Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fifa pyörittää miljardien eurojen bisnestä

Kansainvälisestä jalkapalloliitosta on tullut vuosi vuodelta rikkaampi. Suomi saa oman osansa tuista.

Urheilu
 
RUBEN SPRICH / REUTERS
Syvään korruptioskandaalin ajautunut Fifa puheenjohtaja Sepp Blatter ilmoitti erostaan tiistaina liiton päämajassa.
Syvään korruptioskandaalin ajautunut Fifa puheenjohtaja Sepp Blatter ilmoitti erostaan tiistaina liiton päämajassa. Kuva: RUBEN SPRICH / REUTERS

Skandaaleissa rypevä Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pyörittää valtavaa bisnestä. Pelkästään Brasilian vuoden 2014 MM-turnaus toi Fifalle voittoa 2,6 miljardia dollaria eli yli 2,3 miljardia euroa.

Fifaa on arvosteltu rankasti siitä, että se kerää MM-turnauksista valtavat voitot, kun järjestäjämaat kantavat suuret riskit mahdollisista tappioista. MM-kisat ovat luultavasti yksi syy sille, miksi Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter yllättäen erosi tiistaina.

Muutamat suuret jalkapallomaat väläyttivät mahdollisuutta boikotoida tulevia MM-turnauksia. Myös osa Fifan suurista sponsoreista on noussut takajaloilleen korruptioskandaalissa rypevän järjestön edessä.

Mikäli MM-turnauksen arvostus ja rahavirrat tyrehtyisivät, Fifa olisi pulassa.

Maailman seuratuin urheilutapahtuma on kultakaivos. Fifa takoo rahaa esimerkiksi televisioinnilla, sponsorituloilla ja lipunmyynnillä. Fifan tuoreen talousraportin mukaan sen tulot olivat kaudella 2011–2014 yli 5,7 miljardia dollaria ja voitto 338 miljoonaa. Kansainvälinen jalkapalloliitto tekee siis suurta voittoa, ja MM-vuodet näkyvät tuotoissa piikkeinä.

Fifaa vuodesta 1998 johtanutta Blatteria ovat ympäröineet korruptioväitteet, mutta vellovassa skandaalissa hän ei ole ainakaan tällä hetkellä syytettynä.

Fifan menoista ison summan lohkaisevat erilaiset kehityshankkeet ja suorat investoinnit, joista hyötyvät kaikki jäsenmaat.

Kriitikot ovat nähneet Fifan liikkuneen vuosikymmeniä harmaalla alueella tiettyjen rahansiirtojen osalta. Samat kriitikot ovat syyttäneet Blatteria.

Esimerkiksi jo vuonna 2002 Fifan silloinen pääsihteeri Michel Zen-Ruffinen väitti, että Blatterin puheenjohtajavaalin voitto 1998 perustui lahjonnalle ja korruptiolle.

Tuorein skandaali roihahti, kun poliisi pidätti viikko sitten yhdeksän Fifan johtohenkilöä. Pidätetyt joutuvat vastaamaan korruptiosyytteisiin. Väärinkäytökset koskevat muun muassa MM-kisojen myöntämisprosesseja, markkinointia ja tv-oikeuksien jakoa.

Samaan aikaan sveitsiläisviranomaiset ovat avanneet rikostutkinnan, jossa selvitetään epäiltyä rahanpesua liittyen vuosien 2018 ja 2022 MM-kisojen myöntämiseen Venäjälle ja Qatarille.

Kritiikistä huolimatta Fifa on rikastunut vuosi vuodelta. Järjestön varallisuus on sen oman talousselvityksen mukaan 2,932 miljardia dollaria. BBC:n mukaan Fifan käteisvarat olivat viime vuonna yli 1,5 miljardia dollaria. Vielä vuonna 2005 summa oli vain 350 miljoonaa.

Fifa on pyrkinyt lisäämään läpinäkyvyyttä toiminnassaan. Sen kotisivuilta käy melko hyvin selville, miten paljon se on jakanut tukia eri jäsenliitoilleen.

Oman osansa tuista on saanut myös Suomen Palloliitto. Pääsihteeri Marco Casagranden mukaan Palloliitto on saanut viime vuosina Fifalta vuosittain 400 000–500 000 Yhdysvaltain dollaria eli 360 000–450 000 euroa, kuten muutkin jäsenmaat. Tukea tulee useamman avustusohjelman kautta.

Niin kutsuttu FAP-ohjelma (Financial Assistance Programme) tuo Suomelle vähintään 250 000 dollaria joka vuosi. Fifalla on myös Goal-, Performance- ja Live Your Goals -nimiset ohjelmat, jotka Casagranden mukaan tuovat Palloliitolle 500 000–600 000 dollaria kerran neljässä vuodessa.

Ohjelmat vaativat hakemuksen ja erityissuunnitelman. Casagrande painottaa, että Fifa seuraa tarkasti, mihin rahoja käytetään. Suomi on käyttänyt Goal-tukea mm. Palloverkon uudistamiseen, seurakehityshankkeisiin ja jäsenlehden sekä muun digitalisoinnin kehittämiseen.

Fifaa enemmän Palloliitto saa rahaa Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta – runsaat 1,6 miljoonaa euroa vuosittain. "Fifan ja Uefan avustukset ovat suomalaiselle jalkapallolle äärimmäisen tärkeitä", Casagrande sanoo.

Michael Dalder Reuters
Fifa saa miljarditulot MM-kisoista. Argentiinan Lionel Messi (vas.) sekä Saksan Mats Hummels ja Benedikt Höwedes kamppailivat pallosta vuoden 2014 MM-finaalissa.
Fifa saa miljarditulot MM-kisoista. Argentiinan Lionel Messi (vas.) sekä Saksan Mats Hummels ja Benedikt Höwedes kamppailivat pallosta vuoden 2014 MM-finaalissa.
Salim Dawood AFP
Fifa on rahoittanut esimerkiksi Sambian pääkaupungissa Lusakassa sijaitsevaa jalkapallokeskusta.
Fifa on rahoittanut esimerkiksi Sambian pääkaupungissa Lusakassa sijaitsevaa jalkapallokeskusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!