Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lilliputit järisyttävät Italian jalkapalloa

Urheilu
 
Tapio Keskitalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Elisabetta Baracchi ANSA
Carpin pelaajien juhlat olivat ylimmillään 28. huhtikuuta, kun nousu Serie A:han varmistui neljä kierrosta ennen kauden loppua.
Carpin pelaajien juhlat olivat ylimmillään 28. huhtikuuta, kun nousu Serie A:han varmistui neljä kierrosta ennen kauden loppua. Kuva: Elisabetta Baracchi ANSA

Lazion puheenjohtaja ja omistaja Claudio Lotito kävi alkuvuodesta kuumana. Lotito tuskaili alasarjaseura Ischia Isolaverden pomolle, miten vaikeaa tv-oikeuksista on neuvotella, jos Italian pääsarjaan nousee tuntemattomia pikkuseuroja.

"He [neuvottelukumppanit] eivät edes tiedä jonkin Frosinonen olemassaolosta", Lotito äksyili julkisuuteen vuotaneessa keskustelussa.

Lotiton on syytä ottaa kartta käteen ja tutkailla, missä Frosinone sijaitsee. Alle 50 000 asukkaan paikkakunnalta tuleva seura nimittäin pelaa ensi kaudella Italian pääsarjassa Serie A:ssa. Sinne nousi myös toinen pikkujätti, Carpi.

Carpi ja Frosinone ovat sellaisia lilliputteja, ettei niiden pitäisi millään logiikalla pelata yhdessä maailman suurimmista jalkapallosarjoista. Siellä ne kuitenkin nähdään, sillä Carpi voitti eilen perjantaina päättyneen Serie B:n, ja Frosinone sijoittui toiseksi.

Kummastakin voi puhua kliseisesti satutarinana. Molemmat tulevat pieniltä paikkakunnilta, niiden pelaajat ovat tuntemattomia, kausibudjetit olemattomia ja aiempi menestys vaatimatonta. Sekä Carpi että Frosinone nähdään ensimmäistä kertaa Serie A:ssa.

Etenkin Carpin tarina on hämmästyttävä. Lähellä Modenaa Emilia-Romagnan maakunnassa sijaitseva Carpi on uinunut näihin päiviin jalkapallounta.

Carpi oli 2009 viidennellä sarjatasolla, joten sen nousu on ollut erittäin nopeaa. Rahalla se ei ole mässäillyt, sillä Guardian-lehden mukaan joukkueen pelaajabudjetti on kolme miljoonaa euroa. Summa on pienempi kuin monen huippunimen vuosipalkka. Frosinonen tarina on samankaltainen.

Seuroja yhdistää myös se, että ne ovat kokeneet konkurssin, josta ne ovat nousseet.

Moni jalkapalloromantikko on mielissään Carpin ja Frosinonen ihmeistä. Rahan ja tähtipelaajien kyllästämään lajiin ne tuovat raikkaan tuulahduksen.

Ne ovat nousseet pitkäjänteisyydellä, viisaasti rakennetuilla joukkueilla ja järkevällä seurajohtamisella – eivät rahalla. Näistä asioista myös seurat itse ovat puhuneet.

"Tämä on ollut uskomaton matka", Carpin valmentaja Fabrizio Castori tiivisti World Soccer -lehdelle.

Carpin tarinassa on myös vahvasti inhimillinen puoli. Modenan alueella oli vuonna 2012 voimakas maanjäristys, joka vaati kuolonuhreja, aiheutti suuria aineellisia tuhoja ja jätti tuhansia ihmisiä kodittomiksi. Jalkapallo on tietysti vain jalkapalloa, mutta pääsarjapaikka on pieni symbolinen osoitus alueen noususta.

Ensi kaudella Carpin kannattajat saattavat kuitenkin joutua katsomaan pelejä muualla kuin kotipaikkakunnallaan. Seuran stadion vetää vain hieman yli 4 000 katsojaa, mikä ei täytä Serie A:n vaatimuksia.

Carpi ja Frosinone herättävät monissa sympatiaa myös toisesta syystä. Italialaisessa jalkapallossa ovat puhuttaneet ulkomaalaispelaajien suuri määrä ja kokoonpanojen korkeat keski-iät.

Kaksikko on toiminut toisin. Ne ovat pelanneet pääasiassa kotimaisilla nuorilla pelaajilla. Hyvät mutta tuntemattomat italialaispelaajat ovat saaneet mahdollisuuden – ja käyttäneet sen hyväkseen.

Miten Carpin ja Frosinonen nousutarinat ovat mahdollisia? Kysymys on askarruttanut monia. Ne ovat tehneet itse asioita oikein, mutta osasyy on siinä, että Serie B on kokonaisuudessaan hieman sekavassa tilassa. Monet seurat eivät kylve rahassa, ja ne ovat heikosti johdettuja.

Italian jalkapallon terävin kärki on ollut tällä kaudella vaarallinen, mistä kertovat Juventuksen Mestarien liigan finaalipaikka ja Napolin sekä Fiorentinan Eurooppa-liigan välieräpaikat. Huipun takana on kuitenkin väljää, ja Carpi sekä Frosinone ovat iskeneet heikkouksiin.

Kummankin ensi kaudesta tullee sinnittelyä, mutta antaa kaksikon nyt nauttia odottamattomista nousujuhlista.

Tapio Keskitalo tapio.keskitalo@hs.fi
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!