Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehoryöppy teki Räikkösestä matkustajan

Ferrari-kuski pyörähti samasta syystä myös vuosi sitten

Urheilu
 
Jewel Samad AFP
Kimi Räikkönen jäi sunnuntaina ilman palkintopallipaikkaa.
Kimi Räikkönen jäi sunnuntaina ilman palkintopallipaikkaa. Kuva: Jewel Samad AFP

Kuudessa ensimmäisessä kisassaan Ferrarin tallipäällikkönä Maurizio Arrivabene ehti iloita pokaaleista. Seitsemäs kisa Kanadassakin näytti jatkavan samaa menestysketjua, kunnes hämmästyttävä pyörähdys pudotti Kimi Räikkösen ulos palkintopallilta.

Räikkönen ajoi kolmossijalla, kun poikkesi alustavasti suunnitellulle ainoalle varikkokäynnilleen 26 kierroksen jälkeen. Uusien pehmeiden renkaiden ensimmäisellä kierroksella Ferrarin moottorin vääntökartta sekosi hetkeksi, ja järisyttävä tehoryöppy vei auton kuljettajan hallinnasta radan hiusneulassa.

"Käsittämätön juttu. Ihan identtinen tilanne sattui viime vuoden kisassakin. Pyörähdin samasta syystä kuin silloinkin. Kun menin kaasulle, jotain tapahtui. Se on kuin joku ulkopuolinen painaisi jostain kaasua lisää. Sille ei mahda siinä mitään", Räikkönen hämmästeli.

"Olin varma, että tämä pulma olisi ratkaistu viime vuoden kisan jälkeen. Outo juttu kerta kaikkiaan. Yleensä tällaiset tilanteet simuloidaan jälkikäteen, eikä niitä enää satu sen jälkeen. Ei ainakaan tällä kaudella missään kohtaa ole ollut vastaavia tilanteita millään ajojaksolla."

Räikkönen ja Arrivabene puivat ikävää yllätystä keskenään tuoreeltaan kisan jälkeen.

"Olihan se pettymys, outo pyörähdys, ja paikka meni. Yritimme palautua siitä. Vaihdoimme taktiikkaa, mutta mitään ei enää saatu. Odotimme parempaa tulosta", Räikkönen harmitteli.

"Kimi olisi ajanut kisan yhdellä pysähdyksellä, mutta vaihdoimme sen kahteen käyntiin, kun hän putosi Valtteri Bottaksen taakse. Hänen pyörähdyksensä hiusneulamutkassa on jotain, mitä emme ole vielä täysin ymmärtäneet", Arrivabene selvitti kisan jälkeen lehdistötilaisuudessa.

"Siihen saattoi myötävaikuttaa tietynlainen huolimattomuus, koska Kimi sanoi aivan samoin tapahtuneen viime vuonnakin. Olisi väärin syyttää joko Kimiä tai tiimiä. Hän rutisti rajusti, mutta eräät jutut hidastivat häntä kisan tietyissä vaiheissa."

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Ferrari käyttää edelleen samaa moottorikarttaa kuin viime kaudellakin. Kun siinä radan jokainen mutka on määritelty tietokoneelle, sen pitäisi palvella kuljettajaa parhaalla tavalla.

Räikkösen kohdalla näin ei kuitenkaan tapahtunut viime vuonna, ja nyt sama kokemus uusiutui.

Asiantuntijoiden mukaan pyörähdys saattoi aiheuta kahdesta syystä: joko kuljettaja teki virheen tai sitten kartassa oli virhe.

Huima F1-kisavauhti perustuu siihen, että kuljettaja tietää täsmällisesti, mitä hänen autonsa tekee missäkin mutkassa. Jos jostain syystä tehokartta tekee omia kuvioitaan, kuljettaja muuttuu välittömästi matkustajaksi. Näin Räikköselle kävi Kanadan kisassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!