Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulut siirtyvät Move-aikaan

Move-mittauksilla haetaan lääkkeitä liiallisen istumisen aiheuttamiin haittoihin

Urheilu
 
Outi Pyhäranta HS
Pukinmäen koulun oppilaat Ida Eklund, Jasmin Lindvall, Inka Seppälä, Tommi Kosonen, Kaung Thein ja Eero Lauri ovat jo osallistuneet Move-mittauksiin. Hankalimpina he pitävät liikkuvuutta mittaavia liikkeitä.
Pukinmäen koulun oppilaat Ida Eklund, Jasmin Lindvall, Inka Seppälä, Tommi Kosonen, Kaung Thein ja Eero Lauri ovat jo osallistuneet Move-mittauksiin. Hankalimpina he pitävät liikkuvuutta mittaavia liikkeitä. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Elokuussa 2016 koululiikunta kokee suurimman muutoksensa vuosikymmeniin.

Koululiikunnasta tulee osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, kun koulujen terveydenhoitajat ja liikunnanopettajat alkavat tehdä yhteistyötä oppilaiden hyvinvoinnin edistämiseksi.

Muutoksen kivijalkana on koululaisten fyysistä toimintakykyä mittaavaa Move-järjestelmä, joka otetaan käyttöön kaikissa Suomen kouluissa syksyllä 2016.

Move mittaa lasten ja nuorten kykyä selviytyä ruumiillista ponnistelua edellyttävistä tehtävistä ja tilanteista.

Mittaukset tehdään kaikille peruskoulun viides- ja kahdeksasluokkalaisille, ja niiden tuottaman tiedon avulla pyritään ehkäisemään istuvan elämäntyylin aiheuttamia terveyshaittoja.

"Moven tarkoituksena on kannustaa jokaista oppilasta omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen", Opetusneuvos Matti Pietilä sanoo.

Kansanterveydellisten perusteiden lisäksi Movelle on jo olemassa myös kansantaloudelliset perusteet.

"Istuva elämäntapa runtelee lapsiamme kovalla kädellä", Pietilä toteaa.

"Nyt tärkeintä on yhdessä välittäminen", hän lisää.

Move-mittaukset tukevat laissa säädettyjä koululaisten terveystarkastuksia. Mittauksista ja tulosten käsittelystä huolehtivat yhteistyössä koulujen liikunnanopettajat ja terveydenhoitajat.

Artikkeliin liittyvät

Mittaukset on tarkoitus tehdä liikuntatunneilla tai erityisinä koulun Move-päivinä. Tulokset kerätään tietokantaan ja kerrotaan oppilaalle ja oppilaan huoltajille.

Moveen liittyy aina henkilökohtainen palaute. Palautteen sekä terveydenhoitajan ja koululääkärin kanssa mahdollisesti käytävien keskustelujen tarkoituksena on kannustaa koululaista ja hänen kotiväkeään huolehtimaan fyysisestä hyvinvoinnista niin, että lapsi jaksaa omassa arjessaan ja selviytyy koulutöistään. Liikunnan numeroon Move-mittaukset eivät vaikuta.

Moven tulo osuu yksiin hallitusohjelmaan merkityn ja Liikkuvan koulun merkitystä korostavan tunti liikuntaa päivässä -kirjauksen kanssa.

Moven mittausjärjestelmä kuitenkin kehitettiin jo vuosina 2010–2012 osana Liikkuva koulu -hanketta.

Helsinkiläisessä Pukinmäen liikuntapainotteisessa koulussa Movea on kokeiltu kolme vuotta. Mittauksista on vastannut erityisluokan ja liikunnan opettaja Kari Sulonen. Hän sanoo, että mittausten tekeminen on ollut "hektistä puuhaa".

Moveen kuuluu kuusi osiota: 20 metrin viivajuoksu eli piip-testi, vauhditon 5-loikka, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus, heiton ja kiinnioton yhdistelmä ja liikkuvuus.

Sulosen mukaan mittauksissa suurimmat erot syntyvät oppilaiden kestävyydessä.

"Viivajuoksussa kestävimmät ovat juosseet yli 12 minuuttia, se on kova tulos. Heikoimmat tulokset ovat jääneet alle kolmeen minuuttiin. Jo kilometrin yhtämittainen juoksu on monelle vaativa suoritus."

Suurimman vastuun Move-mittausten onnistumisesta kantavat koulujen liikunnanopettajat.

Liikunnanopettajien liiton puheenjohtaja Riitta Pääjärvi-Myllyaho pitää erittäin tärkeänä sitä, miten mittauksia perustellaan oppilaille ja heidän huoltajilleen. Myös tiedon mittaustuloksista täytyy kulkea opettajan ja terveydenhoitajan välillä, jotta opettaja osaa suhtautua oppilaaseen oikein ja ohjata häntä oikeissa asioissa.

"Parhaimmillaan koululainen oppii arvostamaan itseään liikkujana. Se taas motivoi liikkumaan myös myöhemmin elämässä", Pääjärvi-Myllyaho sanoo.

Vantaalaisen Uomarinteen koulun terveydenhoitaja Satu Forsström pitää hyvänä sitä, että mittaukset tekevät oppilaat tietoisiksi omasta tilanteestaan.

"Opettaja voi myös kysyä terveydenhoitajalta, mitä oppilaan kanssa voisi tehdä. Haastavimmissa tilanteissa parhaat tulokset saadaan aikaan opettajan, terveydenhoitajan ja kodin yhteistyöllä."

Opetusneuvos Matti Pietilä muistuttaa kaikkia koululaisten kanssa työskenteleviä ja eläviä emeritus arkkipiispan ja kovan jalkapallomiehen John Vikströmin viisaudesta: "Elämä on joukkuepeliä".

Vastuu lasten hyvinvoinnista koskettaa kaikkia.

"Jos kaikki sen ymmärtävät, niin silloin pieni virkamies hymyilee Hakaniemessä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!