Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasmus Schüller on syöttökone vailla vertaa – ja voisi dominoida vielä enemmän

HJK:n Rasmus Schüller on palannut rikkonaisen viime kauden jälkeen hallitsemaan Klubin keskikenttää. Schüllerin syöttömäärät ovat Veikkausliigassa poikkeuksellisen korkealla tasolla.

Urheilu
 

HJK:n pelin sielu. Klubin moottori. Keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller, 23, on palannut HJK:n pelin ytimeen rikkonaisen viime kauden jälkeen.

Schüllerin voi sanoa olevan Veikkausliigan paras pelinrakentaja ja pelinrytmittäjä sekä vertaansa vailla oleva syöttökone. Kun HJK hallitsee palloa peleissään, Schüller antaa paljon syöttöjä. Esimerkiksi HJK–VPS-ottelussa neljännes HJK:n tarkoista syötöistä lähti Schülleriltä tai päätyi hänelle.

Schüllerin syöttömäärät ovat Klubissa omassa kastissaan. Tällä kaudella hän on antanut keskimäärin 85,5 syöttöä ottelua kohden onnistuneiden syöttöjen syöttöprosentin ollessa 84.

"Ne ovat korkeita lukuja. Huikean korkeita lukuja", vastustajajoukkueen FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas sanoo.

Esimerkiksi Euroopan suurissa liigoissa suurseurojen keskikenttäpelaajat kirjaavat vastaavanlaisia lukemia.

"Jos pelaan joukkueen keskikentällä ja joukkueen sydämessä, minulla on keskeinen rooli. Pelini on rytmittämistä, syöttötyöskentelyä, hyökkäyksien nopeuksista päättämistä ja pallonhallinnan rytmittämistä. Päätän kärkipelaajien kanssa, milloin prässäämme aggressiivisemmin ylempää ja milloin puolustamme alempaa", Schüller kuvaili viime kaudella Helsingin Sanomien haastattelussa.

Schüllerin taidot ja peliäly näkyivät jo kymmenen vuotta sitten. Toni Korkeakunnas oli aikoinaan valitsemassa Uudenmaan piirijoukkueeseen 13-vuotiaita pelaajia, ja pieni espoolaispoika erottui välittömästi.

"Poikkeuksellinen vasen jalka ja pelikäsitys pisti silmään. Hän oli pieni ja taitava", Korkeakunnas kertoo.

Korkeakunnaksen mukaan Schüller on kehittynyt eteenpäin pelaamisessa ja kaksinkamppailuissa sen jälkeen, kun tämä siirtyi FC Hongasta HJK:hon 2012.

Schülleriä valmentaneen FC Hongan nykyisen päävalmentajan Juho Rantalan mukaan Schüllerillä on keskikenttäpelaajan aistit.

HSTV:n Kottilat: HJK:n kasetti on jäämässä jumiin
HSTV:n Kottilat: HJK:n kasetti on jäämässä jumiin
Kaksi Kottilaa ja kymmenen minuuttia jalkapallokeskustelua. Siinä resepti, jolla jalkapalloa hengittävät veljekset Mika Kottila ja Santtu Kottila tuovat uusia eväitä jalkapallokeskusteluun. Kottilat-ohjelma on HSTV:n uusi, maanantaisin ilmestyvä jalkapallo-ohjelma, joka tarjoaa viikon tärkeimmät tärpit jalkapallon seuraamiseen.
Katarina Sällylä
Rasmus Schüller on pelannut HJK:ssa 67 liigaottelua, joissa hän on tehnyt 10 maalia ja antanut 16 maalisyöttöä.
Rasmus Schüller on pelannut HJK:ssa 67 liigaottelua, joissa hän on tehnyt 10 maalia ja antanut 16 maalisyöttöä.

"Hänellä on erittäin hyvä pallokontrolli. Lisäksi hänellä on poikkeuksellinen askeltiheys. Hän pystyy ottamaan niin sanotuilla väliaskelilla palloa haltuun. Monet pelaajat joutuvat asettelemaan syöttöä, mutta hän pystyy tökkäisemään palloa laadukkaasti juoksuliikkeestä", Rantala kertoo.

Rantalan mukaan Schüller on yllättävän hyvä riistämään palloa – osin askeltiheytensä ansiosta.

Rantalan mielestä Schüllerillä on myös parantamisen varaa.

