Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkämäki aloitti kautensa hirmuheitolla

Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ottivat kaksoisvoiton Timanttiliigassa

Urheilu
 
Fabrice Coffrini AFP
Tero Pitkämäki voitti Timanttiliigan kisan tuloksella 88,62. Kuva viime vuoden elokuulta.
Tero Pitkämäki voitti Timanttiliigan kisan tuloksella 88,62. Kuva viime vuoden elokuulta. Kuva: Fabrice Coffrini AFP

Yleisurheilun kovatasoisin kilpailusarja Timanttiliiga alkoi Qatarin pääkaupungissa Dohassa perjantaina suomalaisjuhlilla. Tero Pitkämäki voitti keihäskisan huimalla tuloksella 88,62.

Tulos on paitsi kauden kärkitulos maailmassa, myös Pitkämäen paras heitto yli puoleentoista vuoteen.

Suomalaisjuhlia täydensi Antti Ruuskanen, joka tuli toiseksi heitolla 86,61. Tulos oikeuttaa maailmantilaston kakkossijaan. Kolmannen sijan nappasi Tšekin Vitezslav Vesely.

Suomalaiskaksikko sanoi ennen kisaa, että he eivät odota vielä Dohasta mahtiheittoja. Voittokiskaisu löikin voittajan ällikällä.

"Itseänikin nauratti. Se oli ihan pommi ja täydellinen yllätys itsellenikin, vaikka tiesin, että fysiikka on kunnossa", Pitkämäki totesi SUL:n tiedotteessa.

Pitkämäki aloitti kisan vaatimattomalla 75,69 metrin heitolla ja oli jo vaarassa pudota, kunnes kolmas heitto, 80,14, pelasti hänet jatkoon.

"Todella eriskummallinen kilpailu. Alkoi 75-metrisellä ja päättyi tuollaiseen tulokseen. Tuntui, että heitto parani joka kierroksella", Pitkämäki tuumi.

"Kilpailu heitettiin vastatuuleen. Se ei ollut niin kova kentän pinnassa, mutta kovempi korkealla. Kesti vähän löytää heitto siihen."

Pitkämäen sarja parani tasaisesti, ja viides heitto kantoi jo 81,98. Viimeisessä heitossa palaset loksahtivat kohdalleen.

"Tulin heiton lopun aggressiivisemmin, maltoin odottaa ja sain ajoituksen toimimaan", Pitkämäki iloitsi.

Myös Ruuskanen epäonnistui ensimmäisissä heitoissaan, mutta sai kiskaistua kolmannella yrityksellä tuloksen 81,40. Pielaveden jätin heitto lähti kulkemaan kunnolla vasta viimeisellä yrityksellä.

"Kun Tero sitten nasautti sen pitkän, sain itsekin heiton loppurytmin toimimaan paremmin ja keihään hyvään asentoon", Ruuskanen sanoi tiedotteessa.

Ruuskanen oli tuloksestaan yhtä yllättynyt kuin Pitkämäki konsanaan.

"Olihan se paljon enemmän kuin miltä tältä kisalta odotin. Tavoitteena oli heittää hieman yli 80 metriä ja tulla ehjänä kotiin."

Kaksikko kohtaa toisensa seuraavan kerran Birminghamin Timanttiliigassa ja Lahden Eliittikisoissa. Voitto ei saanut Pitkämäkeä leijumaan.

"Tästä täytyy nyt palata maan pinnalle. Taso ei todellakaan ole 88 metrissä. Mutta tärkeintä tässä oli, että päästin takaisin kotiin kunnossa, ettei käynyt kuten toissa vuonna", Pitkämäki sanoi ja viittasi toissa vuoden Dohan kilpailuun, jossa hän loukkasi kylkensä.

Dohan illassa nautittiin myös muista kivikovista urheilusuorituksia. Dopingista kahdesti urallaan kärynnyt Yhdysvaltain Justin Gatlin juoksi sadan metrin kauden uuden kärkiajan 9,74 ja paransi samalla ennätystään kolmella sadasosalla.

Miesten kolmiloikassa nähtiin ensimmäistä kertaa tilanne, jossa kaksi miestä loikki yli 18 metrin maagisen rajan. Kuubalainen Pedro Pablo Pichardo täräytti tauluun 18.06 ja nousi tuloksellaan kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi.

Yhdysvaltojen Christian Taylor loikki toiseksi tuloksella 18,04.

Marwan Naamani AFP
Justin Gatlin pinkoi Dohassa sadan metrin kauden kärkiajan 9,74.
Justin Gatlin pinkoi Dohassa sadan metrin kauden kärkiajan 9,74.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!