Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fifan ja Uefan sota on vasta alussa

Sponsorit ovat huolestuneet Fifasta. Kaikki odottavat nyt Uefan siirtoa.

Urheilu
 
christophe simon afp
Fifan suurimmat sponsorit ovat huolestuneet järjestöä piinaavasta korruptioskandaalista. Espanjan Andres Iniesta juhli voittomaalia MM-kisojen loppuottelussa 2010.
Fifan suurimmat sponsorit ovat huolestuneet järjestöä piinaavasta korruptioskandaalista. Espanjan Andres Iniesta juhli voittomaalia MM-kisojen loppuottelussa 2010. Kuva: christophe simon afp

Jalkapallomaailman jättiläiset, kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Euroopan jalkapalloliitto Uefa, paiskovat nyt toisiaan uhkauksilla.

Fifan puheenjohtajan Sepp Blatterin, 79, perjantainen valinta viidennelle kaudelle oli valtava pettymys puheenjohtajan eurooppalaisille kriitikoille ja oppositiolle, mutta Blatter sai valinnasta uutta voimaa. Uefa suunnittelee nyt seuraavia manöövereitään sodankäynnissä, jonka tarkoitus on kaataa Blatter valtaistuimeltaan.

Samaan aikaan Fifan suurimpiin sponsoreihin lukeutuvat Visa, Coca-Cola, McDonalds, Hyundai, Budweiser ja Adidas ovat kaikki kertoneet huolestumisestaan ja seuraavansa Fifan tilannetta. Vaalin jälkeen Coca-Cola kehotti Fifaa ryhtymään toimiin luottamuksen palauttamiseksi. Sponsoreiden arvioidaan antavan aikaa Fifalle, mutta Uefa voi lyhentää armonaikaa.

Fifan ja Uefan sodankäynti on nyt vasta alussa, jos on uskominen monia eurooppalaisen jalkapallon raskassarjalaisia. Englannin jalkapalloliiton puheenjohtajan Greg Dyken mukaan Blatterin vastustus ei suinkaan päättynyt hänen voittoonsa puheenjohtajavaalissa.

"Tämä ei ole todellakaan ohi. Siteeratakseni Yhdysvaltain oikeuskansleria [ Loretta Lynch ]: Tämä on prosessin alku, ei loppu", Greg Dyke sanoi.

Englannin jalkapalloliiton entisen puheenjohtajan David Bernsteinin mukaan Euroopan on aika edesauttaa korruptioskandaalin ja syytteiden tahraaman Fifan uudistusta.

"Uefan velvollisuus on ryhtyä sanoista tekoihin ja harkittava MM-turnauksesta vetäytymistä. Se päätös loisi painetta haluamallemme muutokselle", Bernstein kirjoitti The Telegraph -verkkolehdessä.

Bernsteinin mukaan Fifan uskottavuus uudistusten tekemiseen on kehno. Bernsteinin mukaan kattojärjestö tarvitsee todellisen uudistuksen, ja siinä johtajan symboliarvo on valtava.

"Jos boikotilla tai vain boikottiuhkauksella voimme saada uuden puheenjohtajan, olisi se loistava alku. Odottaisin Uefan tukevan ketä vain", Bernstein sanoi.

Uefa ei ole kuitenkaan yhtenäinen. Ranska äänesti Blatteria, Espanja tuki häntä myös ja vuoden 2018 MM-turnauksen isäntämaa Venäjä on presidentti Vladimir Putinin johdolla asettunut Blatterin taakse.

Uefan yhtenä valttikorttina on, että se pystyy halutessaan estämään Fifassa merkittävät päätökset. 53 äänellä voi käyttää veto-oikeutta tärkeissä päätöksissä. Se on sama määrä kuin Uefan jäsenmäärä.

Uefa ei ole täysin yhtenäisenä kaatamassa Blatteria, mutta oppositioon kuuluu myös muita maita.

Michel Platini sanoi ennen perjantain kongressia, että kaikkia vaihtoehtoja on harkittava, mikäli Blatter tulee valituksi. Uefa voi boikotoida MM-turnausta tai jättää Fifan.

Blatter esitti, että Fifan ja Uefan pitäisi työskennellä yhdessä – etenkin MM-turnauksen takia.

"Uefa tarvitsee Fifaa, ja Fifa tarvitsee Uefaa", Blatter sanoi.

Euroopan osallistuminen MM-turnaukseen on kuitenkin ehdottoman tärkeätä turnauksen arvolle ja rahakkaiden sponsorisopimusten saamiselle sekä niiden pitämiselle. Mitä olisi MM-turnaus ilman Saksaa, Italiaa, Hollantia ja Englantia sekä enemmistöä Euroopan maista?

Vuoden 2018 MM-turnauksesta voisi tulla tynkäkisat, johon osallistuisivat isäntämaa Venäjän lisäksi Afrikan maat, Aasian maat ja Etelä-Amerikan maita. Yhdysvaltojen johtamana Concacaf-liiton maista osa saattaisi osallistua Uefan aloittamaan MM-boikottiin.

Mikäli Uefa todella haluaa muutoksen Fifaan, on sen toimittava nyt, kun sen enemmistö on yhtenäisenä. Avainkysymys on, onko Platinilla ja Euroopalla rohkeutta ryhtyä sanoista tekoihin?

Se paljastuu todennäköisesti jo ensi viikolla, kun Uefa kokoontuu Mestarien liigan finaalin aikaan. Platini sanoi ennen puheenjohtajavaalia, että Blatterin voittaessa Uefa keskustelee Berliinissä suhteestaan Fifaan.

Valintansa jälkeen Blatter syytti vastustajiaan vihakampanjasta, jonka tarkoitus oli suistaa hänet vallasta. Blatterin mukaan vallankaappaushankkeen takana olivat brittimedia ja yhdysvaltalainen oppositio, jotka kävivät hyökkäykseen epäonnistuneiden MM-kisakampanjoiden takia.

Blatter sydämistyi erityisesti Uefan puheenjohtajan Michel Platinin esittämästä erovaatimuksesta. Sitä Fifan johtaja ei unohda.

"Annan kaikille anteeksi, mutta en unohda", Blatter sanoi.

 

Lähteet: Reuters, Daily Express, USA Today, Guardian, The Telegraph, Independent.

Ari Virtanen HS
ari.virtanen@hs.fi

Sepp Blatter.
Sepp Blatter.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!