Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadalle täyskäsi

Jääkiekon MM-finaalista tuli yksipuolinen kiekkoshow

Urheilu
 
Laszlo Balogh Reuters
Kanadan maalivahti Mike Smith pelasi hienon turnauksen. Finaalissa hän pääsi helpolla. Torjuntoja kirjattiin vain 11 kappaletta.
Kanadan maalivahti Mike Smith pelasi hienon turnauksen. Finaalissa hän pääsi helpolla. Torjuntoja kirjattiin vain 11 kappaletta. Kuva: Laszlo Balogh Reuters
Kanada 6 Venäjä 1

Ilotulitus. Nöyryytys. Voimannäyttö. Tätä kaikkea oli Kanadan tie jääkiekon maailmanmestariksi Prahassa.

Venäjästä tuli pelkkä hiekkasäkki täysin yksipuolisessa finaalissa.

Kanada kruunasi kaksi ja puoliviikkoisen Tšekin-valloituksen mahtiluvuin 6–1.

Mitä kertovat Kanadan pelaamat pudotuspelit: Valko-Venäjä 9–0, Tšekki 2–0 ja nyt perään Venäjä. Mahtijälkeä.

Jääkiekko on yhtä kuin Kanada tai päinvastoin. Lajin valtikka pysyy nyt kanadalaisten hallussa tiukemmin kuin vuosikausiin. Maalla on täyskäsi eli vaahteralehdet ovat hallitsevia olympiavoittajia, nyt tuoreita maailmanmestareita ja 20-vuotiaiden MM-kullan voittajia vuodenvaihteen kotikisoista.

Prahan sunnuntaisen myöhäisillan kamppailu oli ohi ennen toisen erän puoliväliä, kun Kanada johti 4–0.

Cody Eakinin avausmaalissa oli onnea, kun kiekko kimposi sopivasti, mutta sen jälkeen onni työnnettiin sivuun ja alkoi taitokiekon ilta.

Tyler Ennisin vanhanaikainen kierähdys maalille oli ikimuistoista karusellia puolustaja Andrei Mironoville. Sidney Crosby heläytti 3–0 ja Tyler Seguin 4–0 Claude Giroux'n upeasta selän takaa syötöstä.

Venäläisyleisö jaksoi vain puoliväsyneesti kannustaa omiaan. Mitään apua siitä ei ollut. Tasoero revähti jättimäiseksi.

Venäjän peli oli alusta lähtien maalivahti Sergei Bobrovskin torjuntojen varassa. Jos Bobrovskin keskittyminen olisi herpaantunut pieneksi hetkeksi, olisi ottelu ratkennut ensimmäisessä erässä.

Lopulta Bobrovskin keinot loppuivat ja musta yö alkoi. Lisää synkkyyttä toivat Giroux viidennellä ja Nathan MacKinnon kuudennella osumalla.

Vähän väliä kanadalaiset hyökkäsivät paljon hienommilla kuvioilla kuin oikeastaan missään NHL-pelissä.

Syy oli hyvin yksinkertainen. Jalkeilla oleva MM-joukkue oli paljon taitavampi kuin yksikään NHL-ryhmä. Ketju Taylor Hall –Crosby –Jordan Eberle suorastaan nautiskeli.

Kanada oli taitavampi kuin kenties koskaan ennen MM-tasolla mutta pelasi eurooppalaisemmin kuin Venäjä, Ruotsi ja Tšekki. Koko ajan tuli varastosta uusia selän takaa lähteneitä syöttöjä ja niin sanottuja jättökiekkoja takaa tulevalle pelaajalle.

Nopeus kuului myös Kanadan valtteihin ja joukkue näytti, mihin jääkiekko on menossa, ja missä he jo ovat. Jos et ole nopea, et tee kaukalossa muuta kuin katselet ohikiitäviä vastustajia.

Tylyistä luvuista huolimatta sai Venäjäkin parit paikkansa. Aleksandr Ovetškin, Sergei Mozjakin, Artemi Panarin ja muutamat muut pystyivät rakentamaan vaarallisia hyökkäyksiä, mutta tulos jäi kadoksiin.

Mozjakin sai palkintonsa, kun Jevgeni Malkin ohjasi hänen kovan laukauksensa ja kavensi 6–1:een. Tärkeä maali, kun nolla näyttää niin pahalta.

Venäjän satunnainen vaarallisuus perustui enemmän pistoihin kuin jatkuvaan tikkaamiseen.

Kanadalle MM-turnaukset ovat olleet laihoja monta vuotta. Se pelasi nyt ensimmäisen kerran finaalissa sitten Sveitsin kisojen 2009, jolloin tuli tappio Venäjälle.

Mestaruus on Moskovan kisoista 2007, jolloin Suomi kukistui finaalissa.

Tšekin MM-turnaus oli jättimenestys. Kisoja seurasi Ostravassa ja Prahassa yhteensä 741 690 katsojaa. Noin 100 000 enemmän kuin Minskin viime vuoden ennätyskisoja. "Skoda-cup" tuntuu voivan hyvin.

Heikki Miettinen HS
Praha

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?