Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monen kehitysvammaisen tie jalkapalloon käy koulupelien kautta

Monen kehitysvammaisen tie jalkapalloon käy koulupelien kautta

Urheilu
 
Laura Oja
Jesse Honkonen yritti ottaa Riku Miesperältä palloa pois Hongan kehitysvammaisten joukkueen harjoituksissa. Otto Auranen (vas.) ja Philip Nemlander seurasivat tilannetta sivusta.
Jesse Honkonen yritti ottaa Riku Miesperältä palloa pois Hongan kehitysvammaisten joukkueen harjoituksissa. Otto Auranen (vas.) ja Philip Nemlander seurasivat tilannetta sivusta. Kuva: Laura Oja

Pekka Leistillä riittää jalkapallotarinoita kerrottavaksi. Esimerkiksi tällainen: "Kerran ottelussa maalivahti huusi puolustajalle, että anna pallo tänne. Puolustaja otti sitten pallon käsiinsä ja kantoi sen veskarille", Leisti kuvailee Espoonlahden tekonurmikentän laidalla.

Kentällä kaksi espoolaisen FC Hongan kehitysvammaisten joukkuetta pitää harjoituksia. Valmentaja Leisti seuraa tapahtumia rauhallisesti sivusta. Mikäs on seuratessa, sillä pelaajilla on kentällä hyvä meno.

Lämpimähkö kevätsää meinaa tosin tuottaa tepposia. "On niin kuuma, eikä ole vettä mukana", yksi pelaajista sanoo kävellessään kentän laidalle.

Honka on yksi pääkaupunkiseudun jalkapalloseuroista, jolla on aktiivista toimintaa erityisryhmien jalkapallossa. Pelaajien ikähaarukka on kuusivuotiaista 50-vuotiaisiin saakka.

Alle 16-vuotiaat pelaavat omassa ryhmässään. Hongan joukkueilla on sellaisia nimiä kuin Karhut, Mustakarhut, Soft-Karhut ja nuorempien Erkka.

Pitkään lajin parissa ollut Leisti on nähnyt, miten kehitysvammaisten jalkapallon suosio on kasvanut. "Keväisin on pakko päästä kentän reunalle, vaikka on meillä talviharjoituksiakin. Tämä on tärkeää sosiaalista kanssakäymistä, tavoitteet eivät ole niin urheilullisia."

Sami Lötjönen
Sami Lötjönen

Myös pelaajat kehuvat, kuinka harrastuksen parista löytyy kavereita. "Yleensä olen pakkina, mutta olen pelannut myös muita pelipaikkoja ja ollut tuomarinakin. Olen käynyt koko kentän läpi", Sami Lötjönen sanoo.

Monet pelaajista ovat mukana myös salibandyssa, jossa järjestettiin alkuvuodesta ensimmäinen erityisryhmien SM-turnaus. Lötjösen ja monen muun tie Honkaan on kulkenut koulupelien kautta. "Koulussa pelasimme futista, tuli vettä tai paistoi. Aloitin pelaamisen 2008", sanoo Lötjönen, joka sanoo suosikkipelaajakseen Jari Litmasen.

Vaikka pelaajamäärät ovat kasvaneet, Leistin mukaan erityisryhmien jalkapallossa on pulaa vetäjistä. "Onhan tässä paljon asioita, joita täytyy huomioida. Täytyy ymmärtää vamman tuomaa erilaisuutta", hän tiivistää.

Kentän toisessa päässä maalivahti Kai Kärkkäinen heittäytyy pallon tielle. Kiinni on. Lötjösen tavoin Kärkkäisenkin normaali pelipaikka on puolustaja.

"Hienointa tässä on, kun pystyy keskittymään, antamaan kavereille syöttöjä, kunto kasvaa ja saa kavereita", hän sanoo.

Matkalla kentältä pois Lötjönen kertoo, että Hongalle on kertynyt pokaaleja biljardihuone täyteen.

"Niistä voi seuraavaksi ottaa valokuvia", hän huikkaa hymyillen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!