"Potkutekniikkavalikoima pitäisi olla laajempi. Siinäkin asiassa askeltiheys auttaa, sillä hän pystyy laukaisemaan ja syöttämään palloa pienellä vipuvarrella pienessä tilassa", Rantala sanoo.

Schüller voisi myös näyttää dominoivammalta pelaajalta.

"Hänellä on vähän uniikki kehonkieli. Schüller voisi pelata vähän enemmän rinta pystyssä, kun hän on niin hyvä", Rantala sanoo.

Kuluvasta kaudesta on tulossa erinomainen Schüllerille. Hän on antanut kolmeen maaliin viimeisen syötön ja käynnistänyt useita maaliin johtaneita hyökkäyksiä. Hänen dominoi peliä samalla tavalla kuin toissakaudella, jolloin hän pelasi 23 ottelua, teki seitsemän maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä.

"Omaan peliini olen tyytyväinen. Minulla on hyvä kunto ja olen pysynyt ehjänä vähän pidemmän aikaa. Olen tutkinut tilastojani peleistä, ja ne näyttävät hyviltä", Schüller kertoo.

Schüllerin mukaan hänen otteisiinsa on tullut tasaisuutta.

"Nyt tasoni pysyy ottelusta toiseen korkeana", Schüller sanoo.

Schüllerin kauden paras peliesitys osui HJK–VPS-otteluun. Pelaajien työntekoa ja onnistumista kuvaava InStat-indeksi oli Schüllerillä 259, mikä oli kirkkaasti paras ottelun pelaajista. VPS:ää vastaan hän pelasi 73 minuuttia, syötti 90 kertaa, antoi 77 onnistunutta syöttöä ja syötti kulmasta ottelun ainoan 1–0-maalin.

Schüllerin merkitys HJK:lle on näkynyt hyvin otteluissa, joissa hän ei ole ollut avauksessa. Flunssaisen Schüllerin poissaolo näkyi karusti IFK Mariehamnia vastaan. HJK:n syöttöpeli ei kulkenut tuttuun tapaan keskustan läpi.

"Schüller on ilman muuta ollut meidän keskikentän parhaimmistoa alkukauden peleissä. Hän on todella tärkeä pelaaja, jotta pelimme rullaa ja virtaa tarpeeksi nopeasti keskikentällä. Toki meidän pitää pystyä pelaamaan myös ilman häntä", päävalmentaja Mika Lehkosuo sanoi IFK-ottelun jälkeen.

Schüller ei ole vielä täysin valmis pelaaja. Hän tunnistaa kehitettäviä asioita.

"Minulle on luontevampaa puolustaa eteenpäin, siinä olen hyvä. Välillä se avaa tilaa selkäni taakse. Minun pitää vielä malttaa pitää tasapaino siinä, milloin puolustan eteenpäin. Syöttötyöskentelyäkin pitää vielä hioa", Schüller sanoo.

Schüllerillä on sopimuksen viimeinen vuosi menossa. Hän on valmis siirtymään ulkomaille.

Schüllerin epäonninen viime kausi meni piloille loukkaantumisten takia. Ensin hän joutui sivuun käden veneluun murtuman takia toukokuun lopussa. Hän palasi kentälle heinäkuun puolessa välissä.

Schüller pelasi neljässä seuraavassa Mestarien liigan karsintaottelussa, mutta ensimmäinen Eurooppa-liigan play-off-ottelu Rapid Wieniä vastaan jäi väliin flunssakuumeen takia, ja toisessa ottelussa hän sai pohjeluun murtuman.

Loukkaantumiset tyrehdyttivät ulkomaisten seurojen kiinnostuksen. Schüllerin sijasta yhteen päärooliin HJK:n Eurooppa-liigan peleissä nousi Robin Lod, 21, joka siirtyy Kreikkaan Panathinaikokseen.

Tällä kaudella Schüllerin aikomuksena on siirtyä ulkomaille. Lodin siirron jälkeen voi olla, että HJK:n on vaikeampaa päästää irti Schülleristä ennen Mestarien liigan karsintoja. Niin tärkeä pelaaja hän on.

Siirto vaatisi tietenkin seuran, joka olisi konkreettisesti kiinnostunut pelaajasta.

Yksikään pelaaja ei ole korvaamaton, mutta HJK:lle Schüllerin korvaaminen on aikanaan vaikea tehtävä.

 

HJK–FC Inter Sonera-stadionilla tänään klo 18.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?