Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty vaatii Fifaa puuttumaan Qatarin MM-työläisten riistoon

Myös isot sponsorit Adidas, Visa ja Coca Cola kehottivat Fifaa painostamaan Qataria

Urheilu
 
Al-Wakrahin MM-stadionin rakennustöissä mukana olevia siirtotyöläisiä matkalla majapaikkaansa toukokuun alussa Qatarissa.
Al-Wakrahin MM-stadionin rakennustöissä mukana olevia siirtotyöläisiä matkalla majapaikkaansa toukokuun alussa Qatarissa.

Siirtotyöläisten olosuhteet ja kohtelu eivät ole parantuneet vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuore raportti kertoo.

Qatarin hallituksen lupauksista huolimatta siirtotyöläisten aseman kohentamiseksi ei ole tehty juuri mitään.

Siirtotyöläiset muodostavat noin 94 prosenttia Qatarin työvoimasta. Jalkapallon MM-kisoihin liittyvissä rakennustöissä on kuollut tähän mennessä noin tuhat siirtotyöläistä.

Amnesty nosti vuosi sitten esiin yhdeksän siirtotyöläisten ihmisoikeustilanteeseen liittyvää ongelmaa, joihin Qatarin hallitus lupasi parannuksia. Ihmisoikeusjärjestön mukaan vuoden aikana vain yhdessä esiin nostetussa osa-alueessa on tapahtunut kunnollisia muutoksia parempaan – nykyään työläisille maksetaan palkka yhä useammin ajallaan.

Qatarin hallitus lupasi muun muassa parantaa siirtotyöläisten mahdollisuuksia poistua maasta, vapautta liittyä ammattiliittoon ja turvallisuutta rakennustyömailla.

Siirtolaisten passien takavarikoiminen on Qatarissa yleistä, ja hallitus lupasi nostaa siitä aiheutuvaa sakkorangaistusta. Mikään edellä mainituista parannuksista ei ole toteutunut.

Nyt Amnesty vaatii kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa puuttumaan siirtotyöläisten ongelmiin.

Järjestön mukaan Fifan tulee sekä julkisesti että yksityisesti vaatia Qatarin viranomaisia toteuttamaan tehokkaita uudistuksia, jotka parantavat työläisten asemaa.

"Fifa on käyttänyt paljon aikaa, rahaa ja poliittista pääomaa Venäjän ja Qatarin MM-turnausten hakuprosesseihin liittyvien korruptioepäilyjen tutkintaan. Organisaation on osoitettava todellista sitoutumista siihen, ettei Qatarin turnaus perustu riistoon ja hyväksikäyttöön", Amnestyn Lähi-idän tutkija Mustafa Qadri sanoo.

Keskiviikkona myös Fifan isot sponsorit Adidas, Visa ja Coca Cola kehottivat Fifaa painostamaan Qataria, jotta se parantaisi siirtolaisten asemaa ja oikeuksia, uutistoimisto AP kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!