Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahaan paikkaan 330 kilometrin nopeudella: Montrealin F1-radan viimeinen mutka on koitunut monen mestarin kohtaloksi

Montrealin radan viimeinen mutka on koitunut monen kohtaloksi

Urheilu
 
Tobias Heyer Getty Images
Michael Schumacherin punainen Ferrari osui Montrealin muuriin päätösmutkassa vuonna 1999.
Michael Schumacherin punainen Ferrari osui Montrealin muuriin päätösmutkassa vuonna 1999. Kuva: Tobias Heyer Getty Images

Kimi Räikkönen on kokenut melkein kaiken F1-urallaan. On kuitenkin yksi juttu, mistä hän voi kysellä tunnelmia kahdeksan vuotta nuoremmalta tallikaveriltaan Sebastian Vetteliltä: Miltä tuntuu, kun auto osuu Mestarien muuriin Kanadan Grand Prix -radalla?

Vettel liittyi muuriin osuneiden maailmanmestareiden joukkoon Montrealin kekseliäällä katuradalla neljä vuotta sitten ensimmäisissä harjoituksissa.

Suomalaismestarit Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Räikkönen kuuluvat puolestaan siihen ryhmään, joka on onnistunut välttämään tuon vähemmän houkuttelevan saavutuksen radan viimeisessä eli 14. mutkassa.

Mutkaan tullaan 330 kilometrin nopeudella. Yhdistelmässä pitää ensin selvittää shikaani eli 13. mutka, ja sen jälkeen nopein reitti viimeisen käänteen selvittämiseksi kulkee viemällä auton oikean puolen takarengas lähes hipaisten muuria.

Haastetta on verrattu stressimäärältään siihen, että taiteilee ohuella narulla yli haita kuhisevan lahden.

Vettelin vahinko tuli aamutuimaan. Hän vaihtoi alemmas sukeltaakseen shikaaniin, ja lukitsi oikean puolen etupyörän niin että savu nousi. Sen jälkeen hän pystyi enää heikentämään tärskyn rajuutta betoniin voimakkaalla ohjausliikkeellä vasemmalle. Muuriin jäi musta juova renkaasta, ja Red Bullin etusiiven oikea puoli tuhoutui kokonaan.

"Perä karkasi alta, mutta pystyin sentään hidastamaan vauhtia siihen mennessä, kun osuin muuriin", Vettel kuvaili ikimuistoista hetkeään.

Räikkönen on selvittänyt 12 Kanadan GP-viikonloppua liittymättä muuriin osuneeseen mestarikerhoon.

Olen muutaman kerran kysynyt suomalaisveteraanilta, miten hän on onnistunut välttymään vahingolta, kun läheskään aina hänen autonsa säädöt eivät ole olleet kohdallaan tuon paikan selvittämiseksi, ja perä on luisunut herkästi.

"Shikaanit ovat tällä radalla niin lähellä seinää. Jos perä luisuu liikaa, auto lähtee alta. Silloin ei voi tehdä juuri mitään, kun rengas irtoaa asvaltista. Sinänsä tuo paikka ei ole ongelma, vaan kierros kierrokselta lisääntyvä nopeus, jolla siihen tullaan", Räikkönen muistuttaa.

Onneensa Räikkönen ei luota ikuisesti.

"Kaipa jonain päivänä voi olla minun vuoroni osua siihen", Räikkönen totesi jo jokunen vuosi sitten.

Varsinaisesti Kanadan ratamuuri sai lempinimensä kauden 1999 GP-kisan jälkeen. Tuolloin siihen törmäsi samana viikonloppuna kolme maailmanmestaria: paikallissankari Jacques Villeneuve, Damon Hill ja lopulta kilpailussa johdossa ollut Michael Schumacher.

Oli surkuhupaisaa, että juuri sitä kohtaa koristi tervetulotoivotuksena kyltti "Bienvenue au Québec". Myöhemmin tekstinä on ollut vähemmän säväyttävä "bonjourquebec.com".

Peräti seitsemän kertaa Montrealissa voittoa juhlinut Schumacher johti kisaa puoliväliin asti, kunnes Ferrarin perä karkasi saksalaismaestron hanskasta. Sen myötä Mika Häkkinen nappasi ainoan täysosumansa Kanadasta.

Villeneuve on osunut kotiratansa muuriin kahdesti – 1997 ja 1999. Villeneuven, Hillin, Schumacherin ja Vettelin lisäksi mestariuhrien listalla on myös Jenson Button.

Räikkösen tavoin kohtalonsa ovat onnistuneet välttämään Fernando Alonso ja Lewis Hamilton.

Uusilta osujilta on vältytty pari vuotta. Mutta jälleen tänä viikonloppuna kierros kierrokselta vauhti kasvaa – ja Mestarien muuri väijyy uusia uhreja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!