Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen Stadi Cupissa pelattiin "perunapelloilla"

Kuusivuotias Sofia Puistovirta seuraa äitinsä jalanjälkiä tyttöjalkapallon suurturnauksessa

Urheilu
 
Aapo Huhta HS
Helsinkiläinen Sofia Puistovirta, 6, on odottanut pitkään jalkapallon tyttöjen Stadi Cupia. Hän lämmitteli tiistaina Töölön pallokentällä ennen ottelua.
Helsinkiläinen Sofia Puistovirta, 6, on odottanut pitkään jalkapallon tyttöjen Stadi Cupia. Hän lämmitteli tiistaina Töölön pallokentällä ennen ottelua. Kuva: Aapo Huhta HS

Täpinää, jännittyneitä ilmeitä. Joukko innokkaita 6–7-vuotiaita tyttöjä on kokoontunut helsinkiläisen Petra Rekolan ympärille Helsingin Töölön pallokentällä. Kohta pelataan.

"Onko halukasta mokkea?", Rekola kysyy. Maisa Rajavuori nostaa käden pystyyn niin innokkaasti, että letit heilahtavat. "Hyvä super-Maisa", HJK Töölön 2008–2009 syntyneiden joukkuetoverit kannustavat. Kaikesta näkee, että Stadi Cupia on odotettu.

Tyttöjen jalkapallon suurturnaus avasi kesän tiistaina jo 30. kerran. Perinteikäs tapahtuma liikuttaa tyttöjä sukupolvesta toiseen. Helsinkiläinen Emilia Puistovirta osallistui ensimmäiseen Stadi Cupiinsa f-juniori-ikäisenä vuonna 1989. Nyt on 6-vuotiaan Sofia -tyttären vuoro.

"Pelasimme aina Käpylässä, ja silloin kentät olivat aikamoisia perunapeltoja. Fiilis ei ole muuttunut. Tämä on yhä samanlaista soheltamista ja pelaamisen riemua", Emilia Puistovirta kertoo.

Kentällä HJK Töölön vastustaja, espoolaisen Kasiysin joukkue Tähdet valkoinen tekee maalin. Tauolla tilanne on 3–0.

"Vastustaja on vähän kova", Sofia Puistovirta tuumaa.

Stadi Cup sulkee sisäänsä monenlaisia tarinoita. Toiminnanjohtaja Jukka Karrikka muistaa, kuinka muutama vuosi sitten iso alumiiniteltta lensi rajumyrskyssä keskelle Käpylän urheilupuiston kenttää. "Pelit oli onneksi keskeytetty kovan tuulen takia eikä kukaan loukkaantunut." Vuonna 2006 varastopalossa tuhoutuivat kaikki Stadi Cupin yhdistyksen valokuvat ja asiakirjat.

Karrikan mukaan HJK ja FC Kontu perustivat Stadi Cupin tyttöfutaajien aseman parantamiseksi.

"Tyttöjalkapallon tunnettavuus ja hyväksyntä ovat nousseet turnauksen ansiosta. Moni nykyisistä naisten maajoukkueen pelaajista on aikoinaan pelannut Stadi Cupissa", Karrikka kertoo.

Kari Karlsson (vas) oli Stadi Cupissa lapsenlapsensa Siiri Karlssonin kanssa. Tauolla myös Venla Leivonen (edessä) ja Hertta Majuri.
Kari Karlsson (vas) oli Stadi Cupissa lapsenlapsensa Siiri Karlssonin kanssa. Tauolla myös Venla Leivonen (edessä) ja Hertta Majuri.

Yksi maajoukkuepelaaja löytyy HJK Töölön 2008–2009 syntyneiden peräsimestä. HJK:n maajoukkuehyökkääjä Essi Sainio pelasi kuitenkin tiistai-iltana Suomen cupin finaalissa FC Honkaa vastaan eikä ehtinyt päivällä paimentamaan suojattejaan. Rekola tuuraa häntä. Se ei laimenna peli-iloa.

"Milloin pääsee kentälle?" Emma Långström tivaa.

Stadi Cupin toiminnanjohtajaksi heinäkuun alussa ryhtyvä Santtu Luoto toivoo, että turnaus houkuttelisi tulevaisuudessa nykyistä enemmän joukkueita muualta Suomesta, ehkä jopa Ruotsista. Nyt noin 90 prosenttia osallistujista saapuu Etelä-Suomesta.

"Tyttöjen jalkapalloperhe kerääntyy täällä yhteen tuottamaan muistoja", Luoto sanoo.

Emilia Puistovirran mieleen ovat 25 vuoden takaa jääneet helteiset pelisäät.

"Panimme pesusienen veteen ja kastelimme päämme. Ajattelin siirtää tämän perinteen tytöillemme".

Tuomari vislaa pilliin. Ottelu on päättynyt vastustajan 6–0-voittoon.

"Musta lippu nostetaan, tämä vielä kostetaan!", HJK Töölö hihkaisee. Keskiviikkona pelataan taas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!