Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtinen ja Tarasti eivät yllättyneet

"Ennemmin tai myöhemmin jotain tällaista piti tapahtua"

Urheilu
 
Lasse Lehtinen
Lasse Lehtinen

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johtohenkilöihin kohdistuneet rankat korruptioepäilyt ja pidätykset eivät yllättäneet Veikkausliigan puheenjohtajaa Lasse Lehtistä eivätkä urheiluoikeuden asiantuntijaa, ministeri Lauri Tarastia.

"Yllättävää, ettei tämä ollut tapahtunut aikaisemmin. Ilmassa on ollut vaikka kuinka paljon selvittämättömiä kysymyksiä", Lehtinen toteaa.

"Fifan ympärillä on ollut paljon puhetta ja lehtikirjoituksia. Ennemmin tai myöhemmin jotain tällaista piti tapahtua", hän arvioi.

Sveitsin poliisi ja FBI pidättivät keskiviikkoaamuna Zürichissä liiton johtohahmoja.

"On aivan erinomaista, että tällaiset tahot kuin FBI ja Sveitsin poliisi ovat mielestään keränneet tarpeeksi todistusaineista, että ne voivat liikkua tässä vaiheessa", Lehtinen toteaa.

Tarasti ei muista, että poliisit olisivat puuttuneet aiemmin yhtä kovalla kädellä urheilujärjestöjen touhuihin.

"Näin kovaan toimintaan ryhtyminen viittaa siihen, että heillä on varsin kovat näytöt olemassa siitä, että tässä yhteydessä on tehty korruptiota", hän toteaa.

"Toki pidätyksiä on tehty aiemmin ja tuomittukin, mutta tällaista kansainvälisen keskusliiton toimihenkilötapausta ei varmaan ole ollut toista."

Puheenjohtaja Lehtisen mukaan Fifaa on saattanut suojella se, että kyse on urheilusta.

"Ihmiset eivät mielellään halua kuulla urheilun piiristä tällaisia asioita. Se koskee sekä suurta yleisöä ja jopa toimittajia. Monesta tuntuu pahalta lukea tällaista."

Tarasti on vakuuttunut, että muuallakin urheilussa on korruptiota.

"Jalkapallossa käytetään rahaa suurin piirtein yhtä paljon kuin kaikissa muissa urheilumuodoissa yhteensä. Sen takia summat liikkuvat omassa luokassaan", hän toteaa.

"Mutta se on aivan selvä asia, että muuallakin on korruptiota. Ei tämä ole ainoa tapaus."

Korruptioepäilyt tulivat Fifan ja sen puheenjohtajan Sepp Blatterin kannalta hankalaan aikaan. Fifa valitsee seuraavan puheenjohtajan huomenna perjantaina, ja Blatter pyrkii viidennelle kaudelleen.

Blatteria itseään ei epäillä korruptiosta, mutta hän on johtanut Fifaa vuodesta 1981 ensin pääsihteerinä ja sitten puheenjohtajana. Nykyinen Fifa on hänen luomuksensa.

Suomen Palloliitto tuki Blatteria edellisissä vaaleissa vuonna 2011. Vielä alkuviikosta Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ei ollut päättänyt, saako Suomen äänen Blatter vai hänen haastajansa, Jordanian prinssi Ali bin al-Hussein.
Lehtisen mukaan Blatterin olisi aika lähteä.

"Palloliiton käsissä on, ketä se tukee vaalissa. Mutta ihan kansalaismielipiteenä sanon, että liike-elämässä ja politiikassa tällainen tirehtööri tekisi omat johtopäätöksensä. Palloliiton pitää tehdä omat johtopäätöksensä voiko se jatkaa Blatterin tukemista", Lehtinen sanoo.

Fifan puhdistuminen institutionaaliseksi kuvaillusta korruptiosta ei tapahdu hetkessä.

"Jos osoittautuu, että systeemi on läpeensä mätä, vie sukupolven, että liike puhdistuu. Täytyy myös muistaa, että kaikki tämän urheilulajin kansalliset liitot eivät ole pulmusia", Lehtinen sanoo.

"Toivotaan, että Fifan raunioille rakentuu jotain urheilullisesti, moraalisesti ja eettisesti kestävämpää."

Lauri Tarasti
Lauri Tarasti
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?