Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanmestaruus oli Leijonille liian kova tavoite

Leijonissa oli liikaa puutteita. Siksi se ei voinut taistella MM-turnauksen voitosta.

Urheilu
 
Se oli niin siinä! – 20 vuotta sitten Leijonien ensimmäinen MM-voitto pani Suomen sekaisin
Se oli niin siinä! – 20 vuotta sitten Leijonien ensimmäinen MM-voitto pani Suomen sekaisin
Suomen ensimmäinen jääkiekon MM-kulta 7. toukokuuta 1995 oli suuri ja tunteikas urheilujuhla. HSTV:n minidokumentissa suloista voittoa Ruotsista muistelevat presidentti Martti Ahtisaari, kiekkotähdet Ville Peltonen ja Timo Jutila, kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola ja muut.

Mahtoikohan päävalmentaja Kari Jalosella käydä mielessä, että tämän hetken hän on elänyt joskus aikaisemmin.

Tšekin Jaromir Jagr kiertää Suomen maalin, tekee 4–3-ratkaisun, ja jäällä on viisi oululaista kenttäpelaajaa.

Artikkeliin liittyvät

Tšekki voitti Suomen MM-turnauksen puolivälierissä Prahassa 5–3 ja lähetti Leijonat kotiin.

Elettiin Tšernobylin kevättä 1986, kun Ruotsin Anders "Masken" Carlsson teki puolessa minuutissa kaksi maalia Leijonien verkkoon Moskovan MM-turnauksessa. Mitalihaaveet haihtuivat, ja silloinkin jäällä oli viisi oululaista, Jalonen keskushyökkääjänä.

Prahassa puolustaja Atte Ohtamaa kamppaili kiekosta Jagrin kanssa kaukalon kulmassa. Jagr livahti karkuun, eikä kukaan muukaan saanut häntä kiinni. Pakkipari Topi Jaakola yritti peittää, Joonas Kemppainen seisoi takatolpalla, Janne Pesonen maalin läheisyydessä ja Juhamatti Aaltonen keskellä puolustusaluetta.

Moskovassa Jalosen kanssa jäällä olivat hyökkääjät Pekka Arbelius ja Hannu Järvenpää. Puolustajina häärivät Arto Ruotanen ja Kari Suoraniemi.

Sen verran voidaan maantiedettä tarkentaa, että Prahan maalia katselleet eivät ole kaikki syntyneet Oulussa, mutta jääkiekossa heidät lasketaan oululaisiksi pelaajiksi.

Lužniki-hallissa tehdyistä maaleista kiekkokansa jaksaa kohista, mutta pitkää ikää on helppo veikkailla myös Jagrin ratkaisumaalille ja kahden osuman illalle. Hän teki ennen ratkaisumaalia Tšekin tasoituksen 2–2:een.

Jagr, 43, elää selvästi elämänsä kevättä kiekkoilijana.

Tšekki ei ollut järin erikoinen joukkue, mutta ei ollut Suomikaan. Jagr oli, ja hänelle Leijonat eivät voineet mitään.

Jagr lopetti Suomen MM-turnauksen tänä keväänä, mutta joukkueessa oli liikaa puutteitta, että se olisi voinut pelata mestaruudesta tai ansaitusti mitaleista.

Kari Jalosen oli täytynyt nähdä leirityksen ja harjoitusmaaotteluiden aikana, että keskushyökkääjä Petri Kontiola on kaukana huippukunnosta. Silti Jalonen rakensi ykkösketjun ja ykkösylivoiman Kontiolan varaan. Kisoissa karuus paljastui kaukalossa ja tilastoissa.

New Jerseytä edustavan Tuomo Ruudun maajoukkueura on erittäin komea maailmanmestaruuksineen. Prahaan hän tuli niin pienellä peliajalla NHL:stä, että se paistoi läpi turnauksen.

Ruutu teki Suomen ensimmäisen maalin Tšekkiä vastaan, mutta se jäi hänen ainoakseen kahdeksassa ottelussa. Kontiola teki yhtä monta maalia, ja se on aivan liian vähän kärkikentän pelaajilta.

Ok, puolustuksen he hoitivat, mutta pelkällä puolustamisella ei sittenkään voiteta mitaleita.

Hyökkääjävalinnoissa Jalonen epäonnistui laajemmin. Joukkueeseen tuli liikaa yleissenttereitä, eikä sen takia auennut mahdollisuuksia uusiin ylivoimakokeiluihin.

Laitahyökkääjät olivat myös liikaa samasta tarinasta. Kaikki kunnia Ossi Louhivaaran, varamies Juha-Pekka Hytösen, Jarkko Immosen, Antti Pihlströmin ja Teemu Hartikaisen yritteliäisyydelle, mutta he tekivät yhteensä vain yhden maalin. Sen löi Hartikainen sisään, kun kiekko kimposi sopivasti päädystä suoraan lapaan.

Kotimaahan jäi lomailemaan pari maalintekoon pystyvää hyökkääjää, mutta heille kutsua ei lähtenyt. Olisi kannattanut lähettää.

Jalonen halusi peluuttaa ajatuksella puolustus ensin. Niin tekevät monet muutkin valmentajat, mutta Leijonilta katosi tai puuttui hyökkääminen. Yksi kenttä ei riitä mitalipeleihin tai torijuhliin.

Leijonilta puuttui ärhäkän puolustamisen nopea kääntäminen hyökkäämiseksi.

Oli Suomen pelissä paljon hyvääkin. Alivoimalla joukkue oli turnauksen parhaita. Hieno juttu, mutta onko joku joskus kuullut, että alivoimapelillä voitetaan MM-kultaa.

Puolustaminen onnistui ja maalivahti Pekka Rinne oli maineensa ja ylisanojensa veroinen. Ei hän turhaan kisaa NHL:n ykkösvahdin tittelistä.

Ja se oli piristävää, että Juuse Saros pelasi Rinteen tuuraajana upean ottelun Slovakiaa vastaan Ostravassa.

Heikki Miettinen HS
heikki.miettinen@hs.fi
Praha

Lehtikuva
Pekka Rinne kuului Leijonien parhaimmistoon, vaikka puolivälierässä Tšekkiä vastaan livahti pari helppoa maalia.
Pekka Rinne kuului Leijonien parhaimmistoon, vaikka puolivälierässä Tšekkiä vastaan livahti pari helppoa maalia.
Jussi Nukari Lehtikuva
Kari Jalonen epäonnistui hyökkääjävalinnoissa.
Kari Jalonen epäonnistui hyökkääjävalinnoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?