Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinvaltias janoaa lisää – sanansa syönyt Blatter lähtee suosikkina Fifan puheenjohtajavaaliin

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa valitsee ensi perjantaina puheenjohtajansa. Maailman vauraimman lajiliiton johtajavaalin alla on urheilun sijaan puhuttu taas enemmän skandaaleista. Silti viidennelle kaudelle pyrkivä Sepp Blatter saa todennäköisesti pitää paikkansa.

Urheilu
 
christian hartmann reuters
Sepp Blatterin johtama Fifa on kulkenut korruptioskandaalista toiseen.
Sepp Blatterin johtama Fifa on kulkenut korruptioskandaalista toiseen. Kuva: christian hartmann reuters

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja jalkapallon MM-kisat ovat kesäolympialaisten ohella maailman seuratuin urheilutapahtuma.

Melkein kaikki rakastavat jalkapalloa. Vuoden 2014 MM-finaalia seurasi yli miljardi ihmistä.

Silti on vain normaalia, että lajin kattojärjestön Fifan puheenjohtajavaalia edeltää taas skandaali.

Kansainvälinen jalkapalloliitto valitsee puheenjohtajansa ensi perjantaina Sveitsin Zürichissä. Fifaa jo vuodesta 1998 johtanut sveitsiläinen Sepp Blatter pyrkii vaalissa viidennelle kaudelleen.

Ennakkoarvioissa Blatterin, 79, valintaa pidetään varsin selvänä. Hänellä on vain yksi vastaehdokas, kun Hollannin jalkapalloliiton puheenjohtaja Michael van Praag ja Portugalin maajoukkueen entinen kapteeni Luis Figo luopuivat vaalista.

Van Praag ilmoitti tukevansa Blatterin ainoaa haastajaa, Jordanian prinssi Ali bin al-Husseinia, joka on Fifan varapuheenjohtaja. Van Praagin mukaan al-Husseinilla, 39, on parhaat edellytykset kukistaa Blatter.

Viikonloppuna van Praagin vetäytymispäätös sai myös toisenlaista taustaa, kun hänen ja prinssi al-Husseinin kerrottiin joutuneen kiristyksen uhriksi.

Singaporelaisen New Paper -lehden ja hollantilaisen De Volkskrant -lehden mukaan kaksikkoa oli uhattu yksityiselämän paljastuksilla ja että vyyhden taustalla olisi ollut Sepp Blatterin tytär. Hän kiisti lehtiväitteet ja sanoi uutisoinnin olevan kohdistettu isänsä mustamaalaamiseksi.

Niin sanotussa isossa kuvassa kiristysväitteiden todenperäisyydellä ei lopulta ole merkitystä. Ne vain kuvaavat, miten oudossa tilassa maailman vaurain ja vaikutusvaltaisin lajiliitto on.

Vaalin lähestyessä puheenaiheeksi nousee taas muu kuin jalkapallo.

Blatter on työskennellyt Fifan terävimmällä huipulla jo vuodesta 1981, ensin pääsihteerinä ja 17 viime vuotta puheenjohtajana. Blatterin aikana jalkapallo on levinnyt maailman joka kolkkaan, ja Fifa on kasvanut jäsenmäärältään suuremmaksi kuin 193 jäsenvaltion YK.

Blatterin aikana jalkapallo on vaurastunut taloudellisesti. Reutersin mukaan Fifalla on pelkästään pankkivarantoja 1,5 miljardin dollarin (1,35 miljardin euron) arvosta. Liiton suurin tulonlähde on arvokisojen tv-oikeuksien myynti ja sponsorisopimukset.

Samalla Fifa on kulkenut korruptioskandaalista toiseen. Viimeksi esillä ovat olleet vuoden 2018 ja 2022 MM-kisojen valintoihin liitetyt lahjusväitteet.

Edellisessä vaalissa Blatterilla ei ollut haastajaa lainkaan, kun Fifan eettinen komitea hyllytti Qatarin Muhammad bin Hammamin korruptioepäilyjen takia. Blatterin epäiltiin samassa yhteydessä katsoneen liittonsa korruptiota läpi sormien, mutta hän selvisi puhtain paperein.

Euroopasta katsottuna Blatterin valinta viidennelle kaudelle tuntuisi käsittämättömältä, sillä kritiikki häntä kohtaan on murskaavaa.

"Tässä ei ole mitään henkilökohtaista, mutta 7–8 viime vuoden aikana Fifa on yhdistetty kaikenlaiseen korruptioon ja herrojen verkostoihin", Michael van Praag kertoo sanoneensa Blatterille Reutersin mukaan.

Luis Figo puolestaan kritisoi puheenjohtajavaalia demokratian puutteesta. Istuvana puheenjohtajana Blatter on esimerkiksi saanut puhua maanosaliittojen kokouksissa, kun muut ehdokkaat ovat joutuneet tyytymään kuuntelijan rooliin.

"Fifa on yksi maailman merkittävimmistä organisaatioista, mutta sen vaaliteemoista ei käydä julkista keskustelua. Onko normaalia, että yksi ehdokkaista ei vaivaudu edes esittelemään ajatuksiaan?" Figo ihmetteli Facebook-sivuillaan.

Prinssi Ali bin al-Husseinin mukaan Blatter on rakentanut tukijärjestelmän, jossa monet kansalliset liitot ovat joutuneet riippuvaisiksi hänen päätöksistään. Jos poliittista tukea ei heru, ei tukea heru välttämättä Fifaltakaan.

Argentiinalainen jalkapalloikoni Diego Maradona nimitti Blatteria diktaattoriksi ja ihmetteli, miten sveitsiläinen voidaan valita viidennelle kaudelle, jos kukaan ei tue häntä.

Blatterin suosio on kuitenkin vankkaa. Esimerkiksi 56 jäsenen Afrikan liitto on hänen takanaan. Blatter on suosittu myös Aasiassa sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa. Vuoden 2018 MM-kisat järjestävä Venäjä äänestää takuulla Blatteria.

Euroopan liitoista useimmat asettuvat todennäköisesti prinssi al-Husseinin taakse. Tukensa hänelle antoi jo Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Michel Platini. Platinin mukaan Blatter yrittää pysyä puheenjohtajana vain, koska tämä pelkää aikaa Fifan jälkeen.

Platini on tukenut aiemmin Blatteria, mutta nyt hän sanoo tulleensa huijatuksi.

Vuonna 2011 Blatter vannoi tulevan nelivuotiskauden olevan hänen viimeisensä Fifan johdossa. Sveitsiläinen muutti kuitenkin mielensä, koska hän katsoi tehtäviensä olevan vielä kesken.

 

Lähteet: AFP, Reuters, BBC, The Telegraph

fabrice coffrini afp
Sepp Blatter on ollut Fifan puheenjohtajana vuodesta 1998.
Sepp Blatter on ollut Fifan puheenjohtajana vuodesta 1998.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?