohdallaan.

Nurmisen tarina sai alkunsa Peltosaaren betonilähiöstä, joka ei ollut kaikkein helpoin paikka kasvaa. Kaveripiirissä oli pahoinpitelyjä, huumeita ja rötöstelyä.

"Jätin itse pahimmat jutut tekemättä. Jouduin kuitenkin isompien poikien silmätikuksi, koska olin vähän erilainen nuori", Nurminen muistelee.

Hän esimerkiksi värjäsi hiuksensa sateenkaaren väreillä ja joutui menemään kouluun välillä isänsä vanhoissa farkuissa, koska perheen rahat olivat tiukalla.

"Jos panin yhdelle kiusaajalle kampoihin, niin kohta kiusaajan kaveri tuli rääpimään suutaan. Kierre vain jatkui."

Vastaan taisteleminen ei auttanut. Niinpä Rocky-elokuvia pienestä asti rakastanut Nurminen aloitti 18-vuotiaana thainyrkkeilyn ja heti perään brassijujutsun.

"Ajattelin, että jos kaikki tietäisivät kuinka kova jätkä olen, kettuilu loppuisi. Eihän se tietenkään niin mene. Jossain vaiheessa motiivini harrastaa lajeja vaihtui, ja opin jättämään haistattelut omaan arvoonsa."

Nurminen löysi vuonna 2011 oman juttunsa, vapaaottelun. Hän alkoi jo amatööriuransa alussa rakentaa uraansa ammattilaisen elkein. Kun kaverit pyysivät oluelle, Nurminen vastasi, että mestarit eivät juo.

"Kaverit herjasivat, että et sinä mikään mestari vielä ole. Siihen vastasin, että ei minusta ikinä tulekaan, jos ajattelen noin."

Vapaaottelussa käytetään lyöntejä, potkuja, mattopainia ja lukkoja. Lukemista harrastava Nurminen vertaa lajia ihmisšakkiin, jossa vaaditaan teräviä hoksottimia.

"Nakkikioskiasenteella ei pärjää, sillä ego murskataan joka treenissä. Jatkuva nöyryyttäminen kasvattaa ihmisenä. Siinä oppii käsittelemään erilaisia tunteita."

Treenien vastapainoksi Nurminen meditoi ja tekee visualisointiharjoituksia joka päivä. Hän visualisoi ottelunsa siitä hetkestä lähtien, kun astuu kehään.

"Me olemme Suomessa tosi paljon jäljessä mielenvoiman käyttämisessä."

Nyt Nurminen visualisoi, että Søren Bak on kehässä epätoivoinen ja hän saa tehdä tanskalaiselle juuri mitä haluaa.

Elämän täyttävä vapaaottelu tulee Nurmiselle jopa uniin. Yhtä unta hän ei olisi halunnut nähdä pari vuotta sitten. Siinä Nurmisen esikuva, brasiliainen UFC-ottelija Anderson Silva tyrmättiin titteliottelussa, ja Silva sai vielä lyöntejä matossa.

"Melkein itkin herätessäni, koska uni oli niin aito. Kirjoitin unesta aamulla facebookiin, ja ottelu menikin täysin kuin unessani. Silloin mietin hetken jopa lopettamista, koska jos Silva häviää, minäkin voin hävitä."

Illan ottelustakin Nurminen on nähnyt unta.

"Ottelu meni ensimmäiselle erätauolle, mutta Bak ei pystynyt jatkamaan enää toiseen erään. En kuitenkaan usko tähän uneen. Otteluhan päättyy jo ensimmäisessä erässä."

 

Cage 30 –ammattilaisvapaaottelutapahtuma Helsingin Kulttuuritalolla. Ottelut alkavat kello 18. Nurmisen lisäksi häkkiin nousevat muun muassa Anton Kuivanen, Mikael Nyyssönen ja Suvi Salmimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!