Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mimosa Jallow on Suomen suuri uintilupaus – nostettiin 6-vuotiaana suoraan kilparyhmään

Mimosa Jallow parantaa koko ajan ennätyksiään.

Urheilu
 
Uinnin uusi superlupaus
Uinnin uusi superlupaus
Mimosa Jallow on Suomen uuden aallon uimareita. Rion kesäolympialaisiin 2016 tähtäävä jyväskyläläinen parantaa ennätyksiään sekuntikaupalla. HS seurasi superlupauksen uintiharjoituksia. Toimittaja Ari Pusa, Kuvaus: Petteri Kivimäki. Editointi: Esa Syväkuru.

Vesissä on eroja. Jos ette usko, kysykää vaikka Mimosa Jallow'lta.

Vesi on ollut 20-vuotiaalle Jallow'lle luontainen elementti pienestä pitäen. Itse hän tiesi jo lapsena haluavansa huippu-uimariksi.

Hänen lahjansa huomattiin kuusivuotiaana uimakoulussa, jossa hänet nostettiin lähes suoraan kilpauimareiden ryhmään.

"Vedessä on hyvä olla. Olen siellä kuin kotonani", myöntää Jallow, joka vietti torstaina harvinaista vapaapäivää keskellä viikkoa.

Petteri Kivimäki
Uinnin viehättävyys piiskaa Mimosa Jallow'ta eteenpäin. "Olen myös kilpailuhenkinen. Se tuo omaa paloa. Tunnen oloni kotoisaksi vedessä. Se on minun juttuni", sanoo Jallow.
Uinnin viehättävyys piiskaa Mimosa Jallow'ta eteenpäin. "Olen myös kilpailuhenkinen. Se tuo omaa paloa. Tunnen oloni kotoisaksi vedessä. Se on minun juttuni", sanoo Jallow.

Jyväskylän uimahalli oli poikkeuksellisesti kiinni, ja harjoitukset vedessä piti siirtää seuraavaan aamuun.

Viime kesänä tilanne oli paljon pahempi. Halli oli kiinni juuri parhaaseen aikaan, kun Jallow ja Ari-Pekka Liukkonen viimeistelivät kuntoaan EM-uinteihin.

Uimareiden valmentaja Marko Malvaila vitsaili jo sillä, että loppukuntoa pitää viimeistellä Päijänteessä tai Tuomiojärvessä.

"No, onneksi päästiin Vaajakosken halliin", sanoo Jallow. "Pyrin tekemään kaiken aina laadukkaasti."

Jallow on Suomen uinnin uuden aallon lupaus. Hänen ennätyksensä ovat koko ajan parantuneet lähes sekunnilla vuodessa. Se on paljon 100 metrin selkäuinnissa.

"Tosi harvoilla ajat ovat pudonneet niin paljon ja yhtäkkiä. Osasin tosin odottaa, että ajat kovenevat. Vahvuutenani on, että pystyn uimaan kevyesti ja helposti. Meno ei hyydy lopussa", sanoo Jallow, joka lähtee elokuussa toisiin aikuisten MM-kisoihinsa.

Maaliskuussa Jallow ui Suomen ennätykset 100 metrin ja 50 metrin selkäuinneissa.

Kuka?

Mimosa Jallow

 Syntynyt: 17. kesäkuuta 1994 Jyväskylässä.

 Asuinpaikka: Jyväskylä.

 Kilpauimari ja lasten uintivalmentaja.

 Päämatkat: 50 ja 100 metrin selkäuinnit ja viestit.

 Seura: Swimming Jyväskylä.

 Valmentaja: Marko Malvela.

 Omistaa Suomen ennätykset 50 ja 100 metrin selkäuinneissa: 28,38 ja 1.01,36.

 Ui molemmat päämatkansa ja viestin Venäjän Kazanissa pidettävissä MM-kisoissa 2.–9. elokuuta.

 Muut harrastukset: Ei ole.

 Perhe: vanhemmat ja neljä sisarusta.

Kazanissa 100 metrin selkäuinnin ajasta (1.01,36) pitäisi pudottaa se seuraava sekunti, että Jallow'lle irtoaisi paikka ensi vuoden olympialaisiin Riossa.

"Olympialaiset olisivat sitten yksi arvokisa muiden joukossa. Elämä tulisi aika pitkäveteiseksi, jossa ajattelisi vain niitä."

Rion olympialaisten läheisyys näkyy varmuudella jo Kazanin MM-kisoissa. Mukana ovat lähes kaikki maailman parhaat uimarit rikkomassa Rion rajoja.

"Jos kaikki onnistuisi kohdalleen, välieräpaikka tai jopa finaali olisi mahdollinen. Uinti on niin herkkä laji, ettei pysty suoraan sanomaan, miten käy.

Voi vaikka liukastua starttihypyssä", sanoo Jallow.

Innostus uintiin on tullut verenperintönä. Äiti Minna Saukkonen oli Suomen huippuja ikäkausiuinneissa, mutta ura jäi lyhyeksi kloorivedestä tulleen allergisten oireiden takia.

Jallow'n isä on syntynyt Gambiassa, jossa Mimosa on käynyt kerran elämässään kolmivuotiaana. Jallow'ta naurattaa, ettei siitä matkasta ole mieleen jäänyt muuta kuvamuistoja.

Jallow on itse asunut koko ikänsä vanhempiensa ja neljän sisaruksensa kanssa Jyväskylässä, jossa hän käynyt koulunsa.

"Lukion loppupuolella sitten huomasin, että rahkeet riittävät pitkälle. Tajusin, että täytyy tehdä paljon työtä sen eteen, jos aikoo pärjätä kansainvälisellä tasolla."

Nyt Jallow on täysipäiväinen uimari, ja hän myös valmentaa neljä kertaa viikossa 10–13-vuotiaita lapsia. Jallow kertoo, että ryhmässä on todellisia huippulupauksia, joista voi kasvaa todella hyviä uimareita. "Monesta huomaa teknillisen lahjakkuuden."

Uinti ei välttämättä Suomessa elätä, joten Jallow'lla on myös muita haaveita kuin menestyä uimarina.

Suomen uintimaajoukkueen ilopilleri toivoo pääsevänsä jonain päivänä sairaanhoitajan koulutukseen. "Ja sitä kautta lastenpsykiatrian sairaanhoitajaksi. Tykkään tosi paljon olla lasten kanssa. Haluan auttaa."

Mutta onko niissä vesissä sitten mitään eroa? Eikö vesi tunnu aina samalta?

"Ei todellakaan. Jos on viikon pois altaasta, tuntuu, että uisi perunamuusissa. Tunnen heti mistä otan kiinni, kun menen veteen. Se puree kiinni."

Ari Pusa HS
Jyväskylä

Petteri Kivimäki
Mimosa Jallow keskittyy jokaiseen harjoitukseensa huolellisesti. "Pyrin tekemään kaiken aina laadukkaasti."
Mimosa Jallow keskittyy jokaiseen harjoitukseensa huolellisesti. "Pyrin tekemään kaiken aina laadukkaasti."

Petteri Kivimäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?