Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppu junioriurheilijoiden omimiselle: Paineeton lapsiurheilu tuo huippuja

Myöhäisheränneet voivat löytää lajin ja motivaation vasta aikuisuuden kynnyksellä

Urheilu
 
Jarmo Matilainen HS
Nuorten urheilijoiden pitäisi tuoreen tutkimuksen mukaan liikkua monipuolisesti.
Nuorten urheilijoiden pitäisi tuoreen tutkimuksen mukaan liikkua monipuolisesti. Kuva: Jarmo Matilainen HS

Jos Suomi haluaa menestyviä huippu-urheilijoita, monipuolisen liikunnan ja leikillisen harjoittelun pitää olla lasten harjoittelussa etusijalla 12-vuotiaaksi asti. Lajit eivät saa mustasukkaisesti omia nuoria, vaan heidän pitää voida liikkua lajista toiseen.

Potentiaalisia huippu-urheilijoita ei pidä pyrkiä tunnistamaan ja jalostamaan varhaisella iällä, sillä se ei onnistu. Yksittäisten lahjakkuuksien sijaan kannattaa keskittyä mahdollisimman suureen joukkoon nuoria urheilijoita. Kun suuri reservi saa hyvää valmennusta, joukosta nousee myös enemmän huippuja.

Näin suosittaa perjantaina julkistettu Huippu-urheilijan elämänkulku -tutkimus.

Nuorisourheilussa käydään sitkeää ja osin tunteikasta kiistaa siitä, millainen harjoittelu nuoria urheilijoita kehittää parhaiten. Mikä on oikea aika aloittaa? Milloin pitää valita päälaji? Koska täytyy alkaa totinen ja tavoitteellinen treenaaminen?

Urheilun ulkopuolinen tutkijaryhmä on hankkinut toistaiseksi parhaiten perustellun suomalaisen vastauksen. Nuorisotutkijat Mikko Salasuo, Mikko Piispa ja Helena Huhta haastattelivat 96 menestynyttä suomalaista urheilijaa. Heistä 78 oli huippu-urheilijoita, 18 huipun kynnyksellä lopettaneita.

"Huippuja voi tutkia vain tutkimalla huippuja. Melkein huippuja tutkimalla ei voi tutkia huippuja", Salasuo siteerasi alan kansainvälisesti tunnettua tutkijaa Jean Cotéta julkistustilaisuudessa.

Tutkimus sai lähtölaukauksen surullisen kuuluisasta huippu-urheilun muutostyöryhmästä. Humu-ryhmä ilmoitti tehneensä työnsä pohjaksi suuren joukon urheilijahaastatteluja. Salasuon mukaan ne osoittautuivat yli 30 sekalaisen haastattelijan kokoamiksi, urheilijoiden osin itse kirjoittamiksi vastauksiksi lomakkeilla, joita ei koskaan systemaattisesti käsitelty.

"Peruskuvaa ei koskaan kartoitettu", Salasuo sanoo.

Suomalaisten elämänkulkujen lisäksi tutkimusryhmä kävi läpi aihetta koskevan kansainvälisen tutkimusaineiston. Ne kertovat samaa. Huippu-urheilijat ovat lapsuudessaan ja nuoruudessaan harrastaneet useita eri lajeja. Heidän ei ole tarvinnut valita päälajiaan varhain.

"Alle 12-vuotiaana pakoton ja lapsista itsestä lähtevä toiminta on ollut keskeistä kaikilla", Mikko Piispa tiivisti julkistustilaisuudessa.

Harrastuksissa on säilynyt hauskuus, ja urheilijaksi on saanut kasvaa luontevaa vauhtia.

Tutkijat korostavat, että tämä kasvu tapahtuu urheilijoilla eri tahtia. Jotkut kehittyvät varhain, jotkut vasta myöhemmällä iällä.

Kaikilta haastatelluilta urheilijoilta löytyi käännekohta, jossa tietoisuus omista mahdollisuuksista urheilijana on syntynyt. Hetki on usein osunut teini-iän puoliväliin, ja se kytkeytyy ensimmäisiin merkittäviin menestyksiin. Suuria poissulkevia valintoja huiput ovat tehneet 15–17 vuoden iässä.

"Joukossa oli myös myöhäisheränneitä. Useampikin oli löytänyt lajinsa vasta yli 20-vuotiaana", Piispa kertoi.

Ennen huippua lopettaneet paljastivat tutkijoille myös luovuttamiseen johtavia tekijöitä. Sellaisia olivat vain yhden lajin harrastaminen ja harjoittelun varhainen vakavoituminen.

"Erityisesti tämä näkyi jalkapallon kohdalla, jossa seurauksena oli kyllästymisiä ja rasitusvammoja", Piispa sanoo.

Ristiriitaista kyllä, loistava menestys junioriurheilussa ennakoi pikemmin lopettamista kuin uran jatkumista huipulle. Haastatelluissa oli urheilijoita, joita oli junnumenestyksen myötä hehkutettu huippulahjakkuuksina. Joillekin muodostui käsitys itsestä niin hyvänä urheilijana, ettei raaka harjoittelu tuntunut tarpeelliselta.

Kokemus voi olla nuorisotähdelle musertava, kun vähemmän lahjakkaina pidetyt mutta harjoitteluun motivoituneet kilpakaverit ajavat ohi.

Lopettamiseen johtaa myös ajatus, että kaikki on jo koettu ja saavutettu, kun on kisattu alle 19-vuotiaiden maailmanmestaruudesta.

Perheen merkitys osoittautui huippu-urheilijaksi kasvamisessa erittäin suureksi. Useamman kuin joka toisen haastatellun vanhemmista vähintään toinen oli entinen huippu- tai kilpaurheilija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!