Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL:n konferenssifinaalissa kohtaavat uusi ja vanha Timonen

Sami Vatanen ja Kimmo Timonen pelaavat vastakkain lännen konferenssifinaaleissa

Urheilu
 
dennis wierzbicki usa today sports
Kimmo Timonen on jäänyt Chicagossa vähäiselle peliajalle.
Kimmo Timonen on jäänyt Chicagossa vähäiselle peliajalle. Kuva: dennis wierzbicki usa today sports

Valta vaihtuu suomalaisessa jääkiekossa. Huipulle 1990-luvulla nousseet pelaajat ovat poistuneet parrasvaloista ja 1990-luvulla syntyneet kiekkoilijat ovat ottaneet valtikan itselleen. Aleksander Barkov, 19, dominoi Leijonien paidassa MM-kisoissa. NHL:n paras suomalainen on tällä hetkellä puolustaja Sami Vatanen.

Sukupolvenvaihdos alkoi reilu vuosi sitten Sotšin olympialaisissa. Silloin kokenut Kimmo Timonen ja nuori Vatanen pelasivat pakkiparina.

"Viitta siirtyy nuorille nyt. Se on varma. Olli Määttä ja Sami Vatanen, pojilla on hieno ura edessä. Ilo oli seurata heidän peliään, jalka liikkuu ja kiekkojärki on hyvä", Timonen kommentoi HS:lle uransa viimeisen maajoukkuepelin jälkeen.

Tämä kausi meni Määtän osalta vihkoon terveyshuolien takia. Vatanen sen sijaan on noussut NHL:n kiekollisten puolustajien eliittiin.

Anaheim Ducksin Vatanen, 23, ja Chicago Blackhawksin Timonen, 40, kohtaavat pudotuspeleissä läntisen konferenssin finaaleissa.

Puolustajilla on joukkueissaan hyvin erilaiset roolit. Vatanen pelaa keskimäärin reilut 20 minuuttia ottelua kohden. Hän on seitsemällä tehopisteellä (2+5) pudotuspelien viidenneksi tehokkain puolustaja. Timonen on pelannut kiikaritehoilla ja saanut keskimäärin reilut 9 minuuttia peliaikaa.

Koko NHL-uransa ajan suurta vastuuta kantaneella Timosella on ollut totuttelemista uuteen rooliin.

"En ole koskaan ollut tällaisessa roolissa. Istun pitkiä aikoja penkillä ja sitten täytyy olla valmis menemään jäälle. Vaatii paljon henkistä lujuutta pysyä pelissä mukana", Timonen sanoi Chicago Sunille.

Tilanne saattaa muuttua konferenssifinaaleissa, sillä Chicagon Michal Roszival loukkaantui Minnesotaa vastaan. Nuori David Rundblad otti Roszivalin paikan kokoonpanossa, mutta päävalmentaja Joel Quenneville saattaa lisätä Timosen peliaikaa.

"Pelaan sitten seitsemän, kahdeksan tai 12 minuuttia, se on enemmän kuin minun piti pelata tänä vuonna", Timonen muistutti ja viittasi veritulppiin, jotka olivat lopettaa hänen uransa.

Ura päättyy joka tapauksessa tänä keväänä. Nyt on Timosen viimeinen mahdollisuus voittaa NHL:n mestaruus, himoittu Stanley Cup.

Vatasta ja Timosta yhdistää pieni koko, jonka vuoksi monet epäilivät heidän kykyjään nousta NHL:n huipulle.

Vuosi sitten Vatanen pääsi pelaamaan 13 pudotuspeliottelusta vain viisi. "Tämä tuntuu rauhallisemmalta nyt. Tiedämme, mitä tehdä", Vatanen viittasi ESPN:n haastattelussa itseensä ja toiseen nuoreen Ducks-puolustajaan Hampus Lindholmiin.

"Pelasimme muutaman pudotuspelin viime kaudella. Siitä on iso apu tänä vuonna."

Vatanen on tavallaan uusi Timonen. Hän on valmis astumaan Suomen ykköspuolustajan saappaisiin.

 

Anaheim Ducks–Chicago Blackhawks sunnuntaina kello 22.05. Viasat Hockey Finland televisioi ottelun.

stephen dunn getty images
Sami Vatanen on saanut joukkueessaan yhä enemmän vastuuta.
Sami Vatanen on saanut joukkueessaan yhä enemmän vastuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?