Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Pertti Alaja päätyi töihin Etelä-Afrikan MM-kisoihin?

Fifa-skandaalin ytimessä on väitetty lahjus Etelä-Afrikan MM-kisoista. Uusien tunnustusten perusteella rahaa todella liikkui. Mutta miksi Pertti Alaja päätyi töihin Etelä-Afrikkaan?

Urheilu
 
Stephane de Sakutin AFP
Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter (vas.) ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma tapasivat heinäkuussa vuonna 2010.
Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter (vas.) ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma tapasivat heinäkuussa vuonna 2010. Kuva: Stephane de Sakutin AFP

Asioista sovittiin Marokossa. Hinta oli 10 miljoonaa dollaria. Sillä rahalla Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan trinidadilainen varapuheenjohtaja Jack Warner suostui äänestämään Etelä-Afrikkaa vuoden 2010 MM-kisojen isäntämaaksi. Mukana juonessa oli vähintään kaksi muuta Fifa-johtajaa.

Niin tapahtumat kuvaa Yhdysvaltain oikeusministeriön syyte Fifa-johtajia vastaan. Paisuvassa kriisissä vuoden 2010 kisapäätös on keskeisimpiä tapahtumia.

Sen perusteella, mitä viime päivinä on tunnustettu julki, rahaa todellakin liikkui. Mutta oliko kyse lahjuksesta? Vaikuttiko se ratkaisuun isäntämaasta? Ja mikä rooli oli päätöstä valmistelleella työryhmällä, johon kuului Palloliiton nykyinen puheenjohtaja Pertti Alaja?

Etelä-Afrikassa sekä jalkapalloliitto että hallitus ovat kieltäneet maksaneensa lahjuksia historiallisesta kisaisännyydestä.

Julkilausumien kanssa ristiriidassa on Fifan johtokunnan entisen jäsenen Chuck Blazerin todistajalausunto oikeudelle New Yorkissa vuonna 2013.

Yhdysvaltalaisen Blazerin mukaan hän "ja muut Fifan johtokunnassa" ottivat lahjuksia liittyen Etelä-Afrikan kisaisännyyteen "vuoden 2004 tienoilta aina 2011 asti". Lausunto sisältyy pöytäkirjaan, joka julkistettiin tällä viikolla.

Blazer teki tunnustuksensa jälkeen yhteistyötä amerikkalaisviranomaisten kanssa, mikä auttoi Fifa-syytteiden nostamisessa.

Etelä-Afrikassa tulilinjalla on ollut erityisesti MM-kisojen järjestelykomitean johtaja Danny Joordan. Hänen ainoa kommenttinsa asiaan tähän asti on ollut lausunto eteläafrikkalaiselle Sunday Independent -lehdelle

Joordan sanoi Etelä-Afrikan todella maksaneen 10 miljoonan dollaria, mutta hän kiisti, että kyseessä olisi ollut lahjus.

Etelä-Afrikka valittiin isännäksi vuonna 2004. Joordanin mukaan rahansiirto tehtiin vasta vuonna 2008.

"Miten olisimme voineet maksaa lahjuksia äänistä neljä vuotta sen jälkeen, kun olimme voittaneet kisan?" Joordan sanoi lehden mukaan.

Joordanin mukaan kyse ei myöskään ollut Etelä-Afrikan suorasta maksusta, vaan vähennyksestä rahoissa, joita Fifan oli määrä maksaa Etelä-Afrikalle korvauksena kisaisännyyden kustannuksista.

Tästä summasta 10 miljoonaa dollaria ohjattiin Joordanin mukaan Fifalta suoraan Concacafille, eli Pohjois- ja Keski-Amerikan sekä Karibian jalkapalloliitolle.

Joordan lähetti rahansiirrosta pyynnön suoraan Fifan varapuheenjohtajalle Jérôme Valckelle, kertoi eteläafrikkalainen Mail & Guardian -lehti perjantaina vuodetun kirjeen perusteella.

Jos kirje on aito, Fifan ylimmässä johdossa siis tiedettiin maksusta.

Etelä-Afrikan jalkapalloliton mukaan 10 miljoonaa oli tarkoitettu tueksi Karibialla siirtolaisina elävien afrikkalaisten jalkapalloilulle.

Miksi juuri Karibialle, sitä liitto ei selittänyt.

