Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienikin pärjää NHL:ssä – vain 175-senttinen Tyler Johnson on ollut pitelemätön

Urheilu
 
Bruce Bennett / AFP
Tyler Johnson johtaa pudotuspelien pistepörssiä tehoilla 12+6.
Tyler Johnson johtaa pudotuspelien pistepörssiä tehoilla 12+6. Kuva: Bruce Bennett / AFP

NHL:n pudotuspelien parasta maalintekijää Tyler Johnsonia ei koskaan varattu NHL:ään. Ei siksi, ettei hän olisi ollut riittävän hyvä, vaan siksi, että hän oli liian lyhyt.

Vaikka 175-senttinen Johnson palkittiin varausvuonna 2008 junioriliiga WHL:n pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana, yksikään NHL-seura ei tarttunut täkyyn.

On hämmästyttävää, että käynnissä olevissa pudotuspeleissä 12 maalia Tampa Bay Lightningille iskenyt Johnson jäi varausikäisenä jokaisen NHL-seuran tutkan ulkopuolelle.

Takavuosina isokokoisia pelaajia suosittiin NHL:ssä vielä nykyistä enemmän. Hyökkääjä Theoren Fleury oli yksi niistä, jotka mursivat myyttiä siitä, etteivät pienikokoiset pärjää sarjassa. 168-senttinen Fleury varattiin NHL:ään vasta kahdeksannella kierroksella vuonna 1987, mutta hänestä tuli lopulta supertähti.

Pienikokoisia puolustajia on karsastettu vielä hyökkääjiä enemmän. Kimmo Timosen (178 cm) ei uskottu luovan NHL-uraa, vaikka hän oli pelannut MM-kisoissa ja olympialaisissa.

Uusien sääntötulkintojen ja pelin evoluution myötä kiekkokaukaloissa nähdään nykyisin yhä enemmän pienikokoisia pelaajia.

"Koukkimisten, estämisten ja kiinnipitämisten vähentäminen radikaalisti antoi pienemmille pelaajille mahdollisuuden", Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen valottaa muutosta.

Siitä huolimatta NHL-seurat pelkäävät yhä, että pienikokoiset kiekkoilijat jäävät jalkoihin fyysisessä kamppailupelissä. Tästä hyvä osoitus on ensi kesän varaustilaisuuden rankinglistat. Esimerkiksi 193-senttinen Lawson Crouse on monella listalla 180-senttisen Mitchell Marnerin edellä, vaikka jälkimmäinen hyökkääjistä on tehnyt junioriliiga OHL:ssä yli tuplasti enemmän tehopisteitä.

"NHL-pelaajien keskikoko on aika paljon suurempi kuin eurooppalaisten sarjojen pelaajien, joten kyllä koko on seikka, johon kiinnitän huomiota. Pienen pelaajan on oltava sekä päästään että jaloistaan nopeampi ja rohkeampi", Kekäläinen sanoo.

NHL:n itäisen konferenssin finaalisarjassa pelaa kaksi hyökkääjää, jotka ovat osoittaneet, että pienikin voi pärjätä: Tampa Bayn Johnson ja New York Rangersin Martin St. Louis.

Ennen ottelusarjaa Tampan päävalmentaja Jon Cooper kuvaili Johnsonia 15 vuotta nuoremmaksi versioksi 40-vuotiaasta St. Louisista.

Johnson muistuttaa pelityyliltään paljon St. Louisia, mutta vielä enemmän identtisiä ovat heidän uransa.

St. Louisia (173 cm) ei koskaan varattu NHL:ään, vaikka hän takoi yliopistosarjassa hurjia tehoja. St. Louis pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa 23-vuotiaana, mutta teki lopullisen läpimurtonsa vasta 25-vuotiaana. Johnson oli 22-vuotias tehdessään debyytin NHL:ssä. Ja nyt, 24-vuotiaana, hän on noussut liigan huipulle.

Siitä Tampa Bay saa kiittää pelaajatarkkailijaansa Al Murrayta, joka löysi Johnsonin vuoden 2010 nuorten MM-kisojen USA:n kultaryhmästä. Ilman Murrayn sinnikästä vakuuttelua Tampan GM Steve Yzerman ei olisi tarjonnut pienikokoiselle taiturille sopimusta.

Yzerman on pelaajatarkkailijalleen muutaman tuopin velkaa, sillä neljä maalia Rangersin verkkoon tehnyt Johnson on tällä hetkellä Tampan tärkein pelaaja matkalla kohti Stanley Cup -finaaleita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!