Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seiväskuningattarella vihdoin kirittäjiä

Väheksytty laji on saanut viimein arvostusta Suomessa

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Minna Nikkanen (edessä), Wilma Murto ja Elina Lampela avaavat kisakautensa tänään.
Minna Nikkanen (edessä), Wilma Murto ja Elina Lampela avaavat kisakautensa tänään. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Naisten seiväshyppyä Suomessa viime vuodet hallinnut Minna Nikkanen on joutunut kärsimään ylivoimaisuudestaan. Sen jälkeen, kun Vanessa Vandy lopetti uransa vuonna 2011, Nikkasella ei ole ollut Suomessa kunnollisia kirittäjiä.

Yleensä muut ovat jo pudonneet, kun Nikkanen, 27, aloittaa kilpailunsa.

"Kotimaan kisoissa on ollut henkisesti paljon raskaampaa kuin ulkomailla, koska se ei ole ollut normaali kisatilanne", Nikkanen sanoo.

Nikkanen on vuosien saatossa parantanut Suomen ennätystä lähes puolella metrillä. Nyt ennätys on hallissa 460 ja ulkona 452. Mikäli kunnollisia haastajia olisi ollut, tulos voisi olla vielä parempi.

"Seiväshyppy on vähän adrenaliinilaji. On vaikea saada kunnon suoritusta, jos ei ole kunnon kisaa", Nikkasen valmentaja Jarno Koivunen sanoo.

Tänä kesänä tilanne on toinen, kun Nikkasta kymmenen vuotta nuoremmat Wilma Murto (ennätys hallissa 440) ja Elina Lampela (ennätys hallissa 432) haastavat seiväskuningattaren tosissaan. Kolmikko avaa kesäkautensa tänään keskiviikkona Lappeenrannassa.

Naisten seiväshyppy on melko tuore laji. MM-mitaleista lajissa kisattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999, ja olympialaisiin naisten seiväshyppy tuli Sydneyssä vuonna 2000.

Lajipiireissä naisten seiväshyppyyn on välillä suhtauduttu väheksyen miehiin verrattuna.

"Eihän meitä välillä huolittu kisoihin Suomessa. Kansainvälisesti arvostusta on ollut pitkään", Nikkanen kertoo.

Koivusen mukaan Nikkasen menestys on kasvattanut lajin arvostusta. Nikkanen ei kuitenkaan ota ansiota itselleen.

"Jos kentillä tulee vastaan nuoria, niin totta kai keskustelen heidän kanssaan ja tiedän, että se voi olla heille arvokasta."

Nyt naisten seiväshyppy on nosteessa. Harrastajamäärät ovat kasvaneet, mutta lisäksi lahjakkuudet, kuten Murto ja Lampela, ovat saaneet hyvää valmennusta.

Murto ja Nikkanen ovat saaneet lajioppinsa Koivusen järjestämässä seiväskoulussa Turussa. Koivunen on molempien henkilökohtainen valmentaja.

"Olemme yrittäneet saada seiväskoulutoimintaa jalkautumaan muuallekin. Ne ensimmäiset opit ovat erittäin tärkeitä", Koivunen sanoo.

On ilmiselvää, että seiväshypyssä tarvitaan osaavaa valmennusta. Harva lapsi päättää tarttua yleisurheilukentällä ensimmäiseksi seipääseen ilman kunnon ohjausta.

Herkässä lajissa on vaarana, että tekniikka ajautuu sivuraiteille harrastusta aloittaessa. Lapsena tehtyjä virheitä on hankala korjata myöhemmällä iällä.

"Kuoppaan viennin ja muut perusjutut valmentaja opetti hyvin. Nykyvalmentajan kanssa olemme keskittyneet muuhunkin", Lampela valottaa.

Yleisurheilua monipuolisesti harrastanut Lampela, 17, aloitti seiväshypyn reilut viisi vuotta sitten. Nykyisin Lampelaa valmentaa Ossi Helander.

Pelkkä lahjakkuus riittää vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämän vuoksi seiväsnaiset valmentajineen toivovat, että lajin harrastusmahdollisuudet levittäytyisivät entistä enemmän ympäri Suomea.

"Teknisissä lajeissa valmennus on todella tärkeää. Se vaikuttaa yhtä paljon kuin itse urheilija", Koivunen sanoo.

Ensi viikolla 17 vuotta täyttävä Murto on tästä hyvä esimerkki. Hän puhuu ikäisekseen harjoittelustaan erittäin asiantuntevasti ja perehtyneesti. 181-senttinen Murto voi pituutensa ansiosta hypätä pidemmillä seipäillä, mutta toisaalta sentit tulevat täyteen käyttöön vasta, kun Murrolla on tarpeeksi voimaa.

"Hypyn vieminen loppuun on vaikeampaa, kun on pitkä. Menee ehkä viisi vuotta, että olen tarpeeksi vahva pitämään hypyn lopun kasassa", Murto kertoo.

Vaikka naisten seiväskolmikko käynee jo tänä kesänä jännittäviä kilpailuja toisiaan vastaan, Nikkasen tavoitteet ovat Pekingin MM-kisoissa ja Murto sekä Lampela tähtäävät nuorten EM-kisoihin.

Nikkanen aikoo rikkoa ulkona halliennätyksensä 460. Murto ja Lampela haaveilevat MM-rajan 450 rikkomisesta.

"Olisi hirveän hyvä päästä heti kauden alkuun hyviin tuloksiin kiinni", Murto tiivistää koko kolmikon ajatukset.

 

Marskin kisat Lappeenrannassa tänään klo 18 alkaen. Yle TV2 näyttää kisat klo 18.45 alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!