Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilulääkäri vaatii dopingin käytön kriminalisointia Suomessa: "Se on kauhean surullista"

Urheilulääkäri Katja Mjøsundin mielestä dopingin käyttö pitäisi Suomessa kriminalisoida

Urheilu
 
Tapio Vanhatalo
Katja Mjøsund on entinen maajoukkuesuunnistaja.
Katja Mjøsund on entinen maajoukkuesuunnistaja. Kuva: Tapio Vanhatalo

Noin vuosi sitten urheilulääkäri Katja Mjøsund sai tarjouksen, jota hän joutui miettimään tarkkaan aivan erityisestä syystä.

Mjøsundille entuudestaan tuttu ampumahiihdon uusi päävalmentaja Marko Laaksonen otti yhteyttä ja kysyi kiinnostusta lähteä Suomen ampumahiihtomaajoukkueen lääkäriksi.

Oman lajinsa suunnistuksen maajoukkuelääkärinä Mjøsund oli toiminut vuodesta 2008.

Suunnistuksen maine dopingasioissa on ryvettymätön, mutta ampumahiihdossa tilanne on lähes päinvastainen.

Käryjä on viime vuosina riittänyt.

Ajankäytön lisäksi Mjøsund joutuikin pohtimaan ratkaisuaan myös tältä kannalta.

"Suunnistuksessa on ollut mukavaa, kun ei ole tarvinnut miettiä, onko joku tosi hyvin pärjännyt käyttänyt jotain. Siellä koko dopingajattelu ei kuulu edes logiikkaan."

Ampumahiihdon kohdalla Mjøsund joutui miettimään, halusiko hän olla tekemisissä lajin kanssa, jossa on ollut paljon käryjä.

Kuka?

Katja Mjøsund

 44-vuotias

 Perhe: norjalainen aviomies sekä 9- ja 6-vuotiaat lapset.

 Lääketieteen ja kirurgian tohtori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri.

 Suunnistuksen (2008 lähtien) ja ampumahiihdon (2014) maajoukkuelääkäri, auttaa myös rytmisen voimistelun maajoukkuetta.

 Suomen antidopingtoimikunnan erivapauslautakunnan puheenjohtaja, Maailman antidopingtoimiston Wadan erivapausmenettelyn asiantuntijalääkäri.

 Entinen maajoukkuetason suunnistaja, kaksi voittoa Venlojen viestissä Liedon Parman joukkueessa (2000 ja 2001), kilpailee edelleen suunnistuksessa ja pitkän matkan hiihdossa.

 Yksi Ylen Aamutohtorin lääkäreistä.

"Se olisi itsellenikin henkilökohtainen katastrofi, jos joku sellainen urheilija, josta huolehdin, käyttäisikin dopingia. Se sotisi kaikkia arvojani vastaan. Päätin kuitenkin lähteä ampumahiihtoon, koska Suomessa ei ole ollut käryjä, vaan ne ovat olleet tietyissä maissa", Mjøsund sanoo.

Asiaa auttoi se, että Mjøsund tunsi Laaksosen ajalta, jolloin molemmat tekivät väitöskirjaa Turun yliopistossa.

"Pystyin luottamaan siihen, että hän on rehdin urheilun mies."

Paitsi maajoukkuelääkärin roolissa Mjøsund seuraa huippu-urheilua myös antidopingtyössä. Siellä hän on mukana sen takia, että haluaa urheilun olevan mahdollisimman puhdasta.

Dopingin käyttö pitäisi Mjøsundin mielestä kriminalisoida Suomessa.

"Se on henkilökohtainen mielipiteeni. Näen dopingin kauhean murheellisena asiana. Järjestäytyneen ja suunnitelmallisen dopingin vastaisia toimia olisi helpompi tehdä, jos doping olisi kriminalisoitu. Esimerkiksi Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa pystytään enemmän ja vakaammin puuttumaan sellaiseen toimintaan ylipäätään."

Mjøsund tekee selväksi, että urheilijan terveys ja puhdas, reilu urheilu ovat hänelle erittäin tärkeitä.

"Tykkään olla joukkuelääkärinä, mutta haluan olla terveen urheilun puolella."

Hän muistuttaa, että doping on kuitenkin vain hyvin pieni osa urheilua.

"Suurin osa urheilijoista on ehdottomasti puhtaita. Kriminalisointi estäisi myös tavallisten nuorten ihmisten niin sanottua kuntosalidopingia, joka on surullista ja terveydelle katastrofaalista."

Yhdellä antidopingtyön osa-alueella Mjøsund on edelläkävijä.

Hän on ensimmäinen suomalainen erivapausmenettelyn asiantuntijalääkäri Maailman antidopingtoimistossa Wadassa. Kotimaassa hän on jo pitkään toiminut antidopingtoimikunnan ADT:n erivapauslautakunnan puheenjohtajana.

Wadan kiellettyjen aineitten listalla olevien lääkkeitten käyttöön voidaan myöntää erivapaus, jos siihen on lääketieteelliset perusteet.

Astmalääkkeitten lisäksi eniten erivapauksia myönnetään Suomessa suun kautta tabletteina otettavan kortisonin käyttöön ja piristeisiin.

"Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta piristeissä on kyse melkein kokonaan adhd-lääkityksestä", Mjøsund sanoo.

Mjøsund on tiukkana siitä, ettei erivapauskäsittelyssä synny jääviysongelmaa.

"Jos olen siinä lajissa maajoukkuelääkärinä tai tunnen urheilijan muuten, jäävään itseni suoraan käsittelystä."

Suomalaismediassakin on moneen otteeseen kerrottu, kuinka puolalainen hiihdon olympiavoittaja Justyna Kowalczyk on julkisuudessa piikitellyt lajinsa menestyneintä naisurheilijaa, norjalaista Marit Bjørgeniä tämän astmalääkkeen käytöstä.

"Osittain Kowalczykin puheet pohjaavat tietämättömyyteen tai sitten tarkoitukselliseen ärsyttämiseen. Jos ottaisi asioista selvää, kellään ei olisi nokan koputtamista. Bjørgenin käyttämä lääke oli ihan sallittu. Sitä voi käyttää kuka vain. Se on ihan tavallinen lääke, joka on käytössä kaikissa maissa astmaatikoilla", Mjøsund sanoo.

Tapio Vanhatalo
Katja Mjøsundin pojat Linus (vas.) ja Rasmus opettelevat jo innokkaasti vanhempiensa lempilajia suunnistusta. Toukokuun alussa käytiin kilpailussa Nurmijärvellä.
Katja Mjøsundin pojat Linus (vas.) ja Rasmus opettelevat jo innokkaasti vanhempiensa lempilajia suunnistusta. Toukokuun alussa käytiin kilpailussa Nurmijärvellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!