Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unelmana takaperinvoltti pyörätuolilla – Aleksi Kirjonen haluaa tehdä tempun, johon vain muutama ihminen on pystynyt

Kirjosen uran päätavoite on paralympiakulta Rion kuulantyönnöstä. Sitä ennen hän haluaa liittyä siihen harvalukuiseen joukkoon, joka on tehnyt takaperinvoltin pyörätuolilla kovalle maalle. "Suurin riski on tulla alas niskoilleen. Tunnen kuitenkin omat rajani."

Urheilu
 
Aleksi Kirjonen yrittää hurjaa pyörätuolivolttia, jossa on onnistunut vain muutama ihminen maailmassa
Aleksi Kirjonen yrittää hurjaa pyörätuolivolttia, jossa on onnistunut vain muutama ihminen maailmassa
Pyörätuoliurheilija Aleksi Kirjosen unelma on tehdä takaperinvoltti pyörätuolilla kovalle maalle. Hurjapää kertoo tuntemuksista ilmalennon aikana ja paljastaa mikä on tempussa kaikkein vaikeinta. Toimittaja: Noora Karppinen, kuvaus: Juha Metso, Janne Järvinen, leikkaus: Janne Elkki

Jännittynyt nuorimies tähyilee skeittirampin ylätasanteelta. Edessä on jyrkkä liuku alas kohti hyppyriä. Siitä olisi tarkoitus pyöriä takaperinvoltti ja laskeutua kovalle alustalle – pyörätuolilla.

Kaverit käynnistävät kameransa, etsivät oikeat kuvakulmat ja antavat lähtöluvan. Pienen hetken on täysin hiljaista. Sitten Aleksi Kirjonen tekee sen. Pyöräyttää renkaansa rullaamaan alas ramppia. Tulee kovaa vauhtia hyppyrille. Ja pyörii kierroksen takaperin. Melkein.

Kuka

Aleksi Kirjonen

 Syntynyt 29. 5. 1993.

 Kotipaikka: Porvoo.

 Vammaisurheilija. Lajit kuula ja keihäs

 Valmistuu oppisopimuksella liikuntaneuvojaksi Pajulahden urheiluopistosta.

 Seura: Espoon Tapiot.

 Valmentaja: paralympiavoittaja Markku Niinimäki

 Parhaita saavutuksia:

Kuula: aikuisten MM-pronssi 2013, kaksi nuorten MM-kultaa ja alle 23-vuotiaiden ME- tulos 12,56m 2012.

Keihäs: nuorten MM-kulta 2011 ja MM-pronssi 2012, aikuisten EM-pronssi 2012.

 Esikuva: yhdysvaltalainen pyörätuolitemppuilun edelläkävijä Aaron Fotheringham.

 Yhdessä pyörätuolikelaaja Henry Mannin kanssa muodostavat TFP:n (Team finnish Power). Tiimi julkaisee netissä temppuvideoita, luennoi tilaisuuksissa ja pyrkii edistämään vammaisurheilun asemaa.

 Motto: "Rajoitteet ovat vain omassa päässä".

Yritys jää piirun verran vajaaksi ja Kirjosen pää osuu hyppyrin reunaan. Ystäväjoukko on vaitonainen Kirjosen kirotessa lattialla. Tältä päivältä volttiyritykset päättyvät lyhyeen.

Vain muutama ihminen maailmassa on onnistunut kyseisessä voltissa kovalle maalle. Porvoolainen vammaisurheilija Kirjonen on tehnyt sen pehmustetulle alustalle.

Keväällä 2013 hän harjoitteli temppua Vuokatissa. Mukana oli kaksi Kirjosen ystävää, yksi, joka kuvasi ja toinen, joka auttoi pyörätuolin kanssa.

Lukuisten toistojen jälkeen takaperinvoltti onnistui. Tuolloin Kirjonen oli tietojen mukaan ensimmäinen eurooppalainen, joka onnistui tempussa. Ensimmäinen kaikista oli yhdysvaltalainen pyörätuoliurheilija Aaron Fotheringham, yksi Kirjosen esikuvista.

"Hypittiin kavereiden kanssa aamusta iltaan. Oltiin valmiina ennen kuin halli aukesi ja lopetettiin, kun se meni kiinni. Varmaan sata hyppyä tein siihen pehmustekasaan, kunnes onnistuin", Kirjonen kertaa Vantaan SuperParkin kahviossa. Täällä Kirjonen yrittää tehdä tempun kovalle alustalle. Sen on tehnyt arviolta viisi ihmistä maailmassa.

Idea temppuiluun lähti omasta rämäpäisyydestä. Kirjonen ja hänen hyvä ystävänsä, pyörätuolikelaaja Henry Manni keksivät hyppiä portaita pyörätuoleilla ja kuvata sitä nettiin. Poikien videoista tuli suosittuja, mikä inspiroi jatkamaan.

Nyt Kirjosen volttiprojektilla on jopa oma sponsori. Keväällä 2015 liikuntavammaisten apuvälineitä maahantuova PT Keskus lähti mukaan ja hankki jousitetun tuolin, joka mahdollistaa hypyt kovalle maalle.

