Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaaos Fifassa

Kansainvälisen jalkapalloliiton johtohahmoja pidätettiin dramaattisesti sveitsiläisestä hotellista Fifan puheenjohtajavaalin alla. Heitä epäillään yli sadan miljoonan euron korruptiosta. Fifan mukaan järjestö on vain tapahtumien uhri. Sen ongelmat henkilöityvät puheenjohtaja Sepp Blatteriin.

Urheilu
 
Arnd Wiegmann Reuters
Kansainvälistä jalkapalloliittoa on johtanut vuodesta 1998 Sepp Blatter.
Kansainvälistä jalkapalloliittoa on johtanut vuodesta 1998 Sepp Blatter. Kuva: Arnd Wiegmann Reuters

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan organisaatiossa on käynnissä puhdistus kahdella rintamalla. The New York Times -lehti kertoi keskiviikkoaamuna, että Sveitsin viranomaiset tekivät ainutlaatuisen operaation aamulla Zürichissä. Poliisit pidättivät maailman vaikutusvaltaisimman ja varakkaimman urheilujärjestön johtohahmoja, jotka joutuvat vastaamaan Yhdysvalloissa korruptiosyytteisiin. Syytettyjen joukossa on yhdeksän Fifan johtohahmoa ja neljä urheilumarkkinointiyhtiöiden edustajaa.

Epäillään, että lahjuksia on maksettu yli 137 miljoonan euron edestä. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin (FBI) ja veroviranomaisten tukema tutkinta osoittaa syytteiden mukaan laajalle levinnyttä korruptiota kahden vuosikymmenen aikana. Väärinkäytökset koskevat muun muassa MM-kisojen myöntämisprosesseja, markkinointia ja tv-oikeuksien jakoa.

Samaan aikaan Sveitsin viranomaiset ovat avanneet rikostutkinnan, jossa epäillään epäiltyjen syyllistyneen rahanpesuun liittyen vuosien 2018 ja 2022 MM-kisojen myöntämiseen Venäjälle ja Qatariin.

Pidätysoperaation ajankohta ei ollut sattumaa. Sveitsin Zürichissä kokoontuu Fifan kongressi, jonka on määrä äänestää Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtajasta huomenna perjantaina. Suurin osa syytetyistä oli mahdollista pidättää samaan aikaan. Sveitsin poliisi pidätti seitsemän syytetyistä.

The New York Times kertoi, miten siviiliasuihin pukeutuneet poliisiviranomaiset saapuivat ilmoittamatta luksushotelli Baur au Laciin. Poliisit keräsivät vastaanotosta avaimet ja menivät huoneisiin. Pidätykset sujuivat rauhallisesti. Yksi syytetyistä, Fifan hallituksen jäsen Eduardo Li, ohjattiin sivuovelle ja poliisiautoon.

New Yorkissa keskiviikkona julkistettu 47-sivuinen kirjelmä syyttää 14:ää vastaajaa muun muassa korruptiosta, petoksista ja mustan pörssin kaupasta. Syytteen mukaan vastaajat ovat osallistuneet 24 vuoden ajan systemaattiseen toimintaan, jonka tarkoituksena on ollut rikastua kansainvälisen jalkapallon korruption avulla.

Syytettyinä ovat esimerkiksi Jeffrey Webb ja Jack Warner, Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton (Concacaf) entinen ja nykyinen puheenjohtaja. Webb on myös Fifan varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen.

Warner oli vuosien varrella taklannut useita korruptioepäilyjä ennen kuin hän jätti tehtävänsä vuonna 2011. Silloin Fifa lopetti Warneriin kohdistuneen oman tutkintansa.

Yhdysvaltain viranomaisten tutkinnan keskiössä on nimenomaan Concacaf, jonka Miamissa sijaitsevassa päämajassa Yhdysvaltain viranomaiset tekivät keskiviikkona kotietsinnän.

Syytteen nostaneen oikeusministeri Loretta Lynchin mukaan Fifan korruptio on ollut järjestelmällistä.

"Syytekirjelmä todistaa korruptiosta, joka on ollut hillitöntä, järjestelmällistä ja syvään juurtunutta niin ulkomailla kuin täällä Yhdysvalloissakin", Lynch sanoi Yhdysvaltain oikeusministeriön tiedotteessa.

Lynch piti keskiviikkoaamuna New Yorkissa tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi syytteistä.

"Lyhyesti sanottuna nämä henkilöt osallistuivat lahjontaan, jossa päätettiin, ketkä televisioisivat kisat, missä ne pidettäisiin ja kuka johtaisi maailman jalkapalloilua valvovaa järjestöä", Lynch sanoi.

Lynch kertoi, että syytetyt ovat käyttäneet Yhdysvaltojen pankki- ja rahansiirtojärjestelmää lahjuksien jakamisessa. Hän välitti kylmäävän viestin niille mahdollisille epäillyille, jotka ovat vielä vapaalla.

"Toivotamme tervetulleeksi mahdollisuuden työskennellä yhteistyökumppaniemme kanssa ympäri maailman, jotta voimme tuoda muitakin korruptoituneita ihmisiä oikeuden eteen", Lynch sanoi.

