Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risto Nieminen: Fifan vaali jakoi jalkapallomaailman kahtia

Olympiakomitean puheenjohtajan mielestä Fifa tarvitsee nyt sillanrakentajaa

Urheilu
 

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen toivoo, että Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa valitsee Sepp Blatterin seuraajaksi kaikkia maanosia yhdistävän sillanrakentajan.

Niemisen mukaan Fifa tarvitsee nyt erittäin taitavaa puheenjohtajaa, sillä viime perjantaina pidetty vaali ajoi jalkapallomaailman jyrkästi kahtia Euroopan ja muun maailman välillä.

"Jalkapallon isoin tarve tällä hetkellä on rakentaa yhtenäisyyttä. Fifan vaali jakoi jalkapallomaailman hurjalla tavalla kahtia", Nieminen sanoo.

Blatter kukisti vaalissa haastajansa Fifan varapuheenjohtajan, Jordanian prinssin Ali bin al-Huseinin äänin 133–73. Prinssi Ali sai äänensä pääosin Euroopan jalkapalloliiton Uefan jäseniltä. Uefa vastusti jyrkästi Blatterin valintaa viidennelle kaudelle.

Fifan korruptiokierteen syvennyttyä entisestään Blatter ilmoitti yllättäen tiistaina luopuvansa puheenjohtajan tehtävästä. Nieminen uskoo, että Blatterin kannattajat eivät katso vain hyvällä tahtonsa läpi saaneita Euroopan maita.

Euroopalle ei ole eduksi, että maanosan suurseurat ostavat Afrikan ja Etelä-Amerikan tyhjäksi huippupelaajista ja kuittaavat tappiot miljardööriomistajien rahoilla, joiden alkuperästä ei ole välttämättä aina selvyyttä.

"Voi olla, että muiden on vaikea hyväksyä Euroopan toimintaa moraalisena komentajana siinä, miten kansainvälisessä organisaatiossa toimitaan", Nieminen pohtii.

"Tämä kuilu pitää pystyä rakentamaan umpeen tavalla tai toisella. Pitää löytää puheenjohtaja, joka rakentaa Fifaan yhtenäisyyden. "

Niemisen mukaan Fifalla on perustelut kyseenalaistaa Venäjän vuoden 2018 ja Qatarin vuoden 2022 MM-kisojen isännyydet, jos niiden hakuprosessiin liittyy lahjontaa. Perustelujen pitää olla kuitenkin hyvät, etenkin kun rakennushankkeet ovat molemmissa maissa jo pitkällä.

"Silloin organisaatiolla [Fifalla] pitää olla kaikki kyky vastata [kisojen siirtämisestä] tuleviin seurauksiin."

Intohimoisena ja pitkän linjan urheiluvaikuttajana Nieminen tuntee kansainvälistä urheilua laajasti. Niemisen arvion mukaan Fifa ei ole suinkaan ainoa liitto, jossa urheilun edut ja henkilökohtaiset edut ovat menneet sekaisin.

Kiusaus suhmurointiin on suuri, kun rahaa on paljon, mutta hallinnon läpinäkyvyys olematonta.

"Tietyissä lajeissa rahan määrä on 15 vuodessa monikymmenkertaistunut, mutta hallintomalli, metodit, menetelmät järjestelmät ovat periaatteessa 60-luvun tasolla", hän toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!