"Takana on niin sanotut ilmajouset, jotka pehmentävät alastuloa ja tuolin pitäisi kestää kolhuja paremmin", Kirjonen sanoo.

"Uuden tuolin myötä uskalsin viimein lähteä toteuttamaan tätä unelmaa."

Vaikeinta on hallita tuolin pyörimisliikettä. Suurempi hyppyri tuo aikaa alastulon kontrollointiin, mutta pieni on turvallisempi. Siinä pitää kuitenkin pyöriä nopeammin ja pysähtyminen on vaikeaa.

"Suurin riski on tulla alas niskoilleen", Kirjonen pohtii.

"Tunnen kuitenkin omat rajani ja osaan sanoa ei. Minulla oli takana satoja hyppyjä pehmusteille, ennen kuin lähdin kokeilemaan tätä."

22-vuotias Kirjonen varttui Porvoossa. Alaraajahalvauksen takia hän on ollut pyörätuolissa koko ikänsä. Liikunnallisessa perheessä pyörätuolissa istunut poika ei jäänyt muista jälkeen. Piti vain keksiä luovia tapoja harrastaa muiden mukana.

Kirjonen lenkkeili pyörätuolilla mummolaan, ui, meloi ja kävi kalassa soutuveneellä. Ala-asteella hän pelasi pyörätuolisalibandya.

Janne Järvinen HS
Aleksi Kirjonen myöntää, että huiman tempun yrittäminen pelottaa aina vähän, kun hän lähtee alas rampilta.
Aleksi Kirjonen myöntää, että huiman tempun yrittäminen pelottaa aina vähän, kun hän lähtee alas rampilta.

Viidennellä luokalla Kirjosen nykyinen valmentaja, paralympiavoittaja Markku Niinimäki saapui koululle esittelemään tuoliheittämistä, ja ylä-asteella syntyi lopullinen kipinä heittolajeihin. Niinimäen avustuksella Kirjoselle rakennettiin oma heittotuoli. Siitä lähtien Kirjonen on harjoitellut ja kilpaillut kuulantyönnössä sekä keihäänheitossa.

Nyt vuoden 2013 MM-kisojen kuulan pronssimitalisti tähtää Rion paralympialaisiin. Tavoite on kultainen.

"Ei Rioon kannata niistä muista sijoista lähteä kisaamaan. Olin MM-kisoissa kolmas, ja siinä on pari sijaa parannettavaa", Kirjonen sanoo.

Temppuilun vastapainoksi Kirjonen elää kurinalaista urheilijan arkea. Siihen kuuluu talvisin vähintään kaksi ja kilpailukaudella useampia lajiharjoituksia viikossa. Päälle tulevat punttitreenit ja oheisharjoittelu.

Valmentaja Niinimäki on läsnä etenkin lajiharjoitteissa. Hän on myös valtavasti enemmän kuin pelkkä valmentaja.

"Make on auttanut minua paljon arkipäiväisissä asioissa pyörätuolin kanssa ja jaksanut aina tukea ja kannustaa. Hän on minulle kuin toinen isähahmo", Kirjonen sanoo.

"Olen Makelle kiitollinen niin monesta asiasta."

Yhteinen sävel on löytynyt myös temppuilun suhteen. Tämän kevään ajan Kirjonen on saanut luvan harjoitella takaperinvolttia – olkoonkin niin, että loukkaantuminen voisi riskeerata koko kauden. Kesän jälkeen on aika rauhoittua ja tähdätä MM-kisoihin.

Kirjosta kysymys valmentajan suhtautumisesta lähinnä huvittaa.

"Kyllä Make on antanut suostumuksensa takaperinvoltille. Hän tietää, että olen vielä nuori rämäpää ja tämä on minulle loistava tilaisuus."

Aktiviteettipuiston ovet avautuvat, ja innosta puhkuvat lapset ja nuoret rynnistävät sisään. Viimeistään nyt volttiharjoitukset pitäisi lopettaa. Tänään ne olivat kuitenkin ohi ennen aikojaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Kirjonen satutti itsensä volttia yrittäessään.

Heti kolhun jälkeen tuntui sekavalta, mutta tuntia myöhemmin Kirjonen istuu kahvion pöydässä rennosti naureskellen ja vakuuttaa olevansa kunnossa. Ja hän puhuu paljon: elämästä, urheilu-urasta ja temppuilusta. Ja pelosta.

Kirjonen vaikuttaa rohkealta. Hän kertoo rehellisesti vammastaan ja siitä, miltä vammaisuus tuntuu.

Hän haluaa rikkoa rajoja, kannustaa muitakin tekemään niin ja opetella vaarallisia temppuja. Mitä hän pelkää?

"Kyllä rampin päällä aina vähän pelottaa, kun lähtee hyppäämään volttia. Jos ei yhtään pelottaisi, olisi paras lopettaa kokonaan."

Nuorempana Kirjonen pelkäsi esiintymistä luokan edessä, nykyään hän luennoi yleisöille. Hän on istunut koko ikänsä pyörätuolissa, mutta valmistuu pian liikuntaneuvojaksi.

"En minä ole luonnostani rohkea, mutta sitäkin voi oppia ja niin olen tehnyt", Kirjonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!