Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Contador voittaa jälleen suurkilpailun: "Giro on jo paketissa"

Kiistelty espanjalainen käytännössä varmisti Italian ympäriajon ykköstilan. Giro päättyy tänään sunnuntaina.

Urheilu
 
Fabio Ferrari Reuters
Alberto Contador tuuletti melko maltillisesti Italian ympäriajon etapin maalissa, vaikka hän on käytännössä varmasti kokonaiskisan ykkönen.
Alberto Contador tuuletti melko maltillisesti Italian ympäriajon etapin maalissa, vaikka hän on käytännössä varmasti kokonaiskisan ykkönen. Kuva: Fabio Ferrari Reuters

Alberto Contador on käytännössä varmasti Italian ympäriajon eli Giron voittaja.

Espanjalaispyöräilijä joutui eilen lauantaina ahtaalle raskaalla vuoristoetapilla, mutta hänen kovimmat uhkaajansa eivät pystyneet repimään Contadoriin tarpeeksi eroa.

Giro päättyy tänään Milanoon, eikä Contadorin ykköstilaa voi tasamaaetapilla viedä oikeastaan muu kuin paha kaatuminen.

Espanjalainen johtaa kokonaiskilpailua kahden minuutin ja kahden sekunnin erolla Italian Fabio Aruun, joka sijoittunee toiseksi.

Lauantain 199 kilometrin etappi päättyi Sestriereen, ja siihen mahtui kovia nousuja sekä draamaa. Contador ei pysynyt kärjen vauhdissa, ja pari kilometriä ennen maalia Aru iski.

Aru oli lauantain valtias, ja kuudenneksi sijoittunut Contador hävisi italialaiselle lähes kaksi ja puoli minuuttia.

Contador on kuitenkin koko Giron kuningas, ja se herättää monissa ristiriitaisia tuntemuksia. Tinkoff-Saxo-tallin espanjalaistähti on ollut Girossa vakuuttava.

Hän on ollut vahva vuoristo-osuuksilla ja vakuuttava aika-ajossa. Edes kolarit ja sijoiltaan mennyt olkapää eivät ole estäneet hänen rynnistystään.

Uhkaajista Richie Porten tuskainen urakka päättyi keskeytykseen. Hyvästä yrityksestä huolimatta Astanan Arusta ja kolmantena olevasta Mikel Landasta ei ollut Contadorin kaatajiksi.

Espanjalainen oli lauantaina itsevarmalla tuulella.

"En ajatellut missään vaiheessa etappia, että olisin vaarassa menettää johtajan paitani. Olin rauhallinen", Contador sanoi Reutersille.

Contadorin uran saavutukset ovat erittäin kovia. Hän on voittanut Ranskan ympäriajon kahdesti, Espanjan ympäriajon kolmesti ja Italian ympäriajon hyvin todennäköisesti sunnuntain jälkeen kahdesti.

Kun ynnäillään kolmen suurimman etappikilpailun ykköstiloja, Contador nousee kaikkien aikojen listalla korkealle seitsemällä voitollaan.

Espanjalaisista vain legendaarisella Miguel Indurainilla on seitsemän voittoa, joista tosin viisi tuli kaikkein arvostetuimmassa kilpailussa, Ranskan ympäriajossa.

Kaikki eivät rakasta Contadoria. Kriitikot eivät ole unohtaneet espanjalaisen dopingkäryä, vaikka hän on rangaistuksensa kärsinyt. Contador voitti ensimmäisen Ranskan ympäriajonsa 2007. Vuotta myöhemmin hän juhli sekä Italiassa että Espanjassa.

Vain joitakin vuosia aiemmin hän oli taistellut elämästään, sillä Contadorilla todettiin vakava aivoverisuonisairaus.

Vaikka Italian ympäriajon voitto on sinettiä vaille varma, Contadorin nälkä ei ole tyydytetty. Hän metsästää myös Ranskan ympäriajon ykköstilaa.

Kyseessä olisi erittäin harvinainen tupla. Edellisen kerran Girossa ja Tourissa on juhlinut saman kalenterivuoden aikana Marco Pantani 1998.

"Tämä Giro on paketissa. Mietin jo seuraavaa tavoitettani", Contador kuittasi lauantaina.

Jussi Veikkanen oli lauantaina sijalla 148 jääden kärjestä 43.34. Hän on kokonaistilanteessa sijalla 145 ja kärkeä perässä 5.46.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?