Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Veikkausliigan katsomoissa yksittäisiä järjettömyyksiä laajempi ongelma?

Urheilu
 
HSTV:n Kottilat: HJK:n kasetti on jäämässä jumiin
HSTV:n Kottilat: HJK:n kasetti on jäämässä jumiin
Kaksi Kottilaa ja kymmenen minuuttia jalkapallokeskustelua. Siinä resepti, jolla jalkapalloa hengittävät veljekset Mika Kottila ja Santtu Kottila tuovat uusia eväitä jalkapallokeskusteluun. Kottilat-ohjelma on HSTV:n uusi, maanantaisin ilmestyvä jalkapallo-ohjelma, joka tarjoaa viikon tärkeimmät tärpit jalkapallon seuraamiseen.

Mitä jalkapallon Veikkausliigan katsomoissa oikein tapahtuu?

"Puoliajalla viisi HIFKin kannattajaa otettiin järjestyksenvalvojien toimesta kiinni. Noissa kiinniotoissa järjestyksenvalvojia vastustettiin voimakkaasti, ja heihin kohdistettiin jopa voimakasta väkivaltaa. Kuusi järjestyksenvalvojaa sai enemmän tai vähemmän ruhjeita."

Yllä oleva suora lainaus on pieni osa Sisä-Suomen poliisilaitoksen helatorstaina julkaisemasta tiedotteesta, joka koski Tampereella pelatun Ilveksen ja Helsingin IFK:n ottelun järjestyshäiriöitä.

Markku Ulander Lehtikuva
Helsingin IFK:n kannattajat marssivat huhtikuussa paikallispeliin HJK:ta vastaan.
Helsingin IFK:n kannattajat marssivat huhtikuussa paikallispeliin HJK:ta vastaan.

Veikkausliigaa on pelattu runsas kuukausi, ja yksi alkukauden puheenaiheista on ollut kannattajien käyttäytyminen. Tähän tapaan: HJK:n kannattajat nahistelivat järjestyksenvalvojien ja KuPSin fanien kanssa Kuopiossa. FC Lahden fani kuumensi loukkaavilla huuteluillaan FC Interin Vahid Hambon.

Niin, mitä katsomoissa oikein tapahtuu? Onko kyseessä yksittäisiä järjettömyyksiä laajemmasta ongelmasta?

"Ei Suomessa ole mielestäni siirrytty huliganismin maailmaan", sanoo jalkapallokannattajia tutkinut Petri Godenhjelm.

Veikkausliigaan nousseen Helsingin IFK:n kannattajat ovat olleet alkukaudesta paljon julkisuudessa, vaikka Palloliitolta on tullut sakkoja jo aiempina vuosina. "On järkevää, että on aloitettu vuoropuhelu ja asioihin puututaan", Godenhjelm sanoo viitaten IFK:n ilmoitukseen, ettei Tampereella väkivaltaisuuksiin syyllistyneillä ole asiaa joukkueen peleihin.

FC Lahti puolestaan ilmoitti estävänsä Hamboa solvanneen kannattajan pääsyn otteluihinsa.

Godenhjelmin mielestä olisi tärkeää, ettei kokonaisia kannattajaryhmiä leimattaisi. "Fanittamisen muotoja on monia. Kannattajapäätyä ei pitäisi nähdä yhtenä kokonaisuutena, vaikka se saattaa näyttää sellaiselta ulospäin."

Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan Jukka Virtasen mukaan HIFK ja HJK ovat viime vuosina näkyneet muita useammin rangaistuspäätöksissä. Seuroille mätkäistyjen sakkojen kokonaissumma on ollut noin 20 000 euroa vuosittain neljän viime vuoden aikana.

"Jos tämä vuosi menee samaa tahtia, kuin se on tähän asti mennyt, 20 000 euron raja ylittyy kirkkaasti", Virtanen sanoo.

Tampereen tapahtumia on Virtasen mukaan jo käsitelty, ja seurojen vastineita odotetaan. Sakoista on kaiken järjen mukaan luvassa tuntuvat, sillä väkivaltaisen käytöksen lisäksi vieraskatsomossa sytytettiin soihtuja ja poliisin mukaan noin 50 henkilöä ryntäsi lipunmyynnin ja turvatarkastuksen ohi. Myös KuPS–HJK-ottelun tapahtumat ovat tulossa kurinpitovaliokunnan käsiteltäväksi.

Suomessa on pohdittu urheilutapahtumien porttikieltojärjestelmää ja häiriökäyttäytyjien rekisteriä. Asia on edelleen vireillä. Nykyisellään järjestyksenvalvojalla on velvollisuus estää pääsy urheilutapahtumaan henkilöltä, jonka on syytä epäillä vaarantavan järjestystä tai turvallisuutta päihtymyksen, käyttäytymisen tai varustautumisen perusteella. Pääsy voidaan estää myös aiemman käytöksen vuoksi.

IFK turvallisuuspäällikön Joona Haaviston mukaan kuuden kannattajan osalta on tehty päätös, ettei heillä ole asiaa otteluihin Tampereen väkivaltaisuuksien vuoksi. "Heistä on isot kuvat Aamulehdessä. Ne ovat piirtyneet verkkokalvoille", hän vastaa kysymykseen, miten päätöstä pystytään valvomaan.

IFK on tuominnut väkivaltaisuudet. FC Lahti on tuominnut rasismin. Niin pitääkin. Seurasta ja lajista riippumatta katsojat, jotka syyllistyvät väkivaltaan, aiheuttavat pelkkää vahinkoa. He vahingoittavat uhriensa lisäksi lajiyhteisöä.

Katsomokulttuuriin kuuluvat tunteet, äänekkyys ja jopa riehakkuus. IFK:n kannattajat ovat tuoneet kaikkia näitä Veikkausliigaan lisää. Muutamat haistattelut ovat tosin mauttomia.

Godenhjelm mukaan kotimaisessa jalkapallokulttuurissa on tapahtunut kaksi suurta muutosta 2000-luvulla. A-maajoukkue kerää nykyään suuren joukon äänekkäitä kannattajia, joita matkaa sadoittain myös vieraspeleihin. Lisäksi käytännössä kaikilla liigaseuroilla on nykyään aktiiviset faniryhmät.

Muutama väkivaltainen riehuja saa helposti unohtamaan nämä asiat.

Tapio Keskitalo tapio.keskitalo@hs.fi
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!