Yhdysvalloissa nostettu rikossyyte antaa oikeudelle mahdollisuuden arvioida menneisyydessä tapahtuneita väärinkäytöksiä, joita on aiemmin tutkinut lähinnä Fifan oma eettinen toimikunta, joka on vastausvelvollinen vain itselleen. Yhdysvaltain lait antavat sen tuomioistuimelle laajat valtuudet tutkia rikoksia, joissa epäiltyinä on ulkomaan kansalaisia, jos esimerkiksi rahoja on ohjattu yhdysvaltalaisiin pankkeihin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Sveitsin syyttäjäviranomainen ilmoitti takavarikoineensa dataa ja dokumentteja, jotka olivat talletettuna Fifan tietojärjestelmiin. Sveitsin rikostutkinta ei liity suoranaisesti Yhdysvaltain oikeusviranomaisten tutkintaan.

Fifa järjesti keskiviikkona puoliltapäivin Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, jossa järjestön viestintäpäällikkö Walter De Gregorio vastasi median kysymyksiin.

"Fifalle ajoitus ei ole paras mahdollinen, mutta toivotamme tämän prosessin tervetulleeksi. Tässä tapauksessa Fifa on vahingon kärsinyt osapuoli", Walter De Gregorio sanoi.

De Gregorion mukaan Fifan pääsihteeri Jérôme Valcke ja puheenjohtajavaalissa ehdolla oleva nykyinen puheenjohtaja Sepp Blatter eivät liity tapaukseen.

"Fifan kongressi kokoontuu suunnitellusti. Sillä ei ole mitään tekemistä tutkinnan kanssa. Puheenjohtajavaali käydään suunnitellusti", De Gregorio kertoi.

De Gregorion mukaan tutkinta ei myöskään vaikuta tuleviin MM-kisoihin.

"Vuosien 2018 ja 2022 MM-kisat pelataan Venäjällä ja Qatarissa", De Gregorio sanoi.

Häneltä kysyttiin, pitäisikö puheenjohtaja Blatterin kantaa osa vastuusta skandaalien ryöpyttämässä järjestössä.

"Puheenjohtaja ei ole osallinen. Miksi hänen pitäisi väistyä tehtävästä", De Gregorio vastasi.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ehdotti puheenjohtajavaalin lykkäämistä.

"Mielestämme Fifan kongressia pitäisi siirtää, ja uusi puheenjohtajavaali pitäisi järjestää puolen vuoden sisällä", Uefan pääsihteeri Gianni Infantino kertoi keskiviikkoiltana.

Eugenio Figueredo, UruguayFifan varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen, Etelä-Amerikan jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja ja Uruguayn jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
Eugenio Figueredo, Uruguay
Fifan varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen, Etelä-Amerikan jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja ja Uruguayn jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
José Maria Marin, BrasiliaFifan olympiajalkapalloon liittyvän järjestelytoimikunnan jäsen, Brasilian jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
José Maria Marin, Brasilia
Fifan olympiajalkapalloon liittyvän järjestelytoimikunnan jäsen, Brasilian jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
Nicolás Leoz, ParaguayFifan hallituksen entinen jäsen ja Etelä-Amerikan jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
Nicolás Leoz, Paraguay
Fifan hallituksen entinen jäsen ja Etelä-Amerikan jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
Jeffrey Webb, CaymansaaretFifan varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen sekä Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Jeffrey Webb, Caymansaaret
Fifan varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen sekä Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Eduardo Li, Costa RicaEhdolla Fifan hallitukseen. Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen liiton hallituksen jäsen. Costa Rican jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Eduardo Li, Costa Rica
Ehdolla Fifan hallitukseen. Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen liiton hallituksen jäsen. Costa Rican jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Julio Rocha, NicaraguaFifan kehityspäällikkö, entinen Keski-Amerikan jalkapalloliiton puheenjohtaja, Nicaraguan jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Julio Rocha, Nicaragua
Fifan kehityspäällikkö, entinen Keski-Amerikan jalkapalloliiton puheenjohtaja, Nicaraguan jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Jack Warner, Trinidad ja TobagoFifan entinen varapuheenjohtaja ja entinen hallituksen jäsen sekä Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
Jack Warner, Trinidad ja Tobago
Fifan entinen varapuheenjohtaja ja entinen hallituksen jäsen sekä Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja.
Rafael Esquivel,Espanja/VenezuelaEtelä-Amerikan jalkapalloliiton hallituksen jäsen ja Venezuelan jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Rafael Esquivel,
Espanja/Venezuela
Etelä-Amerikan jalkapalloliiton hallituksen jäsen ja Venezuelan jalkapalloliiton puheenjohtaja.
Costas Takkas, CaymansaaretPohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton attasea. Caymansaarten jalkapalloliiton entinen pääsihteeri.
Costas Takkas, Caymansaaret
Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton attasea. Caymansaarten jalkapalloliiton entinen pääsihteeri.
Marwan Naamani AFP
Qatarissa rakennetaan stadioneita vuoden 2022 MM-lopputurnausta varten.
Qatarissa rakennetaan stadioneita vuoden 2022 MM-lopputurnausta varten.
Fabrice Coffrini AFP
Keskiviikosta tuli synkkä päivä Kansainväliselle jalkapalloliitolle.
Keskiviikosta tuli synkkä päivä Kansainväliselle jalkapalloliitolle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!