Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakimiehestä tuli jääkiekkovalmentaja

Kaikilla tasoilla voittanut Jon Cooper johdattaa Tampan NHL-finaaleihin

Urheilu
 
Bruce Bennett AFP
Jon Cooper sanoo tekevänsä valmentajan työtä, koska rakastaa sitä.
Jon Cooper sanoo tekevänsä valmentajan työtä, koska rakastaa sitä. Kuva: Bruce Bennett AFP

Tampa Bay Lightningin päävalmentaja Jon Cooper, 47, ei koskaan tähdännyt NHL-valmentajaksi. Silti hän luopui työstään asianajajana ryhtyäkseen jääkiekkovalmentajaksi.

Oikeastaan lakimaailma antoi Cooperin valmentajauralle alkusysäyksen. Vuonna 1999 Michiganin osavaltion käräjäoikeuden tuomari Thomas E. Brennan Jr. pyysi Cooperia valmentamaan poikansa koulun kiekkojoukkuetta. Cooper toimi tuolloin julkisen sektorin puolustusasianajajana ja pelasi Brennanin kanssa jääkiekkoa lakimiesten harrastejoukkueessa.

Fakta

Stanley cup -finaalien otteluohjelma

 To 4.6. klo 3.00 Tampa Bay–Chicago

 Su 7.6. klo 2.15 Tampa Bay–Chicago

 Ti 9.6. klo 3.00 Chicago–Tampa Bay

 To 11.6. klo 3.00 Tampa Bay–Chicaco

Tarvittaessa

 Su 14.6. klo 3.00 Tampa Bay–Chicago

 Ti 16.6. klo 3.00 Chicago–Tampa Bay

 To 18.6. klo 3.00 Tampa Bay–Chicago

Vastavalmistunut ja kunnianhimoinen lakimies otti valmennuspestin vastaan.

"Hänestä olisi tullut pirun kova asianajaja. Hän pystyi myymään vaikka pinkin elefantin", Brennan muisteli Tampa Bay Timesille. "Niillä taidoilla hän olisi voittanut monta kiistaa."

Sen sijaan Cooper voitti monta ottelua. Heti ensimmäinen vuosi valmentajana toi koulujen aluemestaruuden. Seuraavaksi Cooper voitti Metro Jetsissä Junior B -tason kansallisen mestaruuden ja jatkoi valmentamaan Honeybaked U18 -joukkuetta.

"Kun aloitin valmentamisen, tein 70–80 tuntia viikossa lakimiehen töitä ja 10–20 tuntia jääkiekkoa. Kun otin työn juniorijoukkueessa, lakkasin katsomasta kelloa", Cooper kertoi The Outsiderille.

Vuonna 2003 hän lopetti asianajajan työt.

"Tunsin hermostuneisuutta, kun luovuin valmentamisen takia ammatista, jota varten olin tehnyt rajusti töitä. En koskaan kuitenkaan epäillyt, ettenkö pystyisi siihen". Cooper sanoi NHL:n verkkosivuilla.

Cooper onnistui – hänestä tuli menestyneempi valmentaja kuin ehkä itsekään uskoi. Ensin Cooper voitti kaksi junioriliiga NAHL:n mestaruutta, seuraavaksi hän nosti Yhdysvaltojen juniorikiekon pääsarjan USHL:n voittopokaalia.

Pian Cooper oli tilanteessa, jossa Tampa Bayn GM Steve Yzerman ja hänen apulaisensa Julien BriseBois tarjosivat Cooperille töitä organisaation farmijoukkueen Norfolk Admiralsin päävalmentajana.

"Hänellä on se x-faktori, joten hän olisi menestynyt millä tahansa alalla. Meidän onneksemme hän valitsi jääkiekon", BriseBois sanoi.

AHL:ssä Cooper teki erinomaista työtä organisaation nuorien pelaajien kanssa ja voitti siinä sivussa jälleen kerran mestaruuden. Palkinnoksi hän sai Tampan päävalmentajan paikan maaliskuussa 2013.

Miksi Cooper sitten valitsi valmentamisen? Ammatin, jossa mainetta ja mammonaa saavat vain harvat ja valitut.

"Pidin asianajajan työstä, mutten rakastanut sitä. Nyt rakastan sitä, mitä teen."

Pienestä pitäen Cooper on unelmoinut, että hänen nimensä kaiverrettaisiin NHL:n voittopokaaliin Stanley Cupiin. Pelaajana Cooper ei päässyt tavoittelemaan unelmaansa. Hän oli lahjakkaampi lacrossessa kuin jääkiekossa.

Valmentajana unelman toteutuminen on erittäin lähellä. Cooperin luotsaama Tampa Bay aloittaa NHL:n loppuottelusarjan Chicago Blackhawksia vastaan Suomen aikaa torstain vastaisena yönä.

Tähän asti Cooper on ammattilaisurallaan voittanut mestaruuden kaikissa sarjoissa, joissa hän on valmentanut. Seuraavaksi nähdään, jatkuuko mestaruusputki NHL:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?