Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monilahjakkaan Johanna Matintalon edessä häämöttää vaikea valinta

Kahden lajin huippunimi pähkäilee juoksun ja hiihdon välillä

Urheilu
 
Vesa-Matti Väärä
Johanna Matintalon kotimaisemissa Pöytyällä kelpaa treenata juoksua, mutta talvisin lumiolot voivat olla turhan haastavat kunnolliseen hiihtoharjoitteluun.
Johanna Matintalon kotimaisemissa Pöytyällä kelpaa treenata juoksua, mutta talvisin lumiolot voivat olla turhan haastavat kunnolliseen hiihtoharjoitteluun. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turku. Kesällä 2011 silloin 14-vuotias Johanna Matintalo kohautti Kalevan kisoissa rynnimällä naisten 800 metrin juoksussa hopealle alle 15-vuotiaitten maailman kärkiajalla 2.05,87.

Matintalo on edelleen kiinnostava ja lupaava urheilija, mutta nyt hänellä on 18-vuotiaana jonkinmoinen ongelma.

Kuka

Johanna Matintalo

 Syntynyt 11. 12. 1996.

 177 cm, 59 kg.

 Kotipaikka Pöytyä.

 Seura: Pöytyän Urheilijat (hiihto), Turun Urheiluliitto (juoksu).

 Opiskelee Kerttulin urheilulukiossa Turussa.

 Valmentajat: Eero Hietala ja Martti Matintalo (isä).

 Parhaita saavutuksia: 

Hiihto: Kolme nuorten SM-kultaa, nuorten MM-kisoissa 16:s, naisten Suomen cupissa 11:s Rovaniemellä, nuorten olympiafestivaaleilla 8:s. 

Juoksu: Naisten 800 metrin Suomen mestaruus 2013, SM-hopeaa 2011 ja 2012, pronssia (2014), useita nuorten mestaruuksia. 

Juoksuennätyksiä: 800 m: 2.05, 87 (2011), 1 500 m: 4.29,18 (2014), 400 m: 55,05.

Tosin se on melko positiivinen ongelma, jonka esiintyvyys Suomessa on niin harvinaista, että vertaistukea pulman ratkaisemiseen ei ole juurikaan saatavilla.

Matintalo on niin hyvä kahdessa urheilulajissa, että hänen on toistaiseksi vaikea ratkaista, kumman valitsisi päälajikseen.

Ikäisissään Matintalo kuuluu Suomen parhaisiin sekä hiihdossa että keskimatkojen juoksussa.

Ensin Matintalo haluaa kuitenkin katsoa, mihin hän yltää alkavalla kaudella juoksuradalla.

Viime kesä ei tarjonnut vinkkejä kehityksestä, koska harjoituskausi ja alkukesä olivat repaleisia jalkavamman ja sairastelun takia.

"Tuntuu tyhmältä olla katsomatta, mille tasolle pystyy nousemaan ja mihin se johtaa, kun on pystynyt koko kevään harjoittelemaan hyvin. Jos nyt tämän kesän katson ja sen jälkeen rupean hiihtämään, niin ei se juoksuharjoittelu ole hukkaan mennyt, enkä ole tuhlannut mitään", varsin puhelias Matintalo sanoo koulupäivän jälkeen Turun keskustassa Aurajoen maisemissa.

Hiihdossa Matintalo onnistui omasta mielestään jo nostamaan tasoaan viime talvena, jolloin hän voitti muun muassa kaksi alle 20-vuotiaitten Suomen mestaruutta.

"Kun saisi molemmissa hyvän kauden, sitten voisi vertailla ja tehdä sen pohjalta päätöksiä."

Valintaan vaikuttaa Matintalon mielestä oleellisesti se, kummassa lajissa hänellä on realistisemmat mahdollisuudet nousta kansainväliselle tasolle.

"Urheilu vie niin paljon aikaa, että aikuisena en halua olla sellainen, joka kiertää vain Kalevan kisoja tai hiihdossa Suomen cupia."

Juoksussa askarruttaa se, että Euroopassakin kansainvälinen kilpailu huipulla on kiristynyt, koska monissa maissa maahanmuuttajataustaiset juoksijat ovat vallanneet alaa.

"Se on seikka, joka mietityttää. Kun kansallisuutta katsoo, hiihto olisi luontevampi valinta, mutta siellä on aika paljon niitä muuttujia, jotka eivät miellytä."

Tällä hän tarkoittaa sitä, että pelkkä urheilijan suorituskyky ei aina ratkaise, vaan suuri merkitys on sillä, miten sukset pelaavat.

"Vaikka tietää olevansa hyvässä kunnossa, voi tulla surkeaa tulosta sen takia, että joku muu mokaa. Juoksussa tykkään siitä, että onnistuminen on vain itsestä kiinni."

Matintalo käy kolmatta vuotta lukiota, ja tarkoitus on päästä ylioppilaaksi vuoden päästä keväällä.

Kaksi yo-koetta on jo nyt suoritettu.

Hänen mielestään yksi deadline lajivalinnan tekemiseen on vajaan vuoden päästä kevättalvella. Silloin haetaan opiskelupaikkoihin, ja sellaisen Matintalo haluaa itselleen – ainakin takataskuun.

Jos lajivalinta osuu hiihtoon, opiskelupaikkaa pitää hakea jostain parempien lumiolojen ääreltä.

Tätä puolta Matintalo kokeili jo viime syksynä, kun hän suoritti yhden lukiojakson Rovaniemellä ja harjoitteli hyvissä alkutalven lumioloissa.

"Siihen ensi maaliskuuhun mennessä pitäisi valinnan viimeistään olla selvillä. Jos haluan juosta, ei ole mitään järkeä hakea sinne, missä on jäätä ja lunta", sanoo Matintalo, joka huhtikuussa harjoitteli kolmisen viikkoa Portugalin lämmössä.

Hiihtovalmentajat ovat jo kannustaneet Matintaloa tekemään valinnan – ja tietysti hiihdon hyväksi. Sen sijaan juoksun puolelta evästyksiä ei ole tullut.

"Hiihto tukee niin paljon juoksua, koska siitä tulee hyvää kestävyysharjoittelua. Ehkä juoksu ei tue hiihtoa niin hyvin, sillä hiihdolle tärkeä voimaharjoittelu jää pienempään rooliin."

Näkemyksiä valinnasta Matintalo on saanut myös puolueettomilta tahoilta.

"Sieltä on tullut ristiriitaisia mielipiteitä. Siinä menee itsekin vähän sekaisin."

Matintalo naurahtaa, että toistaiseksi häntä ei ole ainakaan potkittu pois kummankaan lajin maajoukkueryhmistä.

Rio Gandara HS
Johanna Matintalo osallistui 10 kilometrin kilpailuun SM-hiihdoissa Hakunilassa tammikuussa 2014.
Johanna Matintalo osallistui 10 kilometrin kilpailuun SM-hiihdoissa Hakunilassa tammikuussa 2014.
Vesa-Matti Väärä
Johanna Matintalo kodissaan omassa huoneessa kilpanumeroiden ja palkintojen keskellä.
Johanna Matintalo kodissaan omassa huoneessa kilpanumeroiden ja palkintojen keskellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!