Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusjärjestö Valo huolestui loton puolesta

Pääsihteeri Japisson pelkää, että markkinoinnin rajoitukset voivat vähentää pelien tuottoja ja heikentää urheilun rahoitusta

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Keskusjärjestö Valon ja Suomen olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson ihmettelee, miksi poliisihallitus on herännyt soveltamaan lakia vasta nyt.
Keskusjärjestö Valon ja Suomen olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson ihmettelee, miksi poliisihallitus on herännyt soveltamaan lakia vasta nyt. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Urheilun keskusjärjestö Valo on huolestunut poliisihallituksen päätöksestä puuttua Veikkauksen ja Raha-automaattiyhdistyksen pelien markkinointiin.

Valtion liikuntabudjetti rahoitetaan melkein kokonaan Veikkauksen tuotoilla, ja viime vuonna urheilu sai veikkausvoittovaroja 147 miljoonaa euroa.

Valossa pelätään, että poliisihallituksen vaatimat rajoitukset voivat vähentää merkittävästi Veikkauksen tuottoja ja heikentää siten urheilun rahoitusta.

"Veikkaus on erittäin merkittävä tulonlähde urheilulle", Valon ja Suomen olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson sanoo.

"Veikkauksella on onneksi mennyt hyvin, ja urheilun tulot ovat siksi pysyneet hyvällä tasolla. Mutta kaikki Veikkauksen tuottoja heikentävät toimenpiteet ovat vahingollisia."

Arpajaislakia valvova poliisihallitus on kiinnittänyt huomiota erityisesti siihen, että kauppojen kassatyöntekijät tarjoavat Veikkauksen pelejä asiakkaille muiden ostosten yhteydessä.

Poliisihallituksen näkemyksen mukaan myöskään kierroksen lottopottia ei saa mainostaa julisteissa tai liitutauluissa.

Japissonin mukaan vastuullinen rahapelaaminen ja pelihaittojen kitkeminen on myös urheilun edun mukaista. Mutta nyt poliisihallituksen keinot eivät hänen mukaansa osu oikeaan maaliin.

"Jotenkin tuntuu siltä, että poliisihallitus ampuu haulikolla kärpäsiä. Poliisihallitus tekee erittäin tärkeää työtä valvontatehtävässään, mutta tässä tapauksessa keinoja ei ole suhteutettu oikein."

Japisson painottaa, että rahapelien tuottoja ei voi kasvattaa hinnalla millä hyvänsä.

Hän ihmettelee, miksi poliisihallituksen toimenpiteet kohdistuvat kuitenkin lottoon, jota kerran viikossa pelattavana pelinä pidetään pelihaittojen kannalta varsin vaarattomana.

"Tuntuu ihmeelliseltä, että juuri sen markkinointia ruvetaan rajoittamaan."

Suomi on perustellut monopoliaan sillä, että se on paras tapa ehkäistä rahapelaamisen haittoja.

Suomalainen rahapelitoiminta on muutenkin nyt myllerryksessä, sillä valtio on esittänyt Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä yhdeksi yhtiöksi. Yhden yhtiön mallilla haetaan tehoa monopolin toimintaan ja kilpailukykyyn.

Yksi yhtiö täyttäisi myös paremmin EU:n siunaaman rahapelimonopolin kriteerit kuin nykyinen kolmen toimijan malli.

Nykyinen arpajaislaki on ollut voimassa vuodesta 2010, ja yhtiöiden yhdistämien tietää taas muutoksia lakiin. Japissonin mukaan onkin kummallista, että poliisi on herännyt soveltamaan laissa viisi vuotta ollutta pykälää nyt.

"Markkinointia on tehty tietyllä tavalla vanhan lain aikaan ja uuden lain aikaan, ja nyt siihen on alettu puuttua. Oudolta tuntuu."

Lottoa koskeva kolmen kuukauden määräaikainen markkinointikielto astuu voimaan 22. kesäkuuta.

Sitä ennen Veikkaus keskustelee kuitenkin vielä poliisihallituksen kanssa, miten markkinointikieltoa käytännössä sovelletaan.

"Asia ei ole mustavalkoinen", Veikkauksen yhteiskuntasuhdejohtaja Pekka Ilmivalta sanoo.

"Käymme poliisihallituksen kanssa keskusteluja siitä, mitä voi tehdä ja kuinka paljon."

Loton pelaaminen vähentyi viime vuonna kymmenen prosenttia vuodesta 2013. Se on kuitenkin yhä Suomen suosituin rahapeli 431 miljoonan euron liikevaihdolla.

Toiseksi suosituimman pelin Kenon liikevaihto oli 392 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!