Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenttäratsastaja lähtee SM-kisoihin silmä mustana

Vaarallinen maastokoe panee mahan sekaisin kokeneeltakin ratsastajalta

Urheilu
 
Reijo Hietanen
Tuija Rosenqvist ja Benjini harjoittelivat kouluratsastusosuutta lempääläisellä heinäpellolla.
Tuija Rosenqvist ja Benjini harjoittelivat kouluratsastusosuutta lempääläisellä heinäpellolla. Kuva: Reijo Hietanen

Kenttäratsastaja Tuija Rosenqvist lähtee kenttäratsastuksen SM-kilpailuihin naama sinisenä ja toinen silmä mustana. Hollannin kansainvälisissä kilpailuissa maastokokeessa oksa löi keskelle kasvoja, joten Rosenqvist joutui keskeyttämään kilpailun.

"Ei mitään vakavaa, mutta rumaltahan se näyttää", Rosenqvist hymähtää.

Fakta

Finnderby

 Torstaista sunnuntaihin järjestettävässä Finnderby-tapahtumassa Ypäjällä kilpaillaan este-, koulu-, kenttä- ja lännenratsastuksessa.

 Tapahtuma järjestetään 42. kerran, ja se on yksi Suomen suurimmista ratsastustapahtumista.

 Seniorit ja nuoret kilpailevat kenttäratsastuksen SM-mitaleista perjantaista sunnuntaihin. Esteratsastuksessa kilpaillaan perinteinen Finnderby-luokka, jossa on paljon erikoisesteitä.

Viime vuoden Suomen mestari lähtee taistelemaan tosissaan voitosta valkoisella Benji-orillaan viikonlopun kisoissa Ypäjällä. Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Ypäjällä vuonna 1919.

"Kilpailu on yksi Suomen vanhimmista ja olosuhteiltaan omaa luokkaansa", arvioi kenttäkilpailujohtaja Pirkko Herd.

Ainoa huono puoli Herdin mielestä on, ettei yleisö pääse näkemään maasto-osuuden kaikkia hyppyjä, koska ne ovat syrjäisillä metsäosuuksilla.

Kenttäratsastuksen voittaja ratkotaan kolmessa osakokeessa. Ensimmäisenä ratsastetaan kouluratsastuskoe.

"Kenttähevoset ovat huippuunsa treenattuja, rohkeita ja innokkaita. Vaikeus on saada ne esiintymään rauhallisina ja rentoina kouluratsastuksessa", arvioi Rosenqvist.

Kenttäratsastuksen suola on lauantain maastokoe.

Osa huippuratsastajistakaan ei pysty syömään ennen osuutta – tai sitten he ravaavat vessassa.

"Minua ei pelota, mutta kyllä pulssi aina nousee. Tietty kunnioitus maastokoetta kohtaan pitääkin olla, sillä riski loukkaantua on aina olemassa. Sitä riemua, onnellisuutta ja helpotusta ei voi kuvailla, kun olen hevoseni kanssa päässyt hyvän suorituksen jälkeen maaliin. Laji aiheuttaa voimakasta riippuvuutta", Rosenqvist kertoo.

Kenttäosuudessa hevosen täytyy olla rohkea ja nopea sekä luottaa ratsastajaansa. Ratsukko hyppää ylä- ja alamäkeen, veteen sekä ojien ja hautojen yli.

Sunnuntaina ratsukoilla on edessään viimeinen koitos, rataesteet. Viimeinen koe mittaa, kuinka hyvin hevonen on palautunut rankasta maastokokeesta. Väsymys näkyy usein puomien pudotuksina ja virhepisteinä.

Kenttäratsastus on saanut maailman vaarallisimman urheilulajin tittelin hevosten ja ratsastajien loukkaantumisien ja kuolemien takia. Rosenqvist ei täysin allekirjoita mainetta.

"Valmentajana korostan oikein valittuja ja treenattuja hevosia. Ratsastajalla pitää olla tarpeeksi malttia valmistella hevosta helpoissa kilpailuissa ennen vaativalle tasolle siirtymistä. Kun hevonen ja ratsastaja ovat tehtäviensä tasolla, onnettomuusriski pienenee."

Kilpailunjohtaja Pirkko Herd korostaa, että esteet rakennetaan hevosille reiluiksi. Hevosen pitää ennen hyppyä nähdä, kuinka pitkän tai korkean hypyn este vaatii. Ympäristöön ei jätetä hevosta häiritseviä asioita, jotka veisivät sen huomion ennen hyppyä.

"Tuomaristo voi myös keskeyttää suorituksen, jos ratsukolle tulee liian paljon läheltä piti -tilanteita. Esimerkiksi jos hevonen jarruttaa ennen jokaista estettä ja hyppää läheltä, onnettomuusriski kasvaa. Viiden viime vuoden aikana tuomarit ovat puuttuneet suorituksiin aiempaa enemmän."

Tänä vuonna seniorien mestaruudesta kilpailee yhdeksän ratsukkoa. Se on viime vuosia enemmän, mutta kärki on edelleen erittäin kapea.

"Järjestäjän kannalta olisi tietysti mukavampaa nähdä enemmän osallistujia, sillä on iso työ rakentaa kaikki esteet. Tällä hetkellä olemme Suomessa tällä tasolla", Pirkko Herd toteaa.

Rosenqvist näkee kilpailun arvon ennen kaikkea lajin näyteikkunana.

"Ypäjällä on poikkeuksellisen paljon yleisöä. Mielestäni jokaisen tällä tasolla ratsastavan pitäisi sovittaa Finnderby kilpailukalenteriinsa, sillä se on mahdollisuus esitellä lajia yleisölle."

Kilpailijoiden määrää Suomessa karsii lajin kalleus. Pitkän talven takia ratsastajien on pakko matkustaa Eurooppaan saadakseen tarvittavaa kilpailukokemusta. Lajin suomalainen kärkipari, Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi, asuukin siksi Saksassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?