Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alajan venkoilu tahraa Palloliittoa

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Fifan korruptioskandaalin aikana Suomen Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan toiminta on ollut hyvin erikoista.

Viime viikolla Alaja kertoi olleensa yllättynyt lahjontaepäilyistä ja kertoi päättävänsä vasta viime tingassa Palloliiton äänestyskäyttäytymisestä puheenjohtajavaalissa. Blatterin valinnan jälkeen Alaja kommentoi, että 73 ääntä prinssi Alille olivat vakava huomautus Fifalle siitä, että kaikki haluavat Fifan asiat kuntoon ja jotain tapahtuvan nopeasti.

Alaja oli Fifan kongressin jälkeen päiviä tavoittamattomissa. Kun Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter ilmoitti erostaan, oli Alaja jälleen yllättynyt. Hän sanoi Ylelle Blatterin päätöksen olleen suuri helpotus jalkapalloilevalle maailmalle ja varmasti myös Blatterille.

Oikeastaan missään vaiheessa viikon aikana Alaja ei perustellut, miksi Palloliitto äänestäisi Blatteria vastaan, mitä mieltä hän oli Fifan korruptioskandaalista tai tehnyt pesäeroa Fifaan.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, miten Ruotsin jalkapalloliiton puheenjohtaja Karl-Erik Nilsson tuomitsi Fifan johdon korruptioskandaalin paljastuttua.

"Organisaatiomme tekee oman maalin toisensa perään. Mielestäni Blatterin pitäisi tehdä johtopäätökset", Nilsson sanoi heti kärkeen Aftonbladetin haastattelussa.

"Voin sanoa varmasti, että emme äänestä Blatteria", Nilsson sanoi.

Alajan vaikeneminen vaikutti ylimieliseltä virhearviolta. Syntyi mielikuva, että hän vältteli mediaa eikä halunnut tuomita Fifan korruptioskandaalia. Negatiivisten mielikuvien syntyä olisi voinut estää tehokkaalla kriisiviestinnällä.

Alaja on saanut osansa Fifan tehtävistä. Vuosina 2003–2004 hän oli Fifan viisihenkisessä tarkastusryhmässä kiertämässä Afrikan MM-turnausta hakevia maita. Vuonna 2008 hänet kutsuttiin Etelä-Afrikan MM-turnauksen turnausjohtajaksi. Tausta saattaa selittää, miksi hän on ennemmin kehunut kuin nuijinut Blatteria.

Nyt käynnissä on historian suurin Fifaa ravisteleva skandaali. Tässä tilanteessa yleisöllä on oikeus tietää, mitä Alaja ajattelee Fifasta ja tuomitseeko hän epäillyt rikokset Blatterin valtakaudella. Korruptiosta pitäisi irtisanoutua selväsanaisesti.

Ari Virtanen
ari.virtanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!