Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ari Moilanen ja Bret Boko tavoittelevat historiallista voittoa ravimaailman eliittiajossa

Urheilu
 
Sirpa Räihä HS
Kaksiviikkoinen Lalawethika Arrow on Ari Moilasen silmäterä. "Se on harvinaisen iso ja pitkäjalkainen varsaksi." Myös varsan emä Viva Arrow on normaalia isokokoisempi hevonen.
Kaksiviikkoinen Lalawethika Arrow on Ari Moilasen silmäterä. "Se on harvinaisen iso ja pitkäjalkainen varsaksi." Myös varsan emä Viva Arrow on normaalia isokokoisempi hevonen. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vihti. Suomalaisten ensimmäinen voitto yhdessä maailman suurimmista ravikisoista on Ari Moilasen vahvoissa käsissä.

Vihdissä hevostallia pitävä Moilanen ohjastaa Bret Bokoa sunnuntaina Elitloppetissa, jossa pääpalkintona on hulppeat kolme miljoonaa Ruotsin kruunua, noin 325 000 euroa.

Siitä jäisi myös ohjastajalle mukava viiden prosentin, runsaan 16 000 euron siivu.

Bret Bokon valmentaja Markku Nieminen kuittaisi kymmenen prosenttia, ja loput jäisivät hevosen suomalaisille omistajille.

"Olen ajanut mailin matkan [1 609 metriä] tuhansia kertoja. Tiedän, miten se alkaa ja miten se loppuu. Panokset eivät saa vaikuttaa ajamiseen. Se ei muuta ajamista, oli palkinto sitten mitä tahansa", sanoo Moilanen.

Tausta

Laivalastillinen suomalaisia ravifaneja

Tukholman Solvallan raviradalla nähdään viikonloppuna paljon suomalaisväriä. Radalla on lähes nelisenkymmentä suomalaisten ohjastamaa hevosta. Eniten ohjastettavaa on Ari Moilasella, Mika Forssilla ja Pekka Korvella.

Lisäksi paikalla on laivalastillinen suomalainen ravifaneja, jotka ovat tulleet kannustamaan nimenomaan Bret Bokoa sunnuntain päälähdössä. Lauantain kiinnostavin lähtö on Harper Hanovers (lähtö 13), jossa on kolme suomalaista kuskia: Moilanen (Tomorrowland), Iikka Nurmonen (Mr Looba Looba) ja Korpi (Melby Viking).

Sunnuntai alkaa kansainvälisellä ajajaliigan kisalla, jossa arvotuilla hevosilla suomalaisista ajavat Moilanen ja Kontio. Mukana on myös kylmäveristen lähtö, jossa Tapio Perttunen ajaa Tapsan Tahdilla (lähtö 10).

Viime vuoden paras suomalaishevonen Jontte Boy kilpailee 500 000 kruunun palkinnosta sunnuntain toisessa päälähdössä (13). Tuomas Korvenoja ohjastaa itse valmentamaansa hevosta.

Bret Boko juoksee Elitloppetin toisessa karsintalähdössä (9) noin klo 15 Suomen aikaa. Finaali alkaa noin 18.45. MTV Max näyttää karsinnan ja finaalin suorana.

Joka tapauksessa Tukholman Solvallan raviradalla ajettava kisa on iso loikka myös Moilaselle. Hänellä on takanaan yli 45 000 ravilähtöä, muttei tällaista.

"Se on ensimmäinen kerta, mutta voi olla myös viimeinen", sanoo Moilanen, joka sai paikan päälähdössä sen jälkeen, kun hän voitti kaksi viikkoa sitten Bret Bokolla Finlandia-ajon.

Vermossa Bret Boko nappasi suosikkien edestä 110 000 euron pääpalkinnon yhdessä kisassa. Solvallassa edessä on kaksi kisaa samana päivänä.

Finaaliin pääsee neljä parasta kahdesta karsintalähdöstä.

Moilasen mukaan se ei ole Bret Bokolle ongelma.

"Ei ole pelkkä ajatus, että Bret pääsisi finaaliin. Bret on lunki kaveri. Sille sopii kaksi lähtöä".

Suomessa on alle kymmenen pelkästään ohjastamalla elävää ravikuskia. 53-vuotias Moilanen on yksi harvoista, joka on rikkonut yhden vuoden aikana maagisen 300 voiton rajan.

Hevosten omistajille hän on ansainnut urallaan yli 21 miljoonaa euroa. "Niitä ei ole ihan helppo saada", vähättelee Moilanen ravimiesten tapaan omia numeroitaan.

Tämä vuosi on ollut Moilasen juhlaa. Hän on voittanut jo nyt runsaat sata voittoa ja lähes puoli miljoonaa euroa. "Vuosi on kiistämättä lähtenyt hyvin."

Solvallaan on luvattu viikonlopuksi sadetta, joka voi verottaa väkeä 50 000 hengen ravijuhlasta. Kaksi vuotta sitten Brad de Veluwe sijoittui sateessa neljänneksi, ja osa katsojista lähti sateen takia kesken kotiin.

Miten mahdollinen sadekeli vaikuttaa Bret Bokon juoksuun?

"Ei sillä ole merkitystä. Bret on matalaliikkeinen hevonen, jolla voi ajaa kelissä kuin kelissä, muttei yhtään talvella hokkareiden kanssa. Solvallan rata ei myöskään pehmene, vaikka sataisi", sanoo Moilanen, jolla on ajettavia hevosia myös muissa lähdöissä.

Muun muassa Tomorrowland juoksee tänään lauantaina Harper Hanovers Loppissa, joka on lauantain 500 000 kruunun päälähtö.

Täydellisellä suorituksella Moilanen voisi kuitata Ruotsista 4,575 miljoonaa kruunua, lähes puoli miljoonaa euroa. "En ikinä ajattele niin pitkälle."

Innokkaana kalamiehenä Moilanen tietää, että isoa vonkaletta kannattaa pyytää, vaikkei sitä saisikaan.

Jos Elitloppetissa ei tärppää, Bret Bokolla on edessään ainakin kolme rahakasta kesäkisaa: Oslon GP, Kymi GP ja St. Michel.

Tänä vuonna Bret Boko on juossut vasta viisi kisaa, joista se on voittanut kolme. "Bret on ollut aliarvostettu hevonen. Nyt se alkaa olla siellä, missä sen kuuluu olla."

Moilanen on valmentaja Niemisen luottokuski, ja hän on ajanut suurimman osa seitsemänvuotiaan ruunan lähdöistä.

Valmentaja sen enempää kuin omistajatkaan eivät puutu ajamiseen. Moilanen tekee itse päätökset, millä taktiikalla radalla juostaan.

"Menee syteen tai saveen, niin aina jatketaan sitten eteenpäin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?