Yhdysvaltain syytteet tarjoavat yhden selityksen. Jos kaikki tapahtui, kuten niissä kuvataan, trinidadilainen Fifa-johtaja Warner – lahjusvyyhdin ehkä keskeisin henkilö – sopi lahjuksesta eteläafrikkalaisten kanssa muutamia kuukausia ennen toukokuun 2004 äänestystä.

Kului kuitenkin vuosia, eikä rahoja kuulunut, vaikka Warner kyseli perään. Lopulta kävi selväksi, että Etelä-Afrikka ei voinut maksaa lahjusta suoraan valtion rahoista. Tällöin syytteiden mukaan sovittiin, että Fifa-maksuista ohjataan 10 miljoonaa Concacafille – jonka johdossa oli Warner.

Rahat menivät Warnerin hallitsemalle tilille New Yorkiin vuonna 2008. Myöhemmin Warner jakoi rahaa muille juonittelijoille. Amerikkalaiselle Blazerille oli luvattu miljoona. Hän sai Warnerilta 750 000 dollaria, sanovat syytteet.

Oma kysymyksensä on, vaikuttiko väitetty lahjus päätökseen antaa kisat Etelä-Afrikalle.

Fifa oli jo vuonna 2001 päättänyt, että 2010 kisat pelataan ensi kertaa Afrikassa. Ennakkosuosikki isännäksi oli Etelä-Afrikka, koska se on maanosan vaurain ja kehittynein maa.

Hakemuksen jätti myös neljä Pohjois-Afrikan arabimaata: Egypti, Marokko, Tunisia ja Libya.

Fifa asetti työryhmän arvioimaan hakijoita. Viisihenkiseen ryhmään kuului Pertti Alaja. Ryhmä perehtyi hakijamaihin myös vierailuilla paikan päällä.

Julkisessa loppuraportissaan ryhmä arvioi Etelä-Afrikan kyvyt isännöidä kisat "erinomaisiksi". Seuraavaksi parhaiden Egyptin ja Marokon arvio oli vain "erittäin hyvä" muun muassa stadionpuutteiden vuoksi.

Raportti osoitettiin Fifan puheenjohtaja Sepp Blatterille ja johtokunnalle. Se julkistettiin huhtikuun 30. päivä 2004.

Kaksi viikkoa raportin jälkeen Fifa myönsi kisat Etelä-Afrikalle.

Fifa-syytteissä ei ole tullut esiin syitä epäillä arviointiryhmän perusteluita. Raportin tilaajilla Fifan johtokunnassa – ainakin Warnerilla ja Blazerilla – oli syytteiden perusteella kuitenkin omia taloudellisia syitä saada Etelä-Afrikka näyttämään parhaalta vaihtoehdolta.

"Olimme koskemattomia. Kukaan ei voinut vaikuttaa loppuraporttimme sisältöön", Alaja kommentoi HS:lle.

Kun kisoja lopulta alettiin järjestää Etelä-Afrikassa, Alaja sai kiinnostavan pestin. Hän työskenteli runsaan kahden vuoden ajan Etelä-Afrikan jalkapalloliiton järjestelykomiteassa turnausjohtajana. Alaja vastasi muun muassa joukkueiden palveluista ja ottelutapahtumien käytännön järjestelyistä MM-turnauksessa.

Alaja siis päätyi töihin kisaorganisaatioon, jonka valintaa hän oli Fifan työryhmän jäsenenä suositellut.

Saitko työn tämän vuoksi?

"Olen varma että sain työni ammattitaitoni ja kokemukseni vuoksi", Alaja kommentoi. Hän viittasi kansainvälisen jalkapallon tehtäviin, joissa hän on toiminut 1990-luvun alusta.

Isossa vyyhdissä tärkeä avoin kysymys on, kuka Fifassa hyväksyi 10 miljoonan dollarin rahansiirron.

Jos Fifan lausuntoja on uskominen, sellaisen summan voi siirtää järjestön tililtä ilman, että puheenjohtaja Blatter, varapuheenjohtaja Valcke "tai kukaan muu Fifan ylemmästä johdosta" tietää asiasta.

Sami Sillanpää HS

Chuck Blazer
Chuck Blazer
Pertti Alaja
Pertti Alaja
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!