Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hymypojat kohtaavat ruostekaupungin kuninkaan

Molempia NBA:n loppuottelujoukkueita valmentaa ensikertalainen

Urheilu
 
Ezra Shaw AFP
Stephen Curry ja päävalmentaja Steve Kerr iloitsivat finaalipaikasta.
Stephen Curry ja päävalmentaja Steve Kerr iloitsivat finaalipaikasta. Kuva: Ezra Shaw AFP

Koripalloliiga NBA:n finaaleissa kohtaa tänä vuonna kaksi Amerikkaa. Golden State Warriors tulee Piilaakson kupeesta aurinkoiselta länsirannikolta. Joukkue on tunnettu iloisesta pelistään ja hymyilevistä tähtipelaajistaan.

Cleveland Cavaliers on vanhan teräskaupungin ylpeys, joka hakee ensimmäistä mestaruuttaan nyt tai ei koskaan -hengessä. Kotikaupungin suuri poika LeBron James on rakentanut joukkueesta itsensä näköisen: vahvan, kovan ja peräksi antamattoman.

Ketkä

Lähi-itä yhdistää keltanokkavalmentajia

 Ensimmäistä kertaa sarjan avauskauden jälkeen NBA:n finaalissa kohtaa kaksi keltanokkavalmentajaa.

 Steve Kerr, 49, on NBA:n kaikkien aikojen tarkimpia kolmen pisteen heittäjiä. Hän voitti viisi NBA:n mestaruutta Chicago Bullsissa ja San Antonio Spursissa.

 David Blatt, 56, pelasi ammattilaisena Israelissa ja on toiminut valmentajana myös Italiassa, Kreikassa ja Turkissa sekä Venäjän maajoukkueessa, jonka hän valmensi vuonna 2007 Euroopan mestariksi.

 Blatt on käynyt Israelin armeijan ja on myös Israelin kansalainen. Kerr vietti nuoruutensa Lähi-idässä, jossa hänen isänsä toimi Lähi-itään erikoistuneena yliopistotutkijana. Jihadistit murhasivat Malcolm Kerrin Libanonissa vuonna 1984.

Hymypojat vastaan kovat kundit, positiivinen ajattelu vastaan katu-uskottavuus. Torstaina se alkaa.

Golden State Warriors oli runkosarjassa tämän kauden ylivoimaisesti paras joukkue. Se keräsi kovassa läntisessä konferenssissa 67 voittoa. Kotonaan se hävisi vain kahdesti.

Menestys on tullut iloisella ja rennolla pelillä. Golden State on vienyt vastustajilta pallot käsistä ja juossut pisteitä nopeilla hyökkäyksillä tai murhaavan tarkoilla kolmen pisteen heitoilla.

Joukkueen selkäranka on takamiespari Stephen Curry Klay Thompson, joka on hankkinut näyttävällä pelityylillään itselleen kutsumanimen Splash Brothers eli Kuohukaksikko.

Hyvää tukea tarkkanäpit ovat saaneet muun muassa Andrew Bogutilta, Harrison Barnesilta, Festus Ezeliltä sekä sarjan ehkä parhaalta puolustavalta pelaajalta Draymond Greeniltä.

Cleveland on edennyt finaaliin kivistä polkua. LeBron James palasi täksi kaudeksi valtavan mediakohun saattelemana Clevelandiin tuomaan kovia kokeneelle kotikaupungilleen sen ensimmäisen NBA-mestaruuden. Kuningas Jamesin kavaljeereina piti toimia huipputakamies Kyrie Irvingin ja tarkkakätisen Kevin Loven.

Joukkueen peli ei kuitenkaan lähtenyt odotetusti käyntiin. Euroopassa kannuksensa hankkinutta valmentaja David Blattia oltiin talvella jo erottamassa, eikä James ole helpottanut valmentajansa asemaa kävelemällä moneen kertaan julkisesti tämän yli.

Lopulta juuri Blatt onnistui kuitenkin kääntämään Clevelandin kurssin hankkimalla tammikuussa Denveristä 215-senttisen venäläissentterin Timofei Mozgovin, joka on tukkinut joukkueen korin alustan.

Keväällä joukkueen peli alkoi kulkea. Loven ja Irvingin tuskaillessa loukkaantumistensa kanssa joukkuetta ovat Jamesin lisäksi kantaneet tarkkakätinen JR Smith, levypallohirmu Tristan Thompson ja sääntöjen rajamailla viihtyvä takamies Matthew Dellavedova.

Tähtiään rakastavassa USA:ssa finaalisarja nähdään nelinkertaisen MVP:n LeBron Jamesin ja tämän kauden parhaaksi valitun Stephen Curryn kaksintaisteluna. Jos niin olisi, rahat kannattaisi ehkä laittaa Clevelandille, sillä vaikeilla hetkillä James kykenee kantamaan joukkuettaan jos ei muulla niin tahdonvoimallaan.

Curryn peli on näyttävämpää katsottavaa, mutta se ailahtelee enemmän tähden heittovireen mukana. Hänen aisaparinsa Klay Thompsonin pelaaminen on vielä epävarmaa, sillä Thompson sai aivotärähdyksen Houston-sarjan päätöspelissä.

Finaalit ratkaistaan puolustuksessa. Jos Green pysäyttää Jamesin, ja kuohukaksikko juoksee nopeita koreja, kalifornialaiset voivat surffata helppoon voittoon. Mutta jos Golden State alistuu Clevelandin hitaaseen tempoon, se voi jäädä isompien ja vahvempien vastustajiensa jalkoihin.

Ratkaisu voi löytyä penkin päästä. Ensimmäistä kertaa NBA-finaalissa kohtaa kaksi ensimmäisen kauden valmentajaa. Clevelandia valmentaa David Blatt, Golden Statea entinen NBA-tähti Steve Kerr.

Golden State on parempi joukkue, mutta onko siitä mestariksi? Tähän asti joukkue on edennyt kuin leikiten, mutta Clevelandista on leikki kaukana. Varsinkin Jamesista on viime peleissä huokunut suorastaan julma päättäväisyys.

James voitti Miamissa kaksi mestaruutta, mutta iso ansio niistä kuului Chris Boshille ja Dwyane Wadelle. Kotikaupungissaan James on kuningas ja yksinvaltias. Kaikki on nyt hänestä kiinni.

 

Ruutu.fi ja Nelonen Pro näyttävät NBA-finaalit. Ensimmäinen ottelu torstaina kello 04.

Gregory Shamus AFP
LeBron James on Clevelandin avainpelaaja ja päävalmentaja David Blattin luottomies.
LeBron James on Clevelandin avainpelaaja ja päävalmentaja David Blattin luottomies.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!