Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harri Louhos ja 2 500 ottelua

Suomen ainoan kansainvälisen tennistuomarin ura on kestänyt 25 vuotta

Urheilu
 
Heidi Piiroinen HS
Hyvinkäältä lähtöisin oleva Harri Louhos pelasi itse kansallisella tasolla tennistä. Tuomarointi vei hänet kansainvälisille kentille.
Hyvinkäältä lähtöisin oleva Harri Louhos pelasi itse kansallisella tasolla tennistä. Tuomarointi vei hänet kansainvälisille kentille. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Harri Louhos ei tiennyt 1970-luvulla, mihin pienten kansallisten tennisturnausten tuomarina toimiminen johtaisi. Sieltä sai kuitenkin sykäyksensä mittavin suomalainen tennistuomariura. Tänä vuonna helsinkiläiselle Louhokselle tulee täyteen mukavia tasalukuja.

Louhoksen kansainvälinen tuomariura täyttää näinä päivinä 25 vuotta. Ja 2 500 ottelua kansainvälisenä päätuomarina tuli täyteen huhtikuun lopulla Ostravan haastajatason turnauksessa.

Louhoksen lisäksi muita suomalaisia tuomareita ei kierrä kansainvälisissä kisoissa.

"Haaveenani olisi vielä kerran päästä tuomitsemaan grand slam -turnauksessa", 53-vuotias Louhos sanoo helsinkiläisessä merenrantakahvilassa.

Louhos on ainut suomalainen, joka on tuominnut grand slam -kisoissa, mutta siitä on jo aikaa.

"Olin 1993 Australian avoimissa päätuomarina viidessä ottelussa", Louhos kertoo.

Silloin nuori suomalainen oli päätoiminen tennistuomari. Nykyään Louhoksella on oma yritys, joka tekee sisustusalan asennustöitä.

Mutta hän sonnustautuu tennistuomarin asuun edelleen jopa sadan ottelun vuositahtia.

"Minun pitäisi tuomita kuitenkin vieläkin enemmän, jotta voisin todennäköisemmin päästä grand slameihin."

Neljännesvuosisataiseen tuomariuraan mahtuu jos jonkinlaista tapahtumaa. Hankalat pelaajat ovat osa ammattia, ja Louhoksella on kokemusta tennishistorian kenties hankalimmasta tapauksesta.

Itävaltalainen Daniel Köllerer terrorisoi vielä muutama vuosi sitten muita tenniksenpelaajia ja katsojia käytöksellään. Aika ajoin vastapelaajat kieltäytyivät kättelemästä häntä ottelun jälkeen, ja esimerkiksi Stefan Koubek raivostui Köllererin tempuista niin, että tarttui tätä kurkusta kiinni.

Hankalille pelaajille valitaan kokeneimmat tuomarit. Kertoo Louhoksen arvostuksesta, että hän sai tai ehkä pikemminkin joutui tuomitsemaan Köllererin otteluita usein.

"Minun kanssani hän ei aiheuttanut niin paljoa ongelmia, vaikka otti joka ottelussa aina vähintään yhden varoituksen", Louhos kertoo Köllererin tavasta testata kulloisenkin tuomarin kantti.

Mutta piinallisen tylyllä pelaajalla oli myös pehmeä puolensa, jonka Louhos sai nähdä Kiovan haastajatason turnauksessa 2005.

Louhos tuomitsi loppuottelun, jonka Köllerer voitti.

"Heti ottelun jälkeen hän meni katsomorakenteiden alle, soitti sieltä jollekulle ja itki koko ajan. Minulta meni kymmenen minuuttia siihen, kun yritin houkutella häntä katsomon alta palkintojenjakotilaisuuteen."

Neljä vuotta sitten Köllererin ura loppui, kun hänet tuomittiin elinikäiseen pelikieltoon ottelutulosten järjestämisestä.

Louhos puhuu mielellään tuomarina toimimisen psykologisesta puolesta.

"Tuomarin pitää näkyä useissa turnauksissa ja eri maissa, jotta hän saavuttaa pelaajien luottamuksen."

Tuomarilla pitää lisäksi olla hyvä paineensietokyky, jolla selvitä hankalista tilanteista.

"Pitää aina muistaa, että itselle tulee virheitä, ja ne pitää pystyä myöntämään."

Ammattilaistuomareita testataan vuosittain. He joutuvat käymään näkötestissä ja vastaamaan verkossa tehtävään testiin, jossa kysytään hankalista, usein tulkinnanvaraisista tilanteista, joita voi otteluissa tulla eteen.

Louhoksen uran alkuaikoina tulotaso oli erinomainen, mutta palkkiotaso on jäänyt polkemaan paikoilleen. Nykyisin yhden päivän päätuomaroinnista eli 1–3 ottelusta saa noin 120 euroa ennen veroja.

"En tee tätä taloudellisten seikkojen takia, vaan koska tämä on erittäin mielenkiintoista. Minulla on intohimo olla tässä mukana."

Vuosien saatossa hänelle on muodostunut maailmanlaajuinen tuttavapiiri, johon kuuluvat muut tuomarit ja turnausjärjestäjät. Yksi Louhoksen mielenkiintoisimmista ystävistä on 1988 olympiavoittaja ja kaksinkertainen grand slam -loppuottelija Miloslav Mecir, joka on Slovakian Košicen haastajatason turnauksen järjestäjiä.

"Hän on todella innokas kalamies. Viimeksi viime kesänä teimme yhdessä kalakeittoa nuotiolla Košicessa", itsekin ruoanlaitosta pitävä Louhos kertoo.

Louhos aikoo jatkaa uraansa niin kauan, kuin itsestä tuntuu hyvältä.

"Tai kun joku luotettava taho sanoo, että virheitä tulee sen verran, että olisi hyvä lopettaa", hän naurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!