Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten MM-turnaus uhkaa jäädä Fifan skandaalin varjoon

Kanadassa toivotaan huomion kääntyvän jo naisten jalkapalloon

Urheilu
 
geoff robins afp
Kanadan Adrianne Leon (edessä) ja Englannin Claire Rafferty kohtasivat ennen MM-kisoja harjoitusottelussa viime lauantaina.
Kanadan Adrianne Leon (edessä) ja Englannin Claire Rafferty kohtasivat ennen MM-kisoja harjoitusottelussa viime lauantaina. Kuva: geoff robins afp

Kansainvälinen jalkapalloilu on ollut viime viikkoina julkisuudessa lähinnä lajiliitto Fifan korruptiovyyhdin takia. Kanadassa toivotaan, että kohu jo hieman laantuisi, jotta maassa pelattava naisten MM-turnaus pääsisi huomion keskipisteeksi.

Turnaus alkaa Suomen aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Kanadan ja Kiinan ottelulla. Kanadalaispelaajat vakuuttavat, ettei Fifa-skandaali ole vaikuttanut turnaukseen valmistautumiseen.

"Emme kiinnitä siihen enää huomiota, nyt on kyse vain pelipäivästä", Kanadan keskikenttäpelaaja Sophie Schmidt sanoi Reutersille.

Fifan kriisi ei myöskään näy naisten MM-turnauksen suosiossa. Edmontonissa pelattavan avausottelun yleisömääräksi on arvioitu yli 50 000 ihmistä. Se on sekä kanadalaisen jalkapalloilun yleisöennätys että maan maajoukkueurheilun yleisöennätys.

"Se on iso päivä kanadalaiselle jalkapallolle ja myös kanadalaiselle urheilulle", Kanadan jalkapalloliiton pääsihteeri Peter Montopoli sanoi.

Turnauksen merkitys on iso myös kansainväliselle jalkapalloilulle. Fifan lahjusskandaalin ja puheenjohtaja Sepp Blatterin eroilmoituksen jälkeen laji kaipaa positiivista julkisuutta.

"On hyvä juttu, että tämä on ensimmäinen turnaus niiden tapahtumien jälkeen, koska naisten jalkapallo on erittäin puhdas osa tätä lajia", Kanadan jalkapalloliiton puheenjohtaja Victor Montagliani totesi.

"Tätä voi kutsua ironiaksi tai kohtaloksi. Naisten jalkapallolle tämä on mahdollisuus tuoda hieman valoa pelille, joka on menettänyt moraaliaan."

Uutistoimisto AFP:n mukaan Montaglianilta kysyttiin perjantain tiedotustilaisuudessa, onko Kanada maksanut kisaisännyydestään Fifalle lahjuksia.

"Ehdottomasti ei."

Kanadassa pelataan ennätysmäärä otteluita (52) naisten MM-historiassa. Määrä johtuu siitä, että joukkueita on tänä vuonna mukana aiemmasta 16:sta poiketen 24.

Hallitseva mestari Japani taistelee jälleen kultamitalista, joskin suurimmat ennakkosuosikit lienevät Saksa ja USA. Japanilaislegenda Homare Sawa tekee Kanadassa historiaa ja pelaa uransa kuudennessa MM-turnauksessa. Samaan naisjalkapalloilussa on pystynyt vain Brasilian Formiga. Sawa, 36, valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi, kun Japani juhli MM-kultaa vuonna 2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?