Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elitloppet on kuranaamojen rapainen juhlahetki

Yhteen maailman isoimmista ravikisoista tullaan nauttimaan hevosista, vedonlyönnistä ja ainutlaatuisesta tunnelmasta säällä kuin säällä

Urheilu
 
Clément Morin
Rapainen Ari Moilanen ohjasti Thula Sanan kuudenneksi yli 3-vuotiaiden tammojen maililla. Lähdön voitti ruotsalainen Twigs Voici, jota ajoi toinen suomalaiskuski, Pekka Korpi.
Rapainen Ari Moilanen ohjasti Thula Sanan kuudenneksi yli 3-vuotiaiden tammojen maililla. Lähdön voitti ruotsalainen Twigs Voici, jota ajoi toinen suomalaiskuski, Pekka Korpi. Kuva: Clément Morin

Tukholma. Rapaa ja kaatosadetta, mutta myös hymyileviä kuranaamoja, onnenkyyneleitä ja voittomaljoja.

Näitä kaikkia mahtui yhden maailman suurimman ravikisan, Tukholman Elitloppetin kaksijakoiseen avauspäivään.

"Ei tällaista tunnelmaa ole missään muussa ravikisassa – olkoonkin, että sataa", sanoi Ruotsissa asuva suomalaiskuski Timo Nurmos pyyhkiessään roiskeita ajovisiiristään.

Nurmoksen valmentamassa ja ylläpitämässä ravitallissa on 120 hevosta, joista kolmisenkymmentä juoksee kilpaa keskiviikkona alkaneella Elitloppet-viikolla.

Lena Heffler ja Eva Schmitz olivat ensi kertaa Elitloppetissa. Sateinen ja kylmä sää yllätti ensikertalaiset.
Lena Heffler ja Eva Schmitz olivat ensi kertaa Elitloppetissa. Sateinen ja kylmä sää yllätti ensikertalaiset.
Elitloppetissa lyödään vetoa miljoonien kruunujen arvosta.
Elitloppetissa lyödään vetoa miljoonien kruunujen arvosta.

Lauantaina hän oli joutua itsekin ajohommiin, kun Ari Moilanen ei ehtinyt lentokoneen myöhästymisen takia ajoissa paikalle.

Lopulta kuskiksi löytyi ruotsalainen Per Lennartsson, joka toi Wannabe Kempin neljänneksi. Nurmos itse tyytyi tällä kertaa ajamaan hevosta vain lämmittelyssä, mutta kura lensi siinäkin.

Nurmos on Elitloppetin vakiovieras. Tänä vuonna hän on mukana jo 30. kerran. "Katsoja tulee tänne viihtymään, vaikkei edes olisi ravi-ihminen", sanoi Nurmos, jonka mukaan raviurheilu on Ruotsissa eri laji kuin Suomessa.

"Tämä on hevosmaa. Ravit ovat Ruotsissa kansanurheilua ja -juhlaa."

Markku Nieminen valmentaa Bret Bokoa.
Markku Nieminen valmentaa Bret Bokoa.
Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa.
Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa.
Timo Nurmos hakeutui välillä suojaan sateelta.
Timo Nurmos hakeutui välillä suojaan sateelta.

Järjestäjät odottivat lauantaille 25 000 katsojaa, mutta karsea sää karkotti väkeä katsomoista. Silti tunnelma oli kuin Ruotsi–Suomi-maaottelussa.

"Pakko oli lähteä katsomaan. Euroopan parhaat hevoset ovat paikalla", sanoi helsinkiläinen Timo Suvanne, joka oli maksanut koko viikonlopun matkastaan 365 euroa. "Siihen kuuluu sitten kaikki."

Mites vedonlyönti on sujunut? "Vähän pelataan, mutta enemmän nautimme tunnelmasta."

Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa oli Elitloppetin katsomossa kuin kotonaan. Hänelläkin oli menossa jo 35. kisavuosi.

Mikä tekee Elitloppetista niin ylivertaisen muihin ravitapahtumiin verrattuna?

"Täällä yhdistyvät hienolla tavalla perinteet, modernisointi, hevoset, pelit ja urheilu. Olen sanonut, että kun kuolen tuhkani pitää levittää radalle. Ruotsalaiset byrokraatit eivät kuulemma hyväksy sitä", velmuili Vuoksenmaa, joka kertoi tehneensä vuonna 1993 Elitloppetissa elämänsä parhaan tilin.

"Vuoden palkka. Muuten en ajattele pelejäni tuollaisella käsitteellä", sanoi Vuoksenmaa. "Elitloppetissa upea eläin ja järkipelaaminen lyövät kättä. Täällä toteutuu draaman kaari."

Kaksi poimintaa

Pekka Korpi voitti Tammaeliitin

Harper Hanover -kisa

Suomalaisille tuli mukavasti menestystä Elitloppetin avauspäivänä. Pekka Korpi ja Ari Moilanen ottivat sijat 2. ja 3. lauantain päälähdössä Harper Hanoverissa. Korpi kuittasi Melby Vikingillä 250 000 kruunua ja Moilanen Tomorrowlandilla 100 000 kruunua, eli noin 10 000 euroa. Pääpalkinnon, 500 000 kruunua otti tanskalainen Indigious. Harper Hanoverissa hevoset juoksevat 3 140 metriä. Päivän toisen voittonsa Korpi ajoi Twigs Voicilla yli 3-vuotiaiden Tammaeliitissä, jossa pääpalkintona oli 200 000 kruunua. "Helppo ajaa, kun hevonen on huippukunnossa", sanoi Korpi. Moilanen oli Thula Sanalla kuudes.

"Pikku-Loppetin"
voitto Italiaan

Lauantain toisen päälähdön, Sweden Cupin voitto meni Italiaan. Ringostarr Treb repi irtonaisesti voiton sekä karsintalähdössä että finaalissa. Voittajaa uhkasi hetken diskaus.

Myös radalla nähtiin draamaa, kun oppilassarjan viidentoista hevosen lähtö keskeytettiin.

Radalla syntyi vaaratilanne, kun kaksi valjakkoa ajoi keskenään hakaukseen. Molemmat kuskit putosivat kärryiltä radalle, ja heistä toinen, Helena Johansson, jäi vielä takaa tulleen hevosen alle.

Johansson loukkasi jalkaansa. Kolarin toinen osapuoli, Dante Kolgjini, talutettiin radalta.

"Olipas vaarallinen tilanne. Tuossa olisi voinut käydä todella pahasti", sanoi kisapaikalle päässyt Ari Moilanen varikkoalueella, kun pahasti kolhiintunut ajokärry tuotiin pois radalta.

Sunnuntain pääpäiväksi Solvallaan on sentään luvassa taas aurinkoa. "Parempi niin", sanoi sateenvarjonsa alle kyyhötellyt Eva Schmitz.

Jorma Kontion tapaiselle, lähes 10 000 voiton ravimiehelle oli sama satoi vai paistoi. "Radalle sitä on kuitenkin mentävä. Onhan se mukavampi ajaa kuivalla kelillä", nauroi 61-vuotias Kontio, jolla on urallaan uskomattomat 9 553 voittoa.

Ahkerana kilpailijana tunnettu Kontio tavoittanee maagisen rajapyykin muutamassa viikossa. Siihen ei ole pystynyt vielä kukaan toinen suomalainen.

Valmentaja Timo Nurmos lämmittää Coldtownia.
Valmentaja Timo Nurmos lämmittää Coldtownia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?