Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten maajoukkueen ykköshyökkääjä toipui vihdoin polvivammapainajaisestaan

Suomen naisten maajoukkuetähti on toipunut kolmesta polvileikkauksesta

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Linda Sällström taituroi pallon kanssa keskiviikkona Suomen maajoukkueen harjoituksissa Eerikkilässä. Joukkue suuntaa tänään torstaina Drammeniin Norjaan.
Linda Sällström taituroi pallon kanssa keskiviikkona Suomen maajoukkueen harjoituksissa Eerikkilässä. Joukkue suuntaa tänään torstaina Drammeniin Norjaan. Kuva: Rio Gandara HS

Tämä perjantai ei ole jalkapalloilija Linda Sällströmille mikä tahansa päivä.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa tänään Drammenissa Norjan, ja Sällström on sinivalkoisten joukkueessa mukana. Siinä ei sinällään ole mitään ihmeellistä, sillä hän on pelannut 57 naisten maaottelua, joissa on syntynyt peräti 26 maalia.

Kuka?

Linda Sällström

Linda Sällström

 Syntynyt 13. heinäkuuta 1988.

 Pelipaikka: hyökkääjä.

 Seura: Vittsjö GIK.

 Aikaisemmat seurat: Korson Palloseura, Tikkurilan Palloseura, Djurgårdens IF (Ruotsi), Linköpings FC (Ruotsi).

 Naisten maaottelut ja maaottelumaalit: 57/26.

 Ensimmäinen naisten maaottelu: 31. toukokuuta 2007 Norjaa vastaan.

 Harrastukset: "Tykkään syömisestä. Voiko sen laskea harrastukseksi?" Sällström nauraa.

 Muuta: Valittu kahdesti Suomen parhaaksi naisjalkapalloilijaksi.

Perjantai on kuitenkin sen takia erikoinen päivä, että hyökkääjä Sällströmin, 26, edellinen maaottelumerkintä on niin kaukaa kuin syksyltä 2013. Kahdesti vuoden parhaaksi naisjalkapalloilijaksi Suomessa valittu Sällström on käynyt läpi polvivammapainajaisen.

Ruotsalaisessa Vittsjö GIK:ssa nykyään pelaava Sällström on kärsinyt kolme polven eturistisidevammaa, joista toipuminen on vienyt aikaa ja raastanut hermoja.

Vammakierre on ollut poikkeuksellisen karu. Toivuttuaan yhdestä polvivammasta seuraava pettymys on jo odottanut. Viime vuoden lokakuussa hän palasi vihdoin tositoimiin Ruotsin pääsarjassa.

"Toipumisjakso kolmannen ristisidevamman jälkeen oli hyvin raskas. Oli tunne, tällaistako tämä loppuelämäni on, että kuntoutan vain polveani."

"Päätin kuitenkin katsoa, maistuuko fudis vielä syksyllä, kun polvi on kunnossa. Kyllähän se maistui", Sällström muistelee viime vuoden alussa tullutta loukkaantumistaan, joka sattui seurajoukkueen harjoituspelissä Thaimaassa.

"Väistin vastustajaa, vähän hyppäsin ja laskeuduin huonosti. Siitä se sitten vääntyi."

Kovia kokenut Sällström ei ole tänäkään vuonna säästynyt loukkaantumisilta, sillä hän oli sivussa kolme kuukautta. Tällä hetkellä elämä kuitenkin hymyilee. Takana on muutama täysi ottelu Ruotsin pääsarjassa Damallsvenskanissa.

Maajoukkueen majapaikkana toimivan Eerikkilän urheiluopiston kahviossa istuu puhelias ja hyväntuulinen jalkapalloilija. Puhelias Sällström on tosin ollut aina.

"Pelit ovat menneet joukkueella ja minulla aika vaihtelevasti. Yhden maalin pääsin tökkäseen. En ollut Damallsvenskanissa avauksessa sitten vuoden 2011."

Ennen vammakierrettään Sällström oli Suomen avainpelaajia. Hän oli maalitykki, johon valmentajat ja joukkuekaverit luottivat.

"Haluan päästä sille tasolle, jolla olin ennen loukkaantumista, ja siitä tasosta vielä eteenpäin. Haluan edelleen fudikselta paljon", hän sanoo.

Sällströmin yksi vahvuuksista on nopeus. Hän vakuuttaa, että loukkaantumiset eivät ole syöneet nopeusvalttia. Nopeus juontaa juurensa yleisurheilutaustaan.

Sällström oli lahjakkuus muun muassa seiväshypyssä sekä aitajuoksussa, ja hänen palkintokaapistaan löytyy tyttöjen SM-kultamitaleita.

Jalkapallo vei kuitenkin voiton, ja Sällström on pelannut pitkään Ruotsissa.

"Välillä näen edelleen unta, että hyppään seivästä. En tiedä yhtään, paljon menisi, jos lyötäisiin seiväs käteen", hän sanoo suu virneessä.

Damallsvenskan on yksi maailman kovimmista naisten jalkapallosarjoista, ja sinne on vienyt monen suomalaisen tie ammattilaiseksi.

Sällströmin mukaan naisten jalkapallon arvostus on Ruotsissa Suomea korkeammalla.

"Ruotsissa naistähdet ovat isoja nimiä, ja lehdet kirjoittavat paljon. Kyllä mä tulen toimeen jalkapalloa pelaamalla, mutta ei se mitään glamouria ole. Ei ole vielä tarvinnut muihin töihin mennä."

Glamouria ei ole myöskään polvileikkauksista kuntoutuminen.

"Se on niin tylsää kuntoutuksen alkuvaiheessa, mutta harjoitteet täytyy tehdä kunnolla. Ei se toimi niin, että vain hengailet aluksi. Äitikin sai vähän motivoida mua, kun oli fiilis, että ei taas, mä en jaksa", Sällström kertaa – ja nauraa päälle.

Sällström on pyrkinyt analysoimaan, mistä toistuvat polvivammat ovat johtuneet.

Yhdistävä tekijä on ainakin ollut, että loukkaantumiset ovat tulleet muualla kuin kotikentällä.

"Ehkä reissut rasittavat mua enemmän kuin muita. Olen myös herkkä aikaerovaihteluille. Mullehan tulee jet lag jo, kun menen Suomen ja Ruotsin välin. Komeita arpia on ainakin tullut polviin."

Suorapuheinen Sällström on saanut jalkapallo-oppinsa Vantaalla. Vaikka hän on pelannut jo pitkään Ruotsissa, koti on aina koti.

"Olen ylpeä korsolainen."

 

Norjan ja Suomen maaottelu perjantaina kello 18.45 Suomen aikaa. Huuhkaja-tv näyttää ottelun.

Tapio Keskitalo HS
Tammela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!