Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsojia menettänyt F1 miettii kuumeisesti uudistuksia – suuri osa ehdotuksista ollut käytössä jo aiemmin

Urheilu
 
rainer w. schlegelmilch getty images
Lotuksen Jochen Rindt voitti Monacon katukisan vuonna 1970.
Lotuksen Jochen Rindt voitti Monacon katukisan vuonna 1970. Kuva: rainer w. schlegelmilch getty images

Lontoossa pidetystä strategiaryhmän palaverista vyöryi melkoinen hyökyaalto F1-maailmaan viime viikolla. Päättäjiin kohdistui raskaita paineita tehdä jotakin, kun autourheilun kuninkuusluokan pelättiin menettävän kiinnostustaan.

Tv-yleisö on vähentynyt maailmanlaajuisesti, kun yhä useammassa maassa F1-lähetykset ovat siirtyneet maksukanavien haltuun. Enemmän muutoshalukkuuteen vaikutti kuitenkin median mielipide kisojen näyttävyyden laskusta.

Vain kaksi varmaa muutosta

 F1-varikolla pureskellaan viime viikolla strategisen ryhmän esittämää ehdotusta sääntömuutoksiksi. Lista on pitkä, mutta varsinaisesti vain kaksi muutosta näyttää varmoilta.

 2016 jokainen talli saa valita, millä kahdella kumiseoksella se minäkin kisaviikonloppuna ajaa. Valinta on tehtävä kuusi viikkoa ennen kisaa.

 2017 vajaat kuusi vuotta sitten kielletty välitankkaus palaa pakolliseksi elementiksi uusien jännitteiden tuomiseksi varikkokäynneille.

 Esityslistalla vuodeksi 2017 ovat myös:

Autojen kierrosnopeuden vauhdittaminen 5–6 sekunnilla, leveämmät renkaat pidon parantamiseksi, moottoritehojen lisääminen, moottorijylinän kasvattaminen siirtymällä kahdeksasta vaihteesta kuuteen vaihteeseen, asiakasautojen myyminen yksityistalleille, aggressiivisemmalta näyttävät autot aerodynamiikkaa hiomalla, autojen minimipainon laskeminen.

Seurauksena oli pitkä lista ehdotuksia mahdollisiksi sääntömuutoksiksi kahdelle seuraavalle vuodelle.

Vuoden 2009 maailmanmestari Jenson Button palautti mieliin, miten upeaa F1-autoilu oli 2004, kun kilpailtiin V10-moottoreilla. Kierrosluvut olivat 20 000, ja rengassota kahden valmistajan välillä toi huimaa nopeuskehitystä kisasta kisaan. Siihen ei kuitenkaan ole enää paluuta.

Ilmaan on heitetty useita erilaisia muutosehdotuksia, joista valtaosa on jo aiemmin käytettyjen sääntöjen uudelleen lämmittämistä.

"Vain yhdessä ehdotuksessa on uutuudenviehätystä. Nähtävää tulee varmasti lisää, kun ensi vuonna jokainen talli voi itse valita ne kaksi kumiseosta, joita kunakin kisaviikonloppuna käyttää. Kaikki muut ehdotukset tuntuvat olevan pelkkää sanahelinää", jyrähti kirjoituksessaan saksalaisen Auto, Motor und Sport -lehden F1-reportteri Michael Schmidt kiihtyneeseen sävyyn.

Huomattavasti nopeammat ja aggressiivisemmilta näyttävät autot leveämmillä renkailla menisivät kyllä nykyisiä näkyvästi lujempaa, mutta itse kilpa-ajamiseen kaivattuja rajuja kaksinkamppailuja ei näillä ehdotuksilla saada lisää.

Oma lukunsa olisi Bernie Ecclestonen kannattama välitankkauksen palauttaminen kaudeksi 2017. Sillä olisi vaikutusta vain varikkokäyntien pituuteen ja samalla turvallisuuteen.

Samalla, kun kaikkialla tehdään kululeikkauksia, nostaisi F1-strarategiaryhmän ehdotuslista lajin kustannuksia. Pienille talleille jokainen muutos voi olla kuolinisku.

Kuljettajat ovat valittaneet, että nykyisillä säännöillä autot ovat liian hitaita. Ehdotus kierrosvauhdin nopeuttamisesta 5–6 sekunnilla saa tähtien suut messingille.

"Totta kai kiinnostaa, kun kuulee, että autoista tulisi niin paljon nopeampia. Onhan se lajin seuraajillekin näyttävämpää, kun autot menevät kovempaa", puntaroi Williamsin Valtteri Bottas Helsingin Sanomille.

Bottas myönsi, ettei hän ole miettinyt asiaa muulta kuin nopeuden kasvun kannalta.

Millainen vaikutus ensi vuodeksi ehdotetulla jokaisen tallin omalla rengasvalinnalla on kisatapahtumiin?

"Varmasti on mielenkiintoisempaa, kun tallit valitsevat erilaiset renkaat. Silloin tulee isompia eroja taktiikoissa. Jotkut ovat aika-ajossa parempia, mutta eivät yhtä vahvoja kisassa. Se sekoittaa mukavasti pakkaa."

Välitankkausta Bottas ei ole koskaan itse kokenut.

"Ei ole kokemusta siitä. Siksi se kiinnostaisi."

Heikki Kulta
Monte Carlo

albert gea reuters
Kimi Räikkönen ja Ferrari eivät ole olleet tyytyväisiä nykysääntöihin.
Kimi Räikkönen ja Ferrari eivät ole olleet tyytyväisiä nykysääntöihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!