Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa vastaan Blatter

Uefa käyttää kovia otteita saadakseen Sepp Blatterin sivuun Fifan johdosta

Urheilu
 
Michael Buholzer AFP
Sepp Blatter on johtanut Fifaa vuodesta 1998 lähtien.
Sepp Blatter on johtanut Fifaa vuodesta 1998 lähtien. Kuva: Michael Buholzer AFP

Sepp Blatterille esitetty vetäytymispyyntö, alustava sopimus Blatterin vastustajan äänestämisestä ja uhkaus MM-kisojen boikotoinnista.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa käytti torstaina kovia keinoja tehdäkseen selväksi, mitä mieltä maanosaliitto on sveitsiläisjohtajan viidennestä kaudesta Fifan johdossa.

"Pyysin häntä eroamaan. Hän kuunteli minua mutta sanoi, että on liian myöhäistä", kertoi Uefan puheenjohtaja Michel Platini The Guardianin mukaan.

Platini ja Blatter keskustelivat hätäkokouksessa, jonka Blatter kutsui koolle torstaina. Lisäksi Blatter perui tapaamiset Uefan kansallisten jäsenliittojen edustajien ja Fifan lääketieteellisen delegaation kanssa.

Sen sijaan Blatter esiintyi illalla ensimmäisen kerran julkisesti, kun hän avasi Fifan kongressin.

"Tunnen paljon ihmisiä, joitten mielestä olen äärimmäisessä vastuussa, mutta en voi tarkkailla kaikkea kaiken aikaa. Jos ihmiset haluavat tehdä jotain väärää, he myös yrittävät piilottaa sen", Blatter sanoi.

Puheessaan Blatter sanoi myös, että hänen johtamassaan Fifassa ei ole tilaa minkäänlaiselle korruptiolle.

Tänään Fifa äänestää Blatterin jatkokaudesta Sveitsin Zürichissä. Ennen äänestystä julki tulleet Fifan korruptioepäilyt ja niiden takia keskiviikkona tehdyt pidätykset ovat olleet omiaan vahvistamaan Blatterin vastaista rintamaa.

Keskiviikkona pidätettiin kaikkiaan yhdeksän Fifan virkamiestä, joita syytetään lahjonnasta ja väärinkäytöksistä.

Blatter itse ei ole pidätettynä eikä epäiltynä korruptiosta. Ongelmat ovat kuitenkin alkaneet hänen aikakaudellaan.

Blatteria voi pitää vastuullisena johtamansa organisaation valvonnasta.

Nykyisen johtajan vastustus on vahvaa etenkin jalkapallon eurooppalaisissa suurmaissa. Se ei välttämättä riitä Blatterin vuonna 1998 alkaneen puheenjohtaja-ajan päättymiseen.

Fifan yleiskokouksessa äänioikeus on 209 jäsenliitolla, joista jokaisella on yksi ääni. Asema jalkapallomaailmassa ei ratkaise. Blatter jää vähälle tuelle Euroopasta.

Muutamat Uefan 53 jäsenmaasta jäänevät Blatterin taakse. Platini arvioi torstaina, että 45–46 jäsenliittoa olisi antamassa äänensä Blatterin vastustajalle Jordanian prinssille Ali bin al-Husseinille. Uefan puheenjohtaja sanoi myös jatkavansa loppujen äänestäjien vakuuttamista.

"Luulen, että hänet voi voittaa. Ennen keskiviikkoa en uskonut, mutta mitä sen jälkeen tapahtui, uskon. Liika on liikaa. Uskon, että tulee paljon muutoksia", Platini sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Blatterin vastaisessa rintamassa on mukana myös Suomi, joka noudattaa Uefan suositusta. Ennen tätä Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ei ollut kertonut, miten Suomi aikoo äänestää.

Eurooppalaisen vastustuksen vastineeksi Blatterin suosio on vahvaa niin Afrikassa kuin Aasiassakin. Molempien maanosien liitot ovat ilmaisseet tukensa Blatterille keskiviikon tapahtumien jälkeen.

Blatterin johtamalta Fifalta on löytynyt reilusti varoja köyhemmille alueille. Monet maat ovat pieniä, mutta yksittäisen liiton äänimäärä on sama kuin vaikkapa hallitsevalla maailmanmestarilla Saksalla. Lisäksi Afrikassa muistetaan kiitollisena, että maanosa sai Blatterin aikakaudella järjestettäväkseen ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisat. Ne pidettiin Etelä-Afrikassa 2010.

Uefa-maista al-Hussein saanee hieman alle puolet tarvitsemistaan äänistä.

Toisen puolikkaan kokoaminen on kovan työn takana. Ääniä tarvittaisiin juuri Blatterin vahvoilta alueilta.

Viikko Fifan yleiskokouksen jälkeen Uefa kokoontuu Mestarien liigan finaalien yhteydessä. Jos Blatter valitaan, Berliinin-finaalissa käydään kovaa keskustelua. Englantilainen Fifan johtoryhmän jäsen David Gill on jo ilmoittanut, että jättää tehtävänsä, jos Blatter jatkaa.

"Ihailen Fifaa valtavasti. Olen seurannut toimintaa joitakin vuosia, mutta en tiedä, miten päin olisin. Minulla on tunne, että jos Fifa ei aio tehdä mitään, FBI hoitaa asiat heidän puolestaan", Platini sanoi.

Platini väläyttelee jopa mahdollisuutta boikotoida Fifan järjestämiä tapahtumia, mikäli Blatter valitaan jatkokaudella. Jalkapallon MM-kisat ilman eurooppalaisia maita lässähtäisivät pahasti.

Platini sanoo toivovansa, että MM-boikottia ei tarvittaisi. Ehdot ulottuvat jo valinnan yli: Platinin mukaan Eurooppa ei saa jäädä kärsijäksi, kun MM-kisapaikkoja Blatterin johdolla jaetaan.

"Blatter pelaa kiintiöpaikkojen kanssa, joten kaikkia hermostuttaa. Minulla on rautainen mandaatti kaikilta Euroopan liitoilta, ja raja jota ei voida ylittää, on meidän MM-paikkojemme määrä. Euroopalta ei lähde paikkoja vuodelta 2018 eikä vuodelta 2022, me pysymme 13 paikassa. Se ei muutu, emme salli sitä", Platini sanoi.

Fabrice Coffrini AFP
Uefan puheenjohtaja Michel Platini ilmoitti, etteivät Euroopan maat boikotoi perjantain puheenjohtajaäänestystä.
Uefan puheenjohtaja Michel Platini ilmoitti, etteivät Euroopan maat boikotoi perjantain puheenjohtajaäänestystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?