Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanno Möttölä toi NBA:n lasten koripalloleirin Malmin palloiluhalliin

Urheilu
 
Hanno Möttölä muistelee miten syntyi ensimmäinen suomalaisen tekemä NBA-kori
Hanno Möttölä muistelee miten syntyi ensimmäinen suomalaisen tekemä NBA-kori
Pohjois-Amerikan koripallon ammattilaisliiga NBA pitää viikonloppuna lasten leirirupeamaa Malmilla. Korisleirin suomalainen ohjaaja on Hanno Möttölä, ensimmäinen ja ainut Suomesta lähtenyt NBA-ammattilainen. Möttölän mukaan koripallo on yhä iso osa hänen elämää, vaikka oma peliura jo takana. Toimittaja: Markku Lahti, kuvaus ja leikkaus: Petri Krook.

Palloiluhallin lattia tömisee. Kolmella kentällä säntäilee samaan aikaan 130 koripalloa pompottavaa 9–13-vuotiasta. Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga NBA pitää lasten leirirupeamaa Malmilla.

Salissa putoilee aloitteleville pelaajille tiedonjyviä: "Katsokaa tänne. Älkää kuunnelko vain korvillanne, vaan myös silmillänne. On tärkeää katsoa puhuvaa valmentaa silmiin."

Korisleirin suomalainen ohjaaja on Hanno Möttölä, ensimmäinen ja toistaiseksi ainut Suomesta lähtenyt NBA-ammattilainen. Peliuransa lopettanut Möttölä tulkkaa oppilaille amerikkalaisvalmentajien ohjeita.

Leirin tähtivalmentaja on NBA-seura Charlotte Hornetsin heittävä takamies Gerald Henderson Junior, 27. Hän saa tukea isältään Gerald Hendersonilta, joka voitti kolmesti NBA-mestaruuden Boston Celticsissä.

"Ei pidä miettiä, osaanko vai en. Rohkaise kaveria, ja hän rohkaisee sinua. Jos et nyt harjoittele, joudut harjoittelemaan nämä asiat viiden tai 10 vuoden kuluttua", Hendersonit opastivat.

Petri Krook
Hanno Möttölän (vas.) säätiö kustansi Malmin korisleirille 20 junioria. Kaikkiaan leirillä ammensi oppia 130 nuorta pelaajaa.
Hanno Möttölän (vas.) säätiö kustansi Malmin korisleirille 20 junioria. Kaikkiaan leirillä ammensi oppia 130 nuorta pelaajaa.

Leiriläiset joutuvat koville, mutta heillä näyttää olevan hauskaa. He ammentavat 17 tuntia oppia kolmessa päivässä.

Pelaajat istuvat rinkiin valmentajiensa jalkojen juureen. Möttölä sanoo, ettei huipulle pääse taikatempulla. Koripallo on pelinä kuin pyörä, jota ei voi keksiä uudelleen. Aloittelijat ja tähdet treenaavat samalla tavalla.

Henderson nuorempi, 27, sanoo kasvaneensa koripalloilijaksi. Hänen isänsä pelasi huipulla 13 vuotta.

"Ensin pitää saada pelilliset perusasiat kuntoon", sanoo Henderson, joka varattiin vuonna 2009 NBA:han numerolla 12. "Ei ole mitään hyötyä, jos heität 500 kertaa peräkkäin väärällä tekniikalla."

Henderson ottaa pallon ja näyttää mallia: "Kun heitto lähtee, palloa pitävä käsi muodostaa L-kirjaimen, jalat joustavat, ranne on rento, sormet seuraavat heittoa ja osoittavat loppuvaiheessa alaspäin."

Henderson pussittaa malliksi pallon toisensa perään, ja oppilaat laskevat osumia englanniksi. Hän on rento eikä hosu heittäessään.

Hendersonit korostavat, että huippupelaaja harjoittelee yksin enemmän kuin joukkueen kanssa: "Se onnistuu, jos rakastaa lajia."

"En olisi 10-vuotiaana seisoskellut lumisilla bussipysäkeillä matkalla harjoituksiin ellen diggaisi koripalloa", todistaa Möttölä.

Palloiluhallin lattiaa tömistelee myös Enni Möttölä. Hän on Hanno Möttölän 11-vuotias tytär, joka syntyi isän peliuran aikana Italiassa.

"En tiedä vielä, tuleeko minusta koripalloilijaa, vähän vanhempana kyllä varmaan", ujostelee Helsingin Yhtenäiskoulua Käpylässä käyvä Enni Möttölä..

Hanno Möttölällä, 38, on paikalla muitakin omalla tavallaan läheisiä. Koripallon piiriin perustettu Hanno Möttölä -säätiö kustansi leirille 20 tukipelaajaa. Lisäksi Koripallosäätiö lahjoitti viisi leiripaikkaa.

Leirirupeama maksoi 140 euroa. Paikat täyttyivät viidessä minuutissa.

Lopuksi valmennusryhmä kysyy, ovatko leiriläiset tyytyväisiä? "Kyllä"-vastaus ei tule huutomyrskynä vaan opitun ohjeen mukaan: hiljaisessa hallissa kohti kattoa nousee 130 pientä peukaloa.

Oikaisu kello 15.19: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Enni Möttölä käy Käpylän kuvataidekoulua. Hän käy Helsingin Yhtenäiskoulua Käpylässä. Artikkeliin on myös lisätty tieto, että Koripallosäätiö lahjoitti viisi leiripaikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!