Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ari Mannio venyttää kohti Pekingiä

Kolmen vuoden takainen EM-mitalisti on rukannut harjoitteluaan

Urheilu
 
Kimmo Räisänen
Ari Mannion on tarkoitus olla huippukunnossa vasta heinäkuussa, jolloin kolmas heittäjä Pekingin MM-kisoihin ratkaistaan.
Ari Mannion on tarkoitus olla huippukunnossa vasta heinäkuussa, jolloin kolmas heittäjä Pekingin MM-kisoihin ratkaistaan. Kuva: Kimmo Räisänen

Keihäänheittäjä Ari Mannio istuu rentona Eläintarhan urheilukentällä Helsingissä. 27-vuotias urheilija hymyilee kilpaa taivaalta porottavan auringon kanssa.

Mannio vetreyttää paikkojaan tasaisella ja houkuttelevan näköisellä nurmella. Tulevan kauden aikana hän aikoo paiskoa niin pitkiä kaaria, että paikka Pekingin elokuisiin MM-kisoihin heltiää.

Kuka

Ari Mannio

 23. 5. 1987 Lehtimäellä.

 Keihäänheittäjä.

 185 cm/100 kg.

 Seura: Lehtimäen Jyske.

 Valmentaja: Tapio Mannio (isä).

 Ennätys: 85,70 metriä (Leppävirta/2009).

 Aikuisten EM-pronssi 2012. 19-vuotiaiden EM-pronssi 2005. 19-vuotiaiden MM-hopea 2006. 22-vuotiaiden EM-kulta 2009. Sotilaiden MM-titteli 2011. Suomen mestari 2011.

 Pelannut jääkiekkoa III divisioonassa.

"Kaikki vaikuttaa olevan kunnossa, mutta ensi viikolla sen sitten näkee", Mannio sanoo ja hypistelee heittovälinettä.

Hän avaa kilpailukautensa ensi keskiviikkona Marskin kisoissa Lappeenrannassa. Kirittäjiksi tulevat muun muassa viime kesän Euroopan mestari Antti Ruuskanen ja Teemu Wirkkala.

Mannio nappasi EM-pronssin Helsingissä 2012. Seuraavana vuonna hän kiilasi Lontoon olympiajoukkueeseen, mutta sen jälkeen valintarintamalla on lehtimäkisen kohdalla ollut hiljaisempaa.

Tulevana suvena Manniolla on tasan yksi tavoite. Se ei ole paikka Pekingin MM-kisoissa, vaan menestyminen siellä.

"Halu edustustehtäviin on ollut koko ajan kova, mutta edellä on ollut kovempia ukkoja", Mannio hymähtää.

Suomen Urheiluliitto teki tammikuussa radikaalin ratkaisun. Se valitsi jo tuolloin Ruuskasen ja EM-kisoissa kolmanneksi sijoittuneen Tero Pitkämäen Pekingin MM-joukkueeseen.

Ratkaisu herätti ensin melkoista parranpärinää. Kriitikoiden suut menivät suppuun, kun kaksikko avasi kautensa Dohan Timanttiliigan osakilpailussa: Pitkämäki voitti kauden kärkituloksella 88,62, ja Ruuskanen oli toinen tuloksellaan 86,61, joka oli syntyhetkellään kakkosnoteeraus maailmanlistalla.

"Antti ja Tero ovat kovassa iskussa. Hyväksyn heidän valintansa, vaikka olisi sen voinut tehdä toisellakin tavalla."

Suomi saa lähettää Pekingin keihäskarkeloihin kolme heittäjää. Viimeisestä paikasta sukeutunee kova taisto. Mannio aikoo olla trion kolmas mies.

"Viimeinen näyttömahdollisuus on varmasti Kalevan kisoissa", hän sanoi.

Suomen mestaruuksista kisaillaan heinä-elokuun vaihteessa Porissa. MM-kisat osuvat elokuun viimeiselle viikolle.

Mannio ja hänen valmentajaisänsä Tapio Mannio ovat rukanneet urheilijan valmistautumista kauteen. Tähän saakka Mannio on nakannut parhaat kaarensa jo alkukaudella. Nyt paukkuja on tarkoitus säästää heinä- ja elokuulle eli kauden tärkeimpiin tapahtumiin.

Heittäjän peruskuntokautta on venytetty totuttua pidemmälle. Hän kotiutui viikko sitten viimeistelyleiriltä Portugalista.

Mannio ei puhu testituloksistaan. Hänen ennätyksensä 85,70 on kuuden vuoden takaa.

"Lisämetreistä on vaikea sanoa. Jos hyvä heitto osuu kohdalle, niitä tulee. Keihäänheitto on herkkä tekniikkalaji. Jos paikkoja kiristää, tekniikka hajoaa."

Mannio työskentelee kersanttina Kaartin jääkärirykmentin urheilukoulussa. Palveluspaikkana on Helsingin Santahamina, jonka oloja ja ilmapiiriä mies kehua retostelee.

Pohjanmaalla varttuneen jässikän nykyinen majoitus- ja harjoittelupaikka on Solvallan urheiluopistolla Espoossa.

"Se on hieno paikka. Maisemat ovat jylhät ja kauniit."

Helsingissä Manniota kiusaavat vain aamu- ja iltaruuhkat liikenteessä. Niissä kuluu hänen mukaansa liian paljon aikaa.

Lappeenrannan jälkeen Mannio kilpailee Raaseporissa 7. kesäkuuta, ja seuraavalla viikolla on vuorossa Timanttiliiga New Yorkin metropolissa, missä hän pääsee kolmen päivän ensivisiitillään todella tutustumaan liikenneruuhkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!