Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvästi, Cooper-hiki!

Urheilu
 
Outi Pyhäranta HS
Helsinkiläisen Pukinmäen koulun kahdeksasluokkalainen Jasmin Lindvall näyttää, miten 5-loikka lentää.
Helsinkiläisen Pukinmäen koulun kahdeksasluokkalainen Jasmin Lindvall näyttää, miten 5-loikka lentää. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Kun koululaiset saavat tänään todistuksensa, osa liikunnannumerosta on saattanut määräytyä Cooperin nimeä kantavan 12 minuutin juoksutestin perusteella. Kahden vuoden kuluttua asia on toisin.

Elokuusta 2016 alkaen Cooperin testin tulosta ei käytetä enää liikunnan arvosanan perusteena. Liikunnan uusi opetussuunnitelma kieltää sen.

USA:n armeijan juoksutesti

 Lääketieteen tohtori ja entinen ilmavoimien eversti Kenneth H. Cooper (s. 1931) kehitti nimeään kantavan juoksutestin Yhdysvaltojen armeijan tarpeisiin.

 Cooperin testissä juostaan 12 minuutin aikana mahdollisimman pitkä matka. Testi mittaa maksimikestävyyttä.

 Suomen kouluissa Cooperia on juostu 1970-luvulta lähtien. Sen sopivuutta koululaisille on arvosteltu pitkään.

Kielto koskee kaikkien fyysisiä kunto-ominaisuuksia mittaavien testien tuloksia.

Opetushallituksen opetusneuvoksen Matti Pietilän mukaan syitä muutokseen on useita.

"Liikuntanumeroa annettaessa arvioinnin kohteena ovat oppiminen ja työskentely oppitunneilla, eivät oppilaan henkilökohtaiset ominaisuudet kuten fyysinen kestävyys", liikunnanopetuksen kehittämisestä vastaava Pietilä muistuttaa.

"Pakolliset liikuntatunnit eivät riitä esimerkiksi kestävyyskunnon edistämiseen. Se on fysiologinen fakta", hän sanoo.

"Ei voida siis olettaa, että Cooper-testin tulos perustuisi liikuntatunnilla tehtyihin harjoitteisiin. Kestävyyskunnon kehittäminen tapahtuu koulutuntien ulkopuolella."

Kyse on myös oppilaan oikeusturvasta. Esimerkiksi Cooperin testiä voidaan tuskin koskaan järjestää kaikille tasavertaisissa olosuhteissa. Oppilas on voinut olla flunssassa juuri ennen juoksua ja pärjää siksi huonommin kuin normaalikunto edellyttäisi.

"Tällöin oppilaan terveydentilan muutos vaikuttaisi liikunnan numeroon", Pietilä huomauttaa.

Artikkeliin liittyvät

"Ja sitten on sellainen pikku juttu, että jos toinen oppilas on syntynyt tammikuussa ja toinen joulukuussa, niin kumpi heistä on testeissä paremmassa asemassa."

Uusi opetussuunnitelma ei kuitenkaan kiellä Cooperin tai muiden fyysisiä ominaisuuksia mittaavien testien järjestämistä. Opettajan täytyy vain miettiä entistä tarkemmin, palveleeko testi liikunnanopetuksen tavoitteita vai ei.

Uuden opetussuunnitelman mukaan opetuksen tehtävänä on kannustaa lapsia ja nuoria liikunnalliseen ja terveyttä edistävään elämäntapaan ja opettaa heitä huolehtimaan fyysisestä jaksamisestaan.

"Siksi opettajien on syytä olla terveen kriittisiä menetelmiä miettiessään", Pietilä toteaa.

Opettajan täytyy sovittaa opetusmenetelmät yhteen opetussuunnitelmassa annettujen tavoitteiden kanssa.

Oppilaan tulisi esimerkiksi oppia arvioimaan fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittamaan niitä.

"Tavoitteena on että oppilas kasvaa liikkumaan ja liikunnan avulla. Opetuksen johtotähtenä tulee olla lapsen sisäisen liikuntamotivaation lisääminen."

"Tutkimusten mukaan Cooperin kaltaiset fyysiset testit voivat aiheuttaa kielteistä suhtautumista liikuntaan", Pietilä toteaa.

Suhtautuminen fyysisyyttä mittaaviin testeihin jakaa liikunnanopettajat karkeasti kahteen leiriin.

Toiset haluaisivat säilyttää testit arvioinnin välineinä, toiset ovat joko valmiita luopumaan tai jo luopuneet niiden käytöstä.

"Suhtautumisessa fyysisiin testeihin on selvä ikä- ja sukupuolijakauma", Liikunnanopettajien liiton vaasalainen puheenjohtaja Riitta Pääjärvi-Myllyaho sanoo.

Miehet suhtautuvat testeihin myönteisemmin kuin naiset, ja hanakimmin niiden tarpeellisuutta puolustavat vanhemman polven miesopettajat.

Opettajille järjestetyissä, uutta opetussuunnitelmaa esittelevissä koulutustilaisuuksissa esimerkiksi Cooperin testi on herättänyt lähes poikkeuksetta eniten keskustelua.

"Minun mielestäni Cooperin testi voi olla mukana yhtenä arviointiperusteena, mutta vain yhtenä. Se on koe muiden joukossa", Pukinmäen koulun erityisluokan- ja liikunnanopettaja Kari Sulonen sanoo.

Hän muistuttaa, että jo nyt kasikin on liikunnassa kova juttu. Harva oppilas hallitsee esimerkiksi useampia urheilulajeja kiitettävästi.

"Tärkeää on vain se, mitä liikuntatunnilla tekee. Ja niillä, jotka haluavat hyvän numeron, täytyy olla oikeus osoittaa se", Sulonen sanoo.

Pukinmäen koulun kahdeksannen luokan oppilaat Jasmin Lindvall, Ida Eklund, Inka Seppälä, Eero Laurila, Tommi Kosonen ja Kaung Thein suhtautuvat liikunnanopettajien tapaan Cooperin testiin kaksijakoisesti.

Kun he kuulevat, että tulevaisuudessa testin tulos ei enää vaikuta liikunnannumeroon, reaktio on yhtäältä hiljainen jippii! – toisaalta epäuskoinen täh?

"Huono homma", Tommi Kosonen tuumii.

Entä harmittaako, jos Cooperin testiä ei juosta enää ollenkaan?

"Ei harmita, pois vaan", Ida Eklund sanoo.

"Mutta jos sen juoksee hyvin, niin numerohan voi nousta", Jasmin Lindvall miettii.

Entä sitten, jos Cooper juostaan, mutta sen tulos ei vaikuta numeroon?

"Sitten harmittaa vielä enemmän", Tommi Kosonen puuskahtaa.

Tsempparihenkisille lapsille ja nuorille uusi opetussuunnitelma sisältää hyviä uutisia.

Oppilaan sosiaalinen ja psyykkinen toimintakyky ovat arviointiperusteissa omina osioinaan.

Opettajille uudet kriteerit antavat mahdollisuuden palkita esimerkiksi parhaansa yrittämisestä, yhteisen vastuun kantamisesta, toisten kannustamisesta ja reilusta pelistä paremmin kuin ennen.

"Nykyäänkin luokan tsemppareita jo palkitaan, mutta uusi opetussuunnitelma on positiivinen ohjenuora, joka mahdollistaa pätevyyden tunteen aiempaa suuremmalle oppilasjoukolle", Pääjärvi-Myllyaho sanoo.

"Ja se on ihan oikein", Kari Sulonen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!