Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clintonin raivo käynnisti Yhdysvaltain Fifa-jahdin

Yhdysvaltoihin vuoden 2022 MM-kisoja hakenut presidentti koki tulleensa nöyryytetyksi

Urheilu
 
Fabrice Coffrini afp
Fifan kokouspaikan ulkopuolella Zürichissä osoitettiin mieltä Qatarin MM-kisapaikkojen rakentajien huonojen työolojen takia.
Fifan kokouspaikan ulkopuolella Zürichissä osoitettiin mieltä Qatarin MM-kisapaikkojen rakentajien huonojen työolojen takia. Kuva: Fabrice Coffrini afp

Yhdysvaltain sitkeä halu tutkia Fifan korruptiota juontaa juurensa joulukuuhun 2010, jolloin maa hävisi vuoden 2022 jalkapalloilun MM-kisojen isännyyden Qatarille.

Keskiviikkoaamuna Sveitsin viranomaiset tekivät Yhdysvaltain pyynnöstä pidätyksiä kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan käyttämässä hotellissa Zürichissä. Samassa kaupungissa 2010 tehdyt päätökset saivat Yhdysvaltain entisen  presidentin Bill Clintonin raivoihinsa, kertoi The Telegraph -verkkolehti viime vuonna. Siitä raivosta käynnistyi totuuden etsiminen.

"Clinton näytti kaikkea muuta kuin tyytyväiseltä, kun hän käveli Savoy Baur en Ville -hotelliin Zürichissä joulukuussa 2010. Vastaanoton työntekijät huomasivat Clintonin ärtymyksen, mutta heillä ei ollut aavistustakaan, miten vihainen Clinton oli. Kun Clinton oli sulkenut huoneensa oven, hän nappasi pöytäkoristeen ja paiskasi sen päin peiliä", The Telegraph kirjoitti viime vuonna.

Clinton oli kahden vuoden ajan matkustanut ympäri maailmaa tapaamassa Fifan johtohenkilöitä ja ollut keulakuvana Yhdysvaltojen MM-kisakampanjalle. Kisatoimikunnan puheenjohtajana hän oli saanut kampanjaan mukaan raskaan sarjan tähtiä, kuten Brad Pittin, Arnold Schwarzeneggerin, Morgan Freemanin ja Spike Leen. Australian ja Japanin kisahakemukset vaikuttivat suurimmilta uhilta. Harva uhrasi ajatustakaan sille, että Qatar voisi saada MM-kisat.

"Clinton kihisi raivosta", kertoi Telegraphin lähde. "Clinton koki olonsa nöyryytetyksi, eikä päätöksessä ollut hänen mielestään järkeä."

Clinton ei voinut ymmärtää, miten kaikista maailman valtioista juuri Qatar oli voittanut.

Miksi Fifa antoi MM-kisat pienelle Persianlahden valtiolle, jolla ei ollut juuri jalkapallohistoriaa, stadioneista puhumattakaan ja missä ottelun aikaiset lämpötilat nousisivat piinallisen korkealle?

Qatarin voiton jälkeen sekä Yhdysvaltain että Australian jalkapalloliitot tai heidän yhteistyötahonsa palkkasivat yksityisetsiviä, jotka ovat työskennelleet kulisseissa.

Tutkijat ovat haastatelleet todistajia ja saaneet haltuunsa dokumentteja etsiessään totuutta Fifan valitsijoiden motiiveista myöntää kisat Qatarille.

Maaliskuussa 2014 The Telegraph kertoi epäilystä, jonka mukaan Concacafin entinen puheenjohtaja ja Fifan varapuheenjohtaja Jack Warner sai 1,2 miljoonaa puntaa qatarilaiselta yhtiöltä, joka kytkeytyi kisahakemukseen. Warner on yksi henkilöistä, joiden nimet esiintyvät keskiviikkona julkistetussa Yhdysvaltain oikeusministeriön syytekirjelmässä.

Juttua oikaistu 29.5 kello 14.50: Bill Clinton ei ollut presidenttinä vuonna 2010.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!