Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blatter säilytti valta-asemansa

Sveitsiläinen jatkaa kansainvälisen jalkapalloliiton johdossa

Urheilu
 
Arnd Wiegmann Reuters
Sepp Blatter jatkaa Fifan puheenjohtajana ainakin seuraavat neljä vuotta.
Sepp Blatter jatkaa Fifan puheenjohtajana ainakin seuraavat neljä vuotta. Kuva: Arnd Wiegmann Reuters

"Olenko täydellinen? Kukaan ei ole täydellinen."

Näin kyseli Fifan puheenjohtajana edelleen jatkava Sepp Blatter uudelleenvalintansa jälkeen Sveitsin Zürichissä perjantaina.

Kuka

Sepp Blatter

 Syntynyt Sveitsin Vispissä 10.3.1936.

 Varttui nelilapsisessa työläisperheessä, jonka isä työskenteli kemikaalitehtaassa.

 Työskennellyt kelloja valmistavan Longinesin johdossa sekä Sveitsin jääkiekkoliiton pääsihteerinä.

 Siirtyi Fifaan vuonna 1975 ensin tekniseksi johtajaksi. Vuonna 1981 hänestä tuli Fifan pääsihteeri.

 Valittiin Fifan puheenjohtajaksi vuonna 1998 ja on johtanut järjestöä siitä asti.

 Aloittaa viidennen kautensa Fifan johdossa.

 Saanut kritiikkiä siitä, että Fifa on korruptoitunut hänen aikakaudellaan.

Euroopan maiden vastarinta oli kovaa, mutta se ei horjuttanut viidennelle kaudelleen lähtevää sveitsiläistä. Fifa on keskiviikkoisten pidätysten jälkeen korruptioskandaalin kynsissä, ja vaikka Blatter itse ei ole epäiltynä, moni jalkapallovaikuttaja pitää häntä vastuullisena tapahtumista, joita järjestössä on tapahtunut hänen puheenjohtajakaudellaan.

Pidätysten takia Blatterin uuden puheenjohtajakauden alkuun saadaan uutisia siitä, miten hänen aikanaan korkeissa asemissa Fifassa olleiden vaikuttajien syytteet etenevät.

Ennen äänestystä pitämässään puheessa Blatter korosti yhteistyötä. "Emme tarvitse vallankumousta, mutta tarvitsemme aina kehitystä. Minä otan vastuun Fifan korjaamisesta yhdessä teidän kanssanne."

Blatterin valinta tuli lopulta selvin numeroin, sillä hän voitti perjantai-iltana jordanialaisen prinssin Ali bin al-Husseinin ensimmäisen kierroksen äänestyksessä 133–73.

Valinta ensimmäisellä kierroksella olisi vaatinut 140 ääntä, eli kaksi kolmasosaa jaossa olleista äänistä. Toiselta äänestykseltä vältyttiin, kun al-Hussein luopui kisasta jo ensimmäisen äänestyksen jälkeen. Toisessa äänestyksessä olisi riittänyt yksinkertainen äänienemmistö.

Suljettuna äänestyksenä käyty vaali oli kuin hidastetusta filmistä. Zürichiin oli järjestetty kaksi äänestyskoppia, jonne jäsenmaiden edustajat kulkivat yksi kerrallaan. Äänestyslappuja kiikutettiin uurniin hitaasti, ja äänestys kesti liki kaksi tuntia.

Nykyistä puheenjohtajaa vastaan asettui tällä viikolla ennen kaikkea Euroopan jalkapalloliitto Uefa, jonka 53 jäsenmaasta 45–46:n kerrottiin etukäteen äänestävän al-Husseinia. The Guardian kertoi perjantaina, että ainakin Espanja olisi livennyt Euroopan rintamasta ja äänestänyt Blatteria. Aiemmin oli tiedossa, että vuoden 2018 kisaisännän Venäjän ääni menee Blatterille.

Kritiikille tuli kaikua myös politiikasta. Esimerkiksi Britannian pääministeri David Cameron asettui voimakkaasti sveitsiläistä vastaan.

"Mitä nopeammin väistyminen tapahtuu, sen parempi. Sitä nopeammin järjestö pääsee rakentamaan uudestaan uskottavuuttaan. Se on tärkeää, koska monet ihmiset haluavat nähdä asianmukaisesti hoidettuna ja valvottuna, jotta me kaikki voimme nauttia MM-kisoista tulevaisuudessa", Cameron sanoi.

Muualta maailmasta tukea uudelle puheenjohtajalle ei tullut riittävästi, vaikka esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia ilmoittautuivat jordanialaisen tukijoukkoihin.

Euroopan Blatter-vastaisuus on toisinto vuodelta 1998, jolloin Uefa tuki ruotsalaista Lennart Johanssonia Fifan johtajaksi.

Euroopan rivit tosin hajosivat, kun Blatter astui kisaan. Esimerkiksi Englanti ja Ranska siirtyivät Blatterin taakse. Yksi vahvimmista taustahenkilöistä Blatterin valinnan takana oli Ranskan MM-kisojen 1998 järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Michel Platini. Blatter voitti äänestyksen 111–80. Johansson sai valtaosan äänistään Euroopasta ja Afrikasta.

Blatterin takana ollut Platini on viime vuosina kääntynyt kapinakenraaliksi ja ollut johtamassa Uefan Blatterin-vastaista esiintymistä.

Platini pyysi vielä vaalin aattona Blatteria eroamaan. Lisäksi Uefa on väläytellyt jopa MM-kisaboikottia vastalauseena Blatterille.

"Olen ylpeä, että Uefa on puolustanut ja tukenut muutosta Fifassa. Muutosta, joka on mielestäni elintärkeä, jotta Fifa voi säilyttää luotettavuutensa. Onnittelen ystävääni prinssi Alia hänen ihailtavasta kampanjastaan, ja käytän mahdollisuuden kiittää kaikkia liittoja, jotka tukivat häntä", Platini sanoi äänestyksen jälkeen.

Prinssi al-Hussein itse kiitti äänestäjiään rohkeudesta.

Siinä missä Blatteria kritisoidaan vahvasti Euroopassa, etenkin Afrikasta Blatter kuulee runsasta kiitosta maanosassa tehdystä kehitystyöstä.

Puheenjohtajavaalissa heidän äänensä ovat yhtä arvokkaita kuin suurempien, sillä jokaisella liitolla on yksi ääni käytössään. Afrikalla on liitoista eniten valtaa 54 jäsenmaalla. Yhtenäisen Afrikan saaminen taakse oli Blatterille arvokasta.

"Blatter tuntee Afrikan, hän näkee Afrikan, ja hän on tuonut meille paljon kehitysohjelmia. Ilman Blatteria emme nauttisi niistä Fifan eduista, joista tällä hetkellä nautimme. Blatter ajaa oikeudenmukaisuutta, reiluutta ja valtioiden välistä tasa-arvoa", kehui Nigerian jalkapalloliiton tuore puheenjohtaja Amaju Pinnick BBC:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!