Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

F1-ratti maksaa enemmän kuin perheauto – katso mihin kaikkia nappuloita tarvitaan

Formulan rattiin tulee jatkuvasti uusia nappuloita. Valtteri Bottaksen mukaan F1-kuski oppii nopeasti, mitä nappeja painamalla tapahtuu. Ongelmia on harvoin, ja etsimällä pakkikin löytyy – myös Ferrarista.

Urheilu
 

Äkkiseltään formula-auton ratti voi tehdä temput huippukuskillekin.

Talvella 2008 maailmanmestaruutta puolustaneella Kimi Räikkösellä oli suuria totutteluvaikeuksia uuteen Ferrariinsa.

Räikkönen koki kummia testatessaan ensimmäistä kertaa uutta F2008-autoaan tammikuun alussa Fioranossa. Auto pysähtyi radalle, ja Räikkönen olisi kerrankin tarvinnut pakkia.

Pakki ei kuitenkaan ollut uudessa autossa entisellä paikallaan. Edes Räikkösen silloinen kilpainsinööri Chris Dyer ei tiennyt pakin uutta sijoituskohtaa, eikä pystynyt radioitse opastamaan kuljettajaa ennen kuin sai itse tiedon suunnitteluosastolta.

Räikkösen mestaruuskaudella Ferrarin pakkinappi sijaitsi kuljettajan polven kohdalla paneelissa.

Nyt se oli ratin vasemmassa alalaidassa.

"Etsin sitä entiseltä paikaltaan. Revin jo joitakin teippauksia paneelista, kun luulin, että pakkinappi on vahingossa jäänyt niiden alle", Räikkönen muistelee tapausta.

"Huusin varikolle, että pakittaisin kyllä, jos löytäisin napin. Sitten neuvottiin, että kokeile ratista. Se on siinä."

Pakkia ei F1-autossa tarvita juuri koskaan, eikä nykyisiä rattitoimintoja kannatta juuri verrata vuosien taakse.

Viime vuoden tekninen sääntömullistus ja F1-autoilun siirtyminen hybridiaikaan toi rattiin lisää namiskoja – ja kuljettajille runsaasti uutta opeteltavaa. Jo ennestäänkin ratti pullisteli ihan riittämiin erilaisia nappuloita ja katkaisimia.

Teknisestä osaamisestaan mainetta niittänyt Williamsin Valtteri Bottas vakuutti Helsingin Sanomien haastattelussa, että ratin suhteen tilanne on täysin kuljettajien hallussa. Kuinka paljon kuljettaja joutuu totuttelemaan uuteen ohjauspyörään?

"Totta kai aluksi siihen pitää keskittyä erittäin intensiivisesti, kun siinä on tosi paljon uutta opeteltavaa. Mutta ei se sitten enää ole sellaista, vaan kaikki tulee jälkeenpäin jo tosi automaattisesti selkärangasta. Ei tarvitse miettiä, kun tiimiltä tulee käsky, että joitain asioita pitää muuttaa. Tiedän heti, mistä mikäkin asia ratissa löytyy."

Tälle F1-kaudelle rattiin tuli vielä muutamia uusia toimintoja. Kuinka paljon opettelua se vaati?

"Ensinnäkään ei se hirveästi muuttunut. Muutama uusi juttu tuli, mutta ei mitenkään älyttömästi. Tulin tosi hyvin sinuiksi koko ratin kanssa sinä aikana, jonka ennen kautta vietin simulaattorissa ja testeissä. Mitään pulmia ei ole ollut sen suhteen", Bottas totesi.

Onko toiveissa, että ratin hallintanappuloita pystyttäisiin karsimaan hieman vähemmäksi?

"Nehän lisääntyvät koko ajan. Mitään numeroita en pysty sanomaan määristä, mutta joka vuosi tulee jotain uutta. Ainakaan tämän kauden aikana meillä ei ole mitään vähennysprojektia, koska mitään ongelmia niiden kanssa ei ole ilmennyt."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!