Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Purjehtija ja klubitakkinen vaikuttaja

Peter Tallberg oli urheilun suurlähettiläs ja KOK:n toiseksi pitkäaikaisin jäsen

Urheilu
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Peter Tallberg oli KOK:n jäsen vuodesta 1976. Kuva on Ateenan vuoden 2004 olympialaisista.
Peter Tallberg oli KOK:n jäsen vuodesta 1976. Kuva on Ateenan vuoden 2004 olympialaisista. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suomalaisjäsen Peter Tallberg kuoli lauantaina 16. toukokuuta Terhokodissa Helsingissä. Tallberg oli syntynyt 15. heinäkuuta 1937 Helsingissä, ja hän oli kuollessaan 77-vuotias.

Tallberg sairasti kurkkusyöpää. Urheilun suurlähettiläs ja sukuyhtiössään aikanaan neljättä sukupolvea edustanut Tallberg suhtautui kohtaloonsa tyynesti ja rauhallisesti.

Maaliskuussa hän oli menossa uuteen leikkaukseen. Hän soitti silloin tutuilleen ja kertoi, että tämän jälkeen hän ei pysty enää puhumaan.

Tallberg oli KOK:n toiseksi pitkäaikaisin jäsen. Tallberg valittiin olympiaurheilun kattojärjestön jäseneksi Montrealin kesäkisoissa 1976.

Tallberg kuului siihen jäsenryhmään, joka olisi voinut pysyä tehtävässään aina 80-vuotiaaksi asti eli vuoteen 2017 asti.

Tallberg suunnittelikin vetäytyvänsä syrjään Suomen satavuotisjuhlavuonna. Suomi haki samalle vuodelle KOK:n arvostettua yleiskokousta, mutta hävisi äänestyksen Limalle.

Tallberg koki sen osin henkilökohtaisena tappiona. Julkisesti hän kuitenkin paljasti harvoin todelliset tunteensa.

Monelle tiedotusvälineen edustajalle hän oli kuitenkin kullanarvoinen tiedonlähde. Hän kertoi mielellään olympialiikkeen taustoista, kun järjestön säännöt yleensä kielsivät jäseniltään arvostelemasta KOK:ta.

Jäsenyytensä Tallberg arvosti korkealle – paljon korkeammalle kuin Suomessa ehkä ymmärrettiin.

"Olen nähnyt maailman. Jäsenyys on ollut minulle hyvin tärkeä osa elämää", sanoi Tallberg viime syksynä ilmestyneessä Arto Terosen ja Jouko Vuolteen kirjoittamassa elämäkerrassa.

Tallbergin elämä oli sananmukaisesti tuulinen. Hän oli purjehtijana viisissä olympialaisissa. Moskovassa kisoissa 1980 hän oli Suomen joukkueen lipunkantajana. Poikkeuksellista oli, että hän kilpaili samoissa kisoissa KOK:n jäsenenä.

Urheilijana hänen paras saavutuksensa olympiavesillä oli neljäs sija Star-luokassa Tokiossa Sagaminlahdella 1964.

Tallberg toimi myös kansainvälisen purjehtijaliiton puheenjohtajana ja Sevillan Suomen näyttelyn komissaarina 1988–1993.

"Purjehdus oli aristokraattinen laji. Ei Peterin sijoitusta osattu pitää Suomessa oikein minään", sanoo Martin Saarikangas, joka oli Tallbergin kanssa hakemassa Suomelle vuoden 2006 talvikisoja.

Saarikangas oli myös Tallbergin esimiehenä Suomen Liikunta ja Urheilu ry:ssä 1994–1999. Saarikangas oli SLU:n puheenjohtajana ja kauppatieteiden maisteri Tallberg pääsihteerinä.

Saarikankaan mukaan Tallbergin yhtenä unelmana oli saada Suomeen talvikisat.

Haku tuli mahdolliseksi, kun KOK päätti 1991, että kisat voidaan jakaa.

Tallberg oli hyvin pidetty KOK:ssa. Hän kävi lähes sadassa KOK:n jäsenmaassa puhumassa jäseniä Helsingin kisanhankkeen taakse.

Salt Lake City oli valittu vuoden 2002 talvikisojen pitopaikaksi. Valinnan yhteydessä noussut lahjusskandaali muutti kuitenkin kaiken, kun KOK kielsi 1997 jäseniltään vierailut jäsenmaissa.

Salt Laken Cityn hakuprosessin ympärille syntyi monenlaisia lahjusepäilyjä, joihin myös Tallbergia yritettiin sotkea.

"Peter teki hyvää työtä, mutta KOK:n silloinen puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch petti aiemmat lupauksensa. Kisoja ei voitukaan jakaa", sanoo Saarikangas.

KOK:ssa Tallbergin ehkä merkittävin työ oli, että hän perusti ja luotsasi urheilijakomissiota. Urheilijoiden vaikutus- ja äänivalta kasvoivat merkittävästi. Samalla se uudisti voimakkaasti aiemmin "ukkokerhona" pidettyä sisäpiiriä.

"Urheilijakomission ansiosta Peter Tallberg jää KOK:n historiaan. Hän teki pyyteetöntä työtä", sanoo Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen.

Tallberg esiintyi yleensä pidättyvästi, mutta hänen huumorintajunsa oli verraton. Aina se ei miellyttänyt kaikkia.

Heinäkuussa Helsinki–Vantaan lentokentällä tehdyssä HS:n 60-vuotishaastattelussa Tallberg arvosteli suomalaisia urheilujohtajia pukeutumisesta.

Tallberg oli itse pyöreine silmälaseineen ja klubitakkeineen tyylikäs herrasmies, jota samaan aikaan huvitti ja harmitti, että muut urheilupomot tulivat paikalle sortseissa.

Viena Kytöjoki Lehtikuva
Peter Tallberg oli pyöreine silmälaseineen ja klubitakkeineen tyylikäs herrasmies. Kuva on vuodelta 2012.
Peter Tallberg oli pyöreine silmälaseineen ja klubitakkeineen tyylikäs herrasmies. Kuva on vuodelta 2012.
Pertti Jenytin Lehtikuva
Peter ja Henrik Tallberg Tokion olympialaisissa 1964.
Peter ja Henrik Tallberg Tokion olympialaisissa 1